Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Horvat: 'Idemo prema tome da Sisak i drugi krajevi imaju pravo na 100 posto financiranja konstrukcijske obnove'

Građani će moći podnijeti zahtjev za obnovu istog trenutka kada bude objavljen u Narodnim novinama i na prvoj sljedećoj sjednici vlade
26. siječnja 2021. u 23:30 9 komentara 597 prikaza
Zagreb: Ministar Horvat o obnovi potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hoće li i građani Siska moći računati na 100 posto financiranja obnove kao i građani Petrinje i ostatka županije ili će morati sufinancirati s 20 posto, saznat će se u četvrtak, kazao je večeras ministar graditeljstva Darko Horvat.

Potres u Albaniji magnitude 3,9 Novi potres zatresao Albaniju: 'Horor', 'Kako sam se uplašio'

''Ovo bi za početak bila jedna velika ekskluziva koju ćemo saznati u četvrtak nakon sjednice Vlade, odnosno, nakon izglasanoga zakona u petak. Isti će biti objavljen u Narodnim novinama u ponedjeljak i od tada kreće sve ono što bi trebalo, a gdje i kako se javiti, vrlo transparentno, pokazali smo na našoj web stranici. Rokovi su jasni i transparentni i jednim klikom miša svi oni koji to trebaju saznati mogu. Idemo polako prema pravcu da će ne samo Sisak nego i drugi potresom pogođeni krajevi imati pravo na 100 posto financiranja konstrukcijske obnove'', kazao je Horvat za RTL Direkt.

To je, kaže, moguće za dio Zagrebačke županije, vjerojatno i dio Krapinsko-zagorske . Građani će moći podnijeti zahtjev za obnovu istog trenutka kada bude objavljen u Narodnim novinama i na prvoj sljedećoj sjednici vlade.

"Svi će biti otprilike u istoj poziciji. Građani Sisačko-moslavačke županije danas dobivaju markice, zelene, žute i crvene boje. Od sutra na web stranici Ministarstva graditeljstva, na stranicama Fonda i i stranicama Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje će biti jedan jednostavni naputak, što ako vam je zgrada ili obiteljska kuća dobila zelenu, žutu ili crvenu markicu'', rekao je Horvat.

VELIK ČOVJEK VIDEO Nikada nije zaboravio Hrvatsku: Miočić odlučio i sam pomoći Petrinji

Na pitanje do kada se zaprimaju zahtjevi za obnovu, sanaciju krovišta, hitne intervencije i sl. Horvat odgovara: ''Dakle, onaj javni poziv koji je imao vijek trajanja do kraja prošle godine, javni poziv kroz koji smo dosada riješili nekih 1200 zahtjeva i isplatili gotovo tridesetak milijuna kuna, programom mjera, transformiranje u procese koji se događaju unutar samoga fonda, ali zahtjevi se podnose i dalje u Ministarstvu i neka građane ne brine. Dakle, jedna je jedinstvena adresa na koju se podnose zahtjevi, to je Republike Austrije 20, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a tko će u konačnici isplaćivati ili obrađivati predmetne zahtjeve o tome građani ne brinu, bitno da im posao projektiraju ovlašteni projektanti i radove izvode ovlašteni izvođači'', kazao je Horvat.

Mogu se poslati i poštom, s tim da će izaći u susret građanima, kaže Horvat. ''Mi ćemo dislocirati određeni broj službenika Ministarstva i u Sisak i u Glinu i Petrinju, tako da ćemo na terenu već moći i operativno zaprimati zahtjeve'', kazao je.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Seizmolog Kuk: "Nije dobro plašiti javnost. Ne postoje znanstveni temelji za predviđanje potresa"

 

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • prcko.vita:

    A kad napravim tu konstrukcijsku obnovu, onda će ostatak platiti naravno ovaj napaćeni narod. Ovaj ministar je već pokazao svoje sposobnost konstrukcije, sjetite se Uljanik i Đure Đakovića, da ne nabrajamo dalje. Taj ministar je slika i prilika Šioća iz ... prikaži još! tesne kože četvrti dio.

  • ivica48:

    Dali vjeruješ sam sebi Ministre

  • Kokoiduhovi:

    Potres je prirodna nepogoda, katastrofa..i naravno da treba proglasiti katastrofu. Naravno da ljudi nisu krivi što im je prirodna katastrofa srušila domove. Srušila je i Grcima, Talijanima, Cipranima, Japancima, Amerikancima......Kod tako razornih potresa proglašava se katastrofa. No, nažalost, s izuzetkom ... prikaži još!om Zagreba. Jer očito i VLada i ostali građani Hrvatske, drže da mi Zagrepčani, nismo ravnopravni, da je potres i njegove posljedice, nastupio jer mi nismo ulagali u svoje zgrade i kuće, mi smo sami skrivili svoju situaciju, pa će nam se udijeliti dio sredstava - onoliko koliko su političari izračunali da mi nismo krivi nego je "kriv" potres, a za ostalo smo mi krivi bez obzira na potres