Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vani traktore unajmljuju, a kod nas ih svaka kuća ima tri

U Austriji se ne nabavlja za manje od 50 hektara, a u Hrvatskoj na 5,6 ha dolaze dva. Gundinci su iznad prosjeka: Bolje da stoje u garaži nego da 'usfale'
20. kolovoza 2015. u 11:44 123 komentara 21281 prikaza
10.06.2015. Slavonski Brod/ Gundinci, Selo Gundinci poznato je po velikom broju traktora. U selu je cesto traktorska guzva. Stjepan Knezevic na svom ih OPG-u ima cak cetiri. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sa 113.568 registriranih traktora i još dva puta toliko motokultivatora i poljoprivredne mehanizacije koja ne podliježe registraciji, Hrvatska je, reklo bi se, poljoprivredna velesila. No sudeći po enormnom uvozu hrane i više od milijun neobrađenih hektara, našim je poljoprivrednicima umjesto ljubavi prema zemlji još jača ljubav prema "snažnim" motorima, od kojih najskuplji planu i prije najvećeg specijaliziranog sajma u Gudovcu, a ne odu dalje od lokalne "birtije". Naravno, puno je onih vrijednih koji se njima i te kako služe, ne može se generalizirati. No, primjer Gundinaca najbolji je dokaz koliko zaostajemo za talijanskim ili austrijskim seljacima, koji udružuju snage o pitanju mehanizacije, zajedno je kupuju, unajmljuju, koriste i za komunalne radove.

Ne vjeruju susjedu

Talijan ili Austrijanac reći će kako mu se za manje od 50 hektara vlastiti traktor, ako se ne bave i stočarstvom, za ratarske poslove ne isplati, dok u Hrvatskoj na prosječnih 5,6 hektara po gospodarstvu imamo najmanje dva traktora. A neki i više. U Gundincima svaka kuća ima tri!

– U našem selu praktično je nemoguće pronaći dva ili tri mještanina koji bi zajednički kupili poljoprivrednu mehanizaciju, svatko želi uspjeti sam – kaže općinski načelnik Ilija Markotić.

Ovo selo na istoku Brodsko-posavske županije s 2100 stanovnika ima 153 obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) u sustavu državnih poticaja. Svako od njih u prosjeku raspolaže s tri traktora, iako i sami priznaju da su aktivni samo tri do četiri mjeseca u godini, a neki od njih i ne izlaze iz šupa i garaža. Otvoreno priznaju kako ne vjeruju u mogućnost zajedničkog vlasništva nad traktorom sa susjedima pa nepotrebno ulaze u velike kredite i zadužuju se – kaže Markotić.

Iako su mu tek 33 godine, Stjepan Knežević već je jedan od vodećih poljoprivrednika u Gundincima. Bavi se ratarstvom, stočarstvom i uslužnom djelatnošću. Ima četiri traktora i sva četiri su, iako više stoje nego što rade, u funkciji. Jedan mu, tvrdi, ipak nije dovoljan. Jedan služi za tešku obradu tla, oranje i tanjuranje, drugi za utovar, treći za sjetvu i prskanje, a četvrti za prijevoz prikolica.

– Ako zovete susjeda da vam obavi vršenje, on kaže da ne može jer ima svog posla. Govore nam da se udružimo u nekakve prstenove i uzmemo jedan veliki traktor, ali to je u praksi neizvedivo. Kada ja u jesen krenem sijati, nikome ne ustupam vozilo dok svoje ne završim. A drugi ne može čekati – kaže Knežević. I obitelj Mladena Karavidovića, koja ima tri traktora, slaže se kako se svatko drži svoga zbog nesloge i nesklonosti posuđivanju.

Kriva je država

Naš poljoprivredni stručnjak Stipan Bilić kaže kako su države od staroga Rima naovamo vodile poljoprivrednu politiku, a Hrvatska nije nikad. Niti se u nas zna što sijati ni koliko, a kamoli koliko nam treba traktora. I s najmanjim traktorom 10 se hektara može obraditi za 10 dana, pri čemu nije bitno čiji je traktor, nego treba li vam i koliko, kaže Bilić, ističući kako je za to najodgovornija država koja je trebala provesti racionalizaciju svega u poljoprivredi. Seljak se sam nikada neće udružiti, tvrdi on, a slično kaže i Krunoslav Zmaić. Prevelik broj konjskih snaga u odnosu na obradive hektare svakako je problem jer veća snaga treba više posla, a ako ga nema, traktori se ne mogu amortizirati, pa ni otplaćivati, dok se s druge strane na klastere, udruženja, zadruge i slično gleda kao na ostatke socijalizma.

U Italiji pak nimalo se ne libe ni unajmljivanja potrebnih strojeva. Marilena Barbera iz poljoprivredno-vinarske tvrtke Barbera iz Menfija na Siciliji kaže kako u njezinu kraju postoje tvrtke koje su na usluzi poljoprivrednicima, od kojih bez problema unajmljuju sve, od traktora do strojeva za sadnju vinove loze ili berbu grožđa, čak i posebne zadruge za navodnjavanje.

>>Seljaci zauzeli novi punkt: Traktori i na ulazu na autocestu u Đakovu

>>IMT traktori iz Srbije prodavat će se u Krnjaku

Traktori u inozemstvu

Italija

Tjedno 600, mjesečno 2000 eura

U Italiji postoje stotine tvrtki koje se bave samo iznajmljivanjem traktora, kombajna i ostalih strojeva za poljodjelstvo, kao što postoje tvrtke za najam automobila. Najam traktora do 140 KS je 600 eura na tjedan ili 2000 eura na mjesec, do 200 KS je 1200 eura na tjedan ili 3000 eura na mjesec.

Austrija

Malo na njivi pa u javne radove

Ne samo da se njihovi poljoprivrednici udružuju zbog kupnje zajedničke mehanizacije, čak i zajedničkog plasmana na tržište, u Austriji su popularni i tzv. strojni prstenovi. Kad seljaci nemaju "svog" posla, angažira ih se na poslovima poput održavanja okoliša oko trgovačkih centara, javnih ustanova...

SAD

Na usluzi za sjetve, žetve, berbe

Kako se po SAD-u organiziraju sjetve, žetve, berbe i slično, prati ih čitava sila tvrtki koje iznajmljuju traktore i sve ostalo potrebno poljoprivrednicima.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
 • Deleted user:

  Odličan članak koji pogađa u srž stvari. I onda se bismo se trebali čuditi kad čujemo da mali poljoprivrednici propadaju i uvijek za sve okrivljuju državu. Država je kriva zato što im popušta i ne tjera ih da angažiraju stručnjake ... prikaži još! koji će im osmisliti posao. Je li netko ikad čuo za taksista koji jedan auto vozi a tri drži u garaži?

 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  A koje konkretne mjere ministarstvo poljoprivrede i općine sprovode po tom pitanju? Oni se bave statistikama tko ima koliko traktora...a s druge strane dijele subvencije, i uopće ne prate kako se iste koriste. Ovu državu uništila je Država, onda idemo ... prikaži još!mo na niže. Država!!

 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  Slažem se da ne treba imati 3 traktora...ali, jeste li vi svjesni da i najmanji poljoprivrednik ne može bez određene mehanizacije? Ja imam nešto sitno maslina, i nemam frezu. A itekako bi mi dobro došla, jer se živ polomim dok ... prikaži još!dok ih okopam. Zamislite onda par hektara površine, pa onda bez traktora? Ovaj članak je prezenciozan..I da, dražava je kriva - jer ne potiče poljoprivredu. Odnosno, ne prati situaciju kako treba. Plus uvoz, o tome da ne govorimo. Država je kriva, a onda poljoprivrednici..ako već govorimo o redoslijedu krivice.