Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURO S NOVOM GODINOM

VIDEO Vujčić i Primorac podigli prve eure na bankomatu: 'Kuna s ponosom odlazi u povijest'

Vujčić i Primorac podigli prve eure na bankomatu
Foto: HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ds
1/14
01.01.2023.
u 00:36

Na svečanoj proslavi na pročelju zgrade svjetlosnom će se animacijom ispričati priča o hrvatskim eurokovanicama

Ulaskom u 2023. Hrvatska, osim Schengena, službeno postaje i članicom eurozone. Hrvatske kune službeno odlaze u prošlost, a zamijenit će je euro s hrvatskim motivima, što će večeras biti i svečano obilježeno ispred Hrvatske narodne banke. Tako je izjavu za medije večeras ispred HNB-a dao guverner Boris Vujčić zajedno s ministrom financija Markom Primorcem, a na pročelju zgrade svjetlosnom se animacijom ispričala priča o hrvatskim eurokovanicama. 

- Dozvolite da svima zaželim svako dobro u 2023. godini. Danas je uistinu važan i povijesni dan za Hrvatsku. Hrvatska će biti čvršće povezana sa svim članicama. Zahvalio bih se svima koji su doprinijeli ovom procesu, dugo se na ovom radilo i niz ljudi je uložilo značajne napore. Euro će nam pružiti dodatnu stabilnost i omogućiti rast gospodarstva u Hrvatskoj. U smislu logistike, sve je obavljeno prema planu. Svi procesi teku nesmetanu, sve je provedeno prema planu - kazao je ministar Primorac.

Zagreb, 01.01.2023. - Povodom obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u europodručje i početka korištenja eura kao nacionalne valute, ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na bankomatu su podigli prve eure. Na slici ministar Marko Primorac. foto HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ds
Foto: HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ds

- Moram reći da nije uvijek izgledalo da ćemo već 1.1. 2023. biti u eurozoni, ali stvarno smo to napravili u rekordnom roku. Hrvatska ulazi u porodicu od 20 zemalja koja se koristi drugom najvažnijom valutom na svijetu. Postat ćemo otporniji na krize, poslovanje će biti lakše. Dakako to nije čarobni štapić koji će riješiti mnoge probleme, ali pomoći će da budemo bogatija država - kazao je guverner Vujčić te se također zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu.

Kuna nas je služila jako dobro, stoga je ovo bilo sentimentalno za mene, dodao je Vujčić.

- S ponosom odlazi u povijest i zapamtit ćemo je samo po dobrom. Od sutra se koristimo eurom, tehnički je sve u redu, bit će dostupan na bankomatima, a od 2. siječnja sve će aplikacije raditi. Sve vas tehnički čeka već sada, a nešto 2. siječnja. Pandemija je sve poremetila i tada su svi govorili da nećemo ući u eurozonu. Mi smo rekli ne, i učinili smo sve kako bismo to i ostvarili - zaključio je guverner Vujčić.

Osim toga, Primorac i Vujčić zaputili su se do najbližeg bankomata na kojem su podigli prve eure, čime je zaključena proslava. 

>> VIDEO Čestitka Andreja Plenkovića: 'Štitit ćemo svakog hrvatskog građanina, biti čvrst oslonac gospodarstvu te Hrvatsku i dalje voditi prema boljitku'

Komentara 45

Avatar Behemot
Behemot
01:53 01.01.2023.

Vujčić je izjavio prije godinu dana da se napokon rješavamo (napokon rješavaju) egzotične valute kune. Imali smo hrvatske velikane na kunama, a na Plenkovićevom euru imamo Srbina.

RE
Reboot
02:20 01.01.2023.

Zalost i tuga unistavaju sve sto hrvatsko dali ovi pametnjakovici znaju sto su uradili

RE
Reboot
02:24 01.01.2023.

Pupovac je dobio poklon napokon izbacio kunu Srbi se vesele

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije