Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel ministarstvu

Uzrečica 'Se vas bum tužil' u Stubici više nije smiješna

Sud
Alen Brodar/VLM
05.10.2012.
u 17:30

Općinsko vijeće: Ne možemo gledati kako službe od značaja nestručnom reformom odlaze iz Donje Stubice

Uzrečica “Se vas bum tužil” u slučaju suda u Donjoj Stubici uopće ne drži vodu i nije smiješna tamošnjim stanovnicima. U gradu i široj okolici sve se glasnije šuška da u državnim službama u Zagrebu užurbano rade na preseljenju Stalne službe Prekršajnog suda Donja Stubica u Zlatar. Gradsko vijeće Donje Stubice stoga je uputilo dopis Ministarstvu pravosuđa i zagorskim saborskim zastupnicima u kojem traže očuvanje Prekršajnog suda u Donjoj Stubici. Donjostubički vijećnici upozoravaju da bi se postupkom preseljenja Prekršajnog suda ponovila velika pogreška i nepravda učinjena sa 154 godine starim Općinskim sudom, koji je bio najjači i najbolji u regiji, a koji je ukinut i preseljen u Zlatar.

Imaju niz argumenata

U dopisu je naveden i niz, prema mišljenju vijećnika opravdanih razloga zbog kojih bi Prekršajni sud trebao ostati djelovati u Donjoj Stubici. Kako nam je potvrdio i Juraj Srebačić, gradonačelnik Donje Stubice, članovi Općinskog vijeća smatraju da će se smanjiti pravna zaštita stanovništva koje je u nadležnosti donjostubičkog Prekršajnog suda te da će se u ionako teškim vremenima još više povećati troškovi građanima i službama, prije svega policiji i Centru za socijalnu skrb.

 – Moralno i politički ne možemo gledati kako službe od velikog značaja za građane Donje Stubice i okolice nestručnom reformom odlaze iz Donje Stubice, a tamo su postojale dok ih u drugim mjestima nije bilo. Područje nadležnosti ovog suda graniči sa Zagrebačkom županijom, a od Donje Stubice do strogog središta Zagreba ima 40 kilometara. Ipak, kao najvažnije argumente za opstanak suda vijećnici ističu da Prekršajni sud osim Donje Stubice pokriva i Oroslavje te općine ariju Bistricu, Stubičke Toplice i Gornju Stubicu. Napominju kako u Stubičkim Toplicama postoji veliko vikendaško naselje pa se broj stanovnika tijekom sezone uvećava za nekoliko tisuća.

 Uvredljivo za građane

Također, navode vijećnici, područje Prekršajnog suda u Stubici znatno je prometnije od zlatarskog, a posluju u novouređenom i opremljenom prostoru. Preseljenjem bi zgrada ostala prazna, a sud u Zlataru bio bi pretrpan. Gradonačelnik Juraj Srebačić navodi kako su svi članovi Vijeća kao i on zbog te situacije izloženi stalnom pritisku javnosti te moraju reagirati prema mjerodavnima u Ministarstvu jer oduzimanje državnih službi koje su na uslugu građanima, u najmanju je ruku uvredljivo.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije