Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
petrov vodi pregovore

Vlada će isplatiti regres do 31. srpnja, a najavila je i mogućnost božićnica

Božo Petrov
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Vecernji.hr
28.07.2016.
u 13:23

Najavljeno je da će, ukolio bude financijskih mogućnosti, Vlada i sindikati držabvnih službi otvoriti pregovore o mogućnosti isplate božićnice.

Vlada i sindikati državnih službi potpisali su danas Dodatak III. Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se sadašnji KU produžuje do potpisivanja novog, a najduže za godinu dana, odnosno do 1. kolovoza iduće godine.

Iz Banskih dvora danas je prvo stigla obavijest da je Vlada na telefonskoj sjednici prihvatila Nacrt dodatka III. KU za državne službenike i namještenike, da bi iz sindikalnih krugova novinarima potom bilo potvrđeno da su njihovi predstavnici taj dodatak već potpisali.

Sadašnji KU produžen je do potpisivanja novog, najduže za godinu dana, odnosno do 1. kolovoza iduće godine, a Vlada i sindikati to su potpisali, kako stoji u Dodatku III, "u okolnostima skorog prestanka važenja roka na koji je sklopljen i raspisanih izbora za Hrvatski sabor... kako bi osigurali socijalnu sigurnost zaposlenih u državnim službama do potpisivanja novog kolektivnog ugovora".

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša Hini je potvrdio kako je riječ o "nekoj vrsti osiguranja", odnosno da su inzistirali na potpisivanju dodatka KU s obzirom na izbore, a kada dođe do formiranja nove vlasti sindikati su spremni odmah početi pregovore o novom KU. Prema dodatku ugovora, Vlada će najkasnije do nedjelje, 31. srpnja, isplatiti regres za korištenje godišnjeg odmora u visini od 1.250 kuna, a ostaje na snazi i odredba o dodatku od 4, 8 i 10 posto za godine radnog staža.

"Za državu je sve ostalo isto u materijalnom smislu, odnosno nikakvih povećanja izdvajanja iz proračuna neće biti potrebna", kazao je Pleša. Dodatkom III KU-a također je utvrđeno da će, ako za to bude financijskih mogućnosti, Vlada i sindikati državnih službi otvoriti pregovore o mogućnosti isplate nagrade za božićne blagdane za ovu godinu. Za razliku od sindikata državnih službi, sindikati javnih službi u KU nemaju odredbu o dodatku od 4, 8 i 10 posto za godine radnog staža, a KU im istječe u prosincu.

Za potpisivanje spomenutog Dodatka III. Kolektivnom ugovoru, Vlada je ovlastila potpredsjednika Vlade Božu Petrova. Također, Vlada je zadužila Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava da o ovom Zaključku izvijesti Pregovarački odbor sindikata.

>> Vlada: Isplatit će se regresi državnim i javnim službenicima

Komentara 1

DU
Deleted user
15:18 28.07.2016.

Bilo je i vrijeme, koliko ste nam uzeli u 7 godina, nećete vratiti nikada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije