Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALBANIJA Detonacije su potresle glavni grad i osjetile se u krugu od 50 kilometara

Val eksplozija u vojnom skladištu blizu Tirane

svi_alaba.jpg
import
15.03.2008.
u 15:09

Snažna eksplozija dogodila se danas oko podneva u vojnom skladištu pokraj sela Gerdec i Vora blizu Tirane. Glasnogovornica albanskog premijera Salija Berishe Juela Macani rekla je da točan broj poginulih i ranjenih nije poznat, ali da se strahuje za tri tima zaposlenih, od kojih svaki broji po 21 radnika.

Oni su u tom trenutku radili u skladištu, a među njima je bilo i američkih državljana, rekla je J. Macani.  Pozivajući se na očevica, AP navodi da je u trenutku eksplozije u skladištu radilo oko 80 ljudi. Agencije, međutim, prenose kako se strahuje da je oko 160 ljudi poginulo ili je teško ozlijeđeno u seriji eksplozija.

Evakuacija
Albanski ministar zdravstva spominje da je ranjeno oko 170 ljudi, uglavnom civila, a među njima je i velik broj djece.
U američkom veleposlanstvu u Tirani nisu mogli potvrditi da je itko od američkog vojnog osoblja u trenutku eksplozije bio u skladištu. Agencije navode da su Amerikanci bili osoblje jedne američke kompanije koja je pod ugovorom s NATO-om, a zadatak joj je pomoći albanskoj vojsci da se riješi starog streljiva.

Albanski premijer Sali Berisha izjavio je za novinare da je stanje “veoma teško i ozbiljno” te da je “ozlijeđenih mnogo”.
– Poslali smo helikoptere ministarstva obrane te smo počeli evakuirati stanovnike iz okolnih sela – rekao je Berisha.

Svi prozori na zgradi zračne luke Tirana, nešto više od kilometra od skladišta, popucali su u eksploziji, a više je automobila oštećeno. Eksplozije su odjekivale u više-manje pravilnim razmacima još nekoliko sati nakon prve eksplozije. Nadležni su isključili terorizam - pretpostavlja se da je uzrok staro i neispravno streljivo. Kako navode svjedoci, vojnici su spremali granate u skladište kada se eksplozija dogodila.

Prekinut promet
Promet prema zračnoj luci je prekinut, a policija je uspostavila koridor za prolaz vozila Hitne pomoći.

– Mrtvih je mnogo – rekao je Berisha novinarima nakon posjeta vojnoj bolnici u Tirani. Vojnici specijalnih vojnih postrojba oklopnim će vozilima pokušati doći na mjesto nesreće kako bi pružili pomoć osobama koje su radile u skladištu, dodao je premijer (S.D.)


Nema ozlijeđenih hrvatskih državljana

Prema saznanjima MVPEI u eksploziji u vojnom skladištu u Albaniji nema ozlijeđenih hrvatskih državljana, potvrđeno je iz Ministarstva. Svi djelatnici hrvatskoga veleposlanstva u Tirani su dobro, a radnici tvrtke Končar, koji su u Albaniji, nalaze se daleko mjesta eksplozije, rekao je glasnogovornik Ministarstva Mario Dragun.


Osjetilo se i u Makedoniji

Četiri mrtve osobe pronađene su blizu vojnog skladišta. Ranjenici se prevoze u obližnju bolnicu, a lokalni mediji javljaju kako većina ozijeđenih ima opekline, prijelome, kontuzije ili ozljede od šrapnela. Fotoreporter Reutersa javio je kako mnogi preplašeni ljudi, među kojima ima žena i djece, pješice napuštaju to područje, uz autoput. Eksplozije su bile toliko jake da su se osjetile i u susjednoj Makedoniji. Detonacija se tako jako čula u Makedoniji da se na desetine građana obratilo policiji misleći da se eksplozija dogodila u njihovoj zemlji, a u područjima blizu granice s Albanijom od udara popucala su stakla na brojnim kućama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije