Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Vakula objasnio kako funkcionira obrana protiv tuče: Zagrijavaju atmosferu, to nekad uspije, nekad ne

Zagreb: Meteorolog Zoran Vakula
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
27.05.2022.
u 11:26

Govoreći o pijavicama, rekao je da imamo pijavice i na kopnu, a ne samo na moru

Protugradna obrana u Hrvatskoj djeluje, ali ne kao nekad. Radi bez raketa, i atmosfera se zasijava s pomoću generatora. To nekad uspijeva, a nekad ne. Službeni stav Svjetske meteorološke organizacije jest da protugradna obrana nije učinkovita, rekao je glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula gostujući u studiju Večernjeg lista.

Vakula je i pojasnio kako ta vrsta protugradne obrane funkcionira.

– U oblaku kumulonimbusu, dakle olujnom oblaku postoje veliki komadi tuče, leda. Dakle, ideja je raspršiti te velike komade leda na manje. Kad padnu ti manji, padaju ili kao vrlo sitna tuča ili će se rastopiti pa biti kiša, što je idealna kombinacija jer kiša ne stvara takve nevolje kao tuča veličine teniske loptice ili koja god veličina bila. To nekad uspije, nekad ne.

Vakula kaže da nije siguran je li protugradna obrana djelovala za vrijeme nedavne tuče na sjeveru Hrvatske. Obrana nije organizirana na cijelom području države. Neki poljoprivrednici osiguravaju usjeve i nasade, no pitanje je kolika se na kraju odšteta dobije. Govoreći o pijavicama, rekao je da imamo pijavice i na kopnu, a ne samo na moru.

– Problem je što ne možemo tvrditi pouzdano o njihovoj učestalosti. Bilo ih je definitivno i prije, u 19. stoljeću jedna je kod Siska podigla željeznički vagon, o čemu je pisao Andrija Mohorovičić – kazao je Z. Vakula.

Pijavice su zapravo mali tornado koje, primjerice u SAD-u, prerastaju u tornada. Gradnja kuća u Hrvatskoj kvalitetnija je nego u Americi, a da se nisu gradile kvalitetne kuće, bilo bi više štete. Ne zna, kazao je, za postojanje analize o tome koja su područja Hrvatske izloženija nevremenu, a koja manje. Za vremensku prognozu navodno se koriste, kazao je, jača računala nego za put na Mjesec.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar kvasac60
kvasac60
11:45 27.05.2022.

Dudek vrati se...

PN
premda_nije
11:36 27.05.2022.

A mi nismo država pa da imamo svoj vlastiti stav i svoja iskustva?

JP
josip.pivar11
14:01 27.05.2022.

A nas su učili u gimnaziji da se protugradnim raketama raspršuje određeno sredstvo koje pospješuje bržu kondenzaciju vodene pare prije negoli 'pobjegne' u visine gdje se smrzne. Bojim se da je zagrijavanje atmosfere nešto kao pljuckanje u more.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije