Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Braniteljima viši iznos najniže mirovine, naknada za nezaposlene...

Svečana sjednica Vlade u Kninu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/8
04.08.2017.
u 23:04

Novi zakon objedjuje braniteljska prava, niz godina raspršena po drugim zakonima, što je stvorilo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost korisnika.

Vlada je danas na svečanoj sjednici u Kninu prihvatila prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, za koji je premijer Andrej Plenković rekao da će na cjelovit i jednostavniji način regulirati sva njihova prava.

– Statusna i materijalna prava hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata bila su disperzirana u nizu različitih zakona, a važeći zakon o hrvatskim braniteljima mijenjan je više od 10 puta što je otvorilo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost. Analiza je pokazala potrebu jakog zakonskog uporišta i stvaranje jedinstvenog pravnog okvira za zaštitu svih branitelja i stradalnika. Ovo je rezultat međuresorne suradnje, a prvi su put sudjelovali i hrvatski branitelji – rekao je ministar Tomo Medved i izrazio zadovoljstvo što taj Zakon predstavlja upravo u Kninu. Iznio je podatke kako je od ukupno 505.649 branitelja živo 442.710. Trajna prava ostvaruje 56.562 branitelja HRVI, a 82.000 branitelja je nezaposleno i nema redovita primanja, a cilj novog Zakona je objediniti statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Predviđeno je uvođenje naknade za nezaposlene hrvatske branitelje umjesto opskrbnine. Povećat će se mirovine, a umirovljeni branitelji moći će raditi i bez obustave mirovine. Novi zakon otvara rokove za priznavanje statusa hrvatskih branitelja i HRVI jer je ocijenjeno kako su mnogi koji su sudjelovali u obrani Hrvatske ostali izvan sustava. Predviđene su i mjere za poticanje zapošljavanja. Braniteljima su osigurani sistematski pregledi, uvedene su mjere ubrzavanja stambenog zbrinjavanja. Branitelji i stradalnici imat će povoljnije uvjete za odlazak u starosnu mirovinu, a invalidska mirovina izdavat će se na temelju trajno utvrđenog statusa HRVI.

Snižava se dobna granica za starosnu mirovinu, pravo na obiteljsku mirovinu ostvaruje se pod povoljnijim uvjetima. Pripadnicima HVO-a štite se stečena prava, a proširuje im se pravo na mirovinu. Procjenjuje se da će u 2018. godini biti potrebno 14 milijuna kuna za 949 korisnika. Evidencija branitelja iz Domovinskog rata koristit će se samo u službene svrhe.

Medved je iznio podatak kako je financijski učinak novoga Zakona s pozicije Ministarstva branitelja za 2018. godinu 219,200.000 kuna. Što se tiče Ministarstva rada i mirovinske skrbi, troškovi za 2018. su 64 milijuna kuna, dok se za 2019. planira povećanje na 245 milijuna kuna. Ministar Zdravko Marić naglasio je kako je i Ministarstvo financija sudjelovalo u izradi ovoga zakona. Dodao je kako 1. 3. 2018. stupa na snagu pravo na najnižu mirovinu, a sve ostale odredbe 1. 1. 2019.

Nakon sjednice Vlade potpisano je 14 ugovora čija je vrijednost veća od 180 milijuna kuna. 

Plenković je također zahvalio brojnim vatrogascima, pripadnicima Oružanih snaga, Crvenom križu i svima drugima koji su u vrijeme velikih vrućina nesebično gasili požare i spasili ljudske živote i doprinijeli da nijedan infrastrukturni objekt nije nastradao.

Najavio je da će se najesen napraviti analize i izvući pouke kako bi u tom segmentu u budućnosti bili učinkovitiji, brži i koordiniraniji.

Također je čestitao vaterpolistima na osvojenom naslovu svjetskih prvaka te najavio primjereno nagrađivanje i njih i svih ostalih koji promoviraju Hrvatsku.

Spomenuo je i uspjeh mladih hrvatskih robotičara, kao nositelja budućnosti razvoja Hrvatske te je dodao da će im najesen pripremiti prijem u Vladi.

Vlada je prihvatila prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu i uputila ga u saborsku proceduru.

Prijedlogom zakona smanjuju se administrativne zapreke kako bi se olakšalo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, omogućio ostanak ljudi, pogotovo mlađe populacije u ruralnim područjima, okrupnjavanje zemljišta, stavljanje u funkciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta i državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Prijedlog zakona predviđa i mogućnost prodaje zemljišta u državnom vlasništvu i to maksimalno pet hektara na u priobalju i 50 hektara na kontinentu, pri čemu će prednost imati dosadašnji posjednici.

Vlada je usvojila i uredbu kojom se povećavaju plaće poreznim službenicima i carinicima te odluku o sufinanciranju javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola i sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za školsku godinu 2017./2018.

Ministar financija Zdravko Marić naveo je da je u Poreznoj upravi zaposleno 4004 službenika, a najveći broj je raspoređen na radnim mjestima poreznika II i poreznika III na kojima se utvrđuju doprinosi poreza i drugih javnih davanja.

Uredbom koju je Vlada usvojila na sjednici, najdužoj u Plenkovićevom mandatu, utvrđuju se dodaci na uvjete rada, slijedom čega će pravo na dodatak od deset posto imati djelatnici područnog ureda koji obavljaju poslove nadzora, naplate ovrhe, stečaja, likvidacije i suzbijanje poreznih prevara te djelatnici raspoređeni na radna mjesta u unutarnjem nadzoru i financijskim istragama u središnjem uredu.

Pravo na dodatak od pet posto imat će djelatnici u uredu za velike porezne obveznike koji obavljaju poslove utvrđivanja poreza i doprinosa, poreznog nadzora, analize, rizika, naplate i ovrhe.

Uredbom se propisuje dodatak na plaću za natprosječne rezultate u radu službenika do najviše tri osnovne plaće službenika.

Ministar financija naveo je da je u carinskoj službi zaposleno 2906 djelatnika. Umjesto dosadašnjeg zamjenika pročelnika područnog carinskog ureda, pročelnici područnih carinskih ureda će imati pomoćnike.

Za obavljanje poslova s posebnim uvjetima rada predlažu se posebni dodaci za radna mjesta ustrojstvene jedinice u visini od pet do 25 posto i to za poslove inspekcijskog nadzora, za poslove na kojima službenici upotrebljavaju sredstva prisile, na poslovima na kojima su izvršitelji izloženi štetnosti od aerozagađenja i koji rade u turnusima, kao i za poslove u carinskom laboratoriju.

Tako će carinik treće vrste u službi za robno-granične procedure umjesto plaće od 4387 kuna imati 4534 kune, što je povećanje od 146 kuna. Carinik treće vrste u graničnom carinskom uredu koji je dosad imao plaću 6026 kuna imao bi 6110, što je povećanje od 83 kune, a carinik treće vrste u mobilnim jedinicama koji je dosad imao 5911 kuna bi imao 6115 kuna, što je povećanje od 204 kune. Dodatna sredstva za provođenje uredbe iznose 6,6 milijuna kuna.

Više od milijun kuna za "Hrvatski ponos" u Kninu

Vlada je prihvatila prijedlog nabave respiratora kojima će se unaprijediti skrb i kvaliteta zdravstvene zaštite pacijentima ovisnima o trajnoj mehaničkoj ventilaciji u Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" Knin u okviru djelatnosti palijativne skrbi i dugotrajnog liječenja. Cilj je da teški bolesnici koji su ovisni o umjetnim plućima budu izmješteni u Knin čime bi ta bolnica preuzela obvezu i razvitak tog dijela zdravstvene usluge. Za opremu, respiratore i monitore bit će izdvojeno više od milijun kuna iz državnog proračuna.

Vlada je prihvatila i  zaključak o darovanju nekretnina Gradu Kninu u svrhu ostvarivanja projekata za potrebe Nacionalnog parka Krka, kao i odluku o darovanju Gradu Kninu nekretnina u k.o. Knin, koje u naravi predstavljaju zemljište veličine 9400 kvadratnih metara na kojem je izgrađen Dječji vrtić Cvrčak s pratećim sadržajima.

Prihvaćena je i odluka o davanju suglasnosti i ovlaštenja za prijenos prava vlasništva i vlasničkih ovlasti na poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Kninu u vrijednosti više od 35 milijuna kuna.

Donesen je i zaključak u vezi s postupkom osnivanja zemljišne knjige za k.o. Knin. To je projekt koji je počeo 2008. ali je stao 2015. a sada se nastavlja. Do sada je odrađeno 16 posto posla.

Usvojen je zaključak u vezi s prijebojem obveza Grada Knina prema Republici Hrvatskoj nastalih temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.                                          

Prihvaćen je i zaključak o iskazivanju interesa za osiguranje stanova za djelatne vojne osobe s rasporedom službe na području Grada Knina, budući da veliki broj pripadnika Oružanih snaga koji su raspoređeni u Kninu živi u mjestima koja su više od 50 kilometara udaljena od Knina. 

Donesen je i zaključak o pokretanju projekta o suradnji s Javnom ustanovom „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ radi posjećivanja učenika osnovnih škola Gradu Kninu i stjecanja znanja o Domovinskom ratu, kao i zaključak o ustupanju pješačkog oružja i eksponata Kninskom muzeju. 

Prihvaćen je i zaključak u vezi s inicijativom za uspostavu jedinstvenog kontaktnog centra za potrebe društva Hrvatska elektroprivreda d.d. u Gradu Kninu  te zaključak o podržavanju izgradnje atletske staze u Gradu Kninu.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar najavio je da će Ministarstvo tijekom jeseni objaviti novi poziv za energetsku obnovu i korištenje novih izvora energije u zgradama javnog sektora na području Knina za što je osigurano 380 milijuna kuna.

Također je rekao da će objaviti i poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za pripremu i provedbu energetske obnove obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, za što je na raspolaganju krajem ove godine i početkom iduće 228 milijuna kuna.

Rekao je da će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja danas u Kninu potpisati ugovore ukupne vrijednosti 28,6 milijuna kuna, šest ugovora za energetsku obnovu zgrada i korištenja novih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja. Vrijednost tih projekata je 22,3 milijuna kuna, a riječ je o obnovi četiri škole te dva vrtića u Kistanjama, Kninu, Šibeniku i Drnišu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je da će danas biti popisana dva ugovora namijenjena razvoju poduzetničke infrastrukture, što će, naglasila je, stvoriti veliku mogućnost novih radnih mjesta i zadržavanje mladih ljudi.

Izrazila je uvjerenje da će, što se tiče poduzetničke zone, rješavanje infrastrukture prilaznih cesta i instalacije biti moguće kroz europske fondove s obzirom na to da je od svibnja pa do 22. rujna otvoren natječaj za poslovnu infrastrukturu za poduzetničke zone, a za što je namijenjeno 76 milijuna kuna.

Kao pozitivan primjer proizvodnje navela je nekadašnji kninski TVIK, današnju DIV Tvornicu vijaka, koja, kako je navela, zapošljava više od 400 ljudi te više od 45 posto prihoda ostvaruje iz izvoza. 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naveo je da se na području Knina nalaze tri postrojbe - iz sastava grane kopnene vojske i grane zapovjedništva za potporu, među kojima je posebno istaknuo gardijsko mehaniziranu brigadu s 860 pripadnika koji, rekao je, sa svojim djelovanjem i boravkom na ovom području pridonose rastu potrošnje, ekonomskom razvoju i sigurnosti grada.

Osigurano 80 kreveta u bolnici u Kninu

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je napore za boljom prometnom povezanošću Knina što bi osiguralo bolju kvalitetu života Kninjana.

Oko 20 milijuna kuna uloženo je dosad u modernizaciju željezničke pruge, a izrađuje se studija izvodivosti obnove Ličke pruge. Planira se modernizacija svih dalmatinskih pruga i obnova željezničkih kolodvora.   

U planu je izgradnja cestovne obilaznice Knina, Drniša i izgradnja brze ceste do Šibenika.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izvijestila o socijalnoj skrbi na području županije. U 2017. sklopljeni ugovori s 13 udruga - trogodišnji programi u kojima udruge pružaju pomoć starijima i invalidima. Slabo socijalno-ekonomsko stanje stanovništva, što je posljedica stradavanja u Domovinskom ratu. Ovo ministarstvo će širiti socijalnu pomoć staračkim samačkim domaćinstvima. Specifične potrebe ovog stanovništva za socijalnom pomoći.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je da je nedavno potpisan ugovor funkcionalnog spajanja bolnica u Šibeniku i Kninu, što će omogućiti da usluge budu bliže pacijentima u Kninu koji više neće morati putovati u Šibenik kako bi ostvarili zdravstvene usluge. Istodobno osigurat će se opstanak bolnice u Kninu, kojoj će ovo omogućiti financijsku održivost. Osigurano je 80 kreveta u bolnici u Kninu za liječenje palijativnih pacijenata. 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je projekte opremanja veleučilišta informatičkog kabineta Veleučilišta Marka Marulića, a i veleučilišta u Šibeniku. 

Tijek sjednice:

14.35 - Vi ste svjesni da je Knin grad koji ima 1200-1300 godina hrvatske povijesti, hrvatska povijest je uvijek počela i završavala, u etapama, u Kninu. Odgovornost ove Vlade je izražena prema Kninu. Do sada je značajno uz pomoć vlade pokrenuto dosta projekata u gradu - kazao je gradonačelnik Marko Jelić.

Rekao je i kako je Knin u ozbiljnim problemima te da je veliki broj ljudi odlučio ili već napustio grad. 

- Samim time gubimo glavni resurs - rekao je Jelić.

Dodao je kako su predložili nekoliko glavnih točaka kako bi zaustavili ovaj trend.

- Plaće su nekada na područjima posebne državne skrbi bile osjetno veće, to sada nije slučaj. Ljudi bi ostajali ovdje kada bi imali državni prosjek - izjavio je Jelić.

- Želim naglasiti da imamo problem prometne povezanosti. To također građane tjera da odu odavde - rekao je Jelić.

14.13 - Župan Goran Pauk zahvalio je premijeru na tome što se sjednica održava u Kninu, naglasivši da Šibensko-kninska županija ravnomjereno raste u svim područjima te da njezina bogata raznovrsnost nudi predispozicije za daljnji razvoj. 

Napomeno je da nije uvijek bilo lako, budući da je ta županija bila jedna od onih koje su najviše bile pogođene ratom.

"Međutim, rast je takav da ga više nitko ne može zaustaviti. BDP je s 29.000 kuna po glavi stanovnika 2000. godine narastao na 61.500 kuna, a index razivjenosti narastao je sa 63 na 81 posto", rekao je.

Dodao je kako je u infrastrukturu uloženo preko 10 milijuna kuna, a da je prioritet izgbradnja brze ceste Šibenik - Drniš - Knin, te je u tom smislu zamolio pomoć jer je to žila kucavica za tu županiju. 

14.10 - Posebno mi je drago da ćemo nakon velikog truda i rada, a posebno ministra Tome Medveda i njegovih suradnika, usvojiti i prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. To je više od simbolike - rekao je premijer Plenković.

Iskoristio je priliku i zahvalio vatrogascima i pripadnicima Crvenog križa te medicinskom osoblju koji su nesebično gasili požare i spriječili veće katastrofe

Rekao je i kako su imali i telefonsku sjednicu jučer te su na zamolbu BiH poslali kanadere kao pomoć kod gašenja požara.

Čestitao je i vaterpolistima na zlatnoj medalji na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti.

- To je veliko ostvarenje, sjajan rezultate - rekao je Plenković i dodao da moraju vidjeti kako na primjeren način nagraditi one koji na ovaj način promoviraju zemlju.

Rekao je i kako bi prije početka školske godine htio primiti mlade robotičare koji su osvojili zlatnu medalju u Japanu.

Komentara 127

BI
bijelocrveni
15:16 04.08.2017.

Jos da uzmete pare partizansko-sotonistickim udrugama...

PR
prajdali100
16:47 04.08.2017.

Kada ce doci na red Documenta i Vesna Terselic ? Ovo sto su danas uradili je vrhunac bezobrazluka i uskladeno je sa srpskim sluzbama.100% .Zar je moguce da Drzava i OVO financijski pomaze?

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
10:07 05.08.2017.

Preskromno za hrvatske branitelje a ima se za kojekakve "udruge i one koji su se borili za propalu drzavu. Svima vama ovdje lijep Blagdan:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije