Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakva je procedura

Evo kako i zašto se provode telefonske sjednice Vlade

Ministri
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Vecernji.hr
12.07.2016.
u 19:00

Iz Vlade su odgovorili da su ustrojstvo, način rada, odlučivanje Vlade i vrste akata koje ona donosi detaljno uređeni Poslovnikom

S obzirom na to da se 15. srpnja ove godine raspušta Sabor, Vlada postaje tehnička u punom smislu te riječi, a istodobno ima ovlasti donošenja uredbi sa zakonskom snagom, Transparency International Hrvatska tražio je odgovor od Vlade o tome kako se proceduralno provodi telefonska sjednica.

Iz Vlade su odgovorili da su ustrojstvo, način rada, odlučivanje Vlade i vrste akata koje ona donosi detaljno uređeni Poslovnikom. – Člankom 38. Poslovnika Vlade RH predviđena je mogućnost održavanja telefonske sjednice koja se koristi prema procjeni situacije. Telefonska sjednica održava se zbog moguće hitnosti, ako se ocijeni da je ona racionalnije rješenje od sazivanja ministara, ako je materija poznata ili se o njoj više puta raspravljalo – stoji u Vladinu objašnjenju.

Dodaje se da se telefonska sjednica saziva telefonom te da nema posebnih pravila što se tiče pozivanja ministara, ali da je u dosadašnjim mandatima uvriježena praksa da se ministre zove svakog zasebno. – S ministrima u tom slučaju najčešće komunicira glavni tajnik Vlade. Ako se neki član Vlade ne javi na telefon u tijeku telefonske sjednice, obavijesti ga se da se javi čim bude u prilici. Telefonske sjednice Vlade RH ne snimaju se, a njihovo vremensko trajanje ovisi o potrebi većine da se izjasni – navodi se u Vladinu odgovoru TIH-u koji potpisuje predstojnik Neven Zelić.

Foto: TIH

Sjednica Vlade: Odobrenje zapošljavanja namještenika i donošenje dokumenata za razvoj širokopojasnog pristupa internetu

Inače, Vlada će sutra u 10 sati održati sjednicu u Banskim dvorima, a na dnevnom redu je 15 točaka na otvorenom te četiri točke na zatvorenom dijelu sjednice.

S obzirom na to da će punom primjenom schengenske pravne stečevine hrvatska granica postati vanjskom granicom Europske unije, što će dovesti do povećanja poslova, Vlada bi na sjednici Ministarstvu unutarnjih poslova trebala odobriti zapošljavanje 88 namještenika na određeno vrijeme. Njihovo je zapošljavanje potrebno kako bi granična infrastruktura bila u punoj radnoj funkciji. Uglavnom je riječ o domarima, spremačicama, domaćicama i kuharima, a bili bi zaposleni u tranzitnim prihvatnim centrima za strance u Trilju i Tovarniku, objektu za smještaj granične policije u Kuparima i postajama granične policije.

Pred ministrima će se naći i dva dokumenata za razvoj širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj. Donošenje jednog od tih dokumenata, Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, ispunjava se jedan od uvjeta za raspisivanje natječaja za sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Cijeli dnevni red Vladine sjednice pročitajte OVDJE.

>> Vlada opet brzopotezno prihvatila sve točke dnevnog reda

Komentara 2

DU
Deleted user
19:30 12.07.2016.

Telefonski se dogovaraju i državne vile za ljetovanje.

SS
sokac sa drave
20:40 12.07.2016.

Vidi ih rade ko ludi,krvavi znoj liju za boljitak lijepe njihove,moraju zaraditi placu i to posteno.Na mobilnim telefonima danas mozes igrati igrice ici u internet i gledati komade.Sta mislite sta oni to onda rade sa mobitelima posto rezultat njihovog rada je nikakav ili veoma skroman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije