Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na rok od 30 dana stabiliziraju cijene

Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna

Zagreb: Održana 78. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
14.10.2021.
u 13:12

Danas će se u Sabor uputiti i izmjene Zakona o obnovi koje će pojednostaviti i ubrzati postupak. Osim toga, građani neće morati sufinancirati konstrukcijsku obnovu i neće biti potrebno utvrđivati složene imovinsko-pravne odnose koji su znatno usporavali postupak.

Vlada je danas Uredbom ograničila maloprodajnu cijenu benzina na 11,10, a dizela na 11 kuna i to za razdoblje od idućih 30 dana. Kako je objasnio premijer Andrej Plenković, Vlada može zbog zaštite potrošača Uredbom ograničiti cijene naftnih derivata, a to i čini.

Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković. 

"Na temelju rasprave, kao što znate, imamo posebnu točku koja se odnosi na Uredbu oko zakona o naftnim derivatima i mogućnost Vlade da uređuje cijene. Mi smo uzeli u obzir nepredvidivost cijena nafte i odlučili iskoristiti da na rok od 30 dana stabiliziramo cijene na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata. Cijena motornog benzina ograničava se na 11, kuna i 10 lipa, a za dizel na 11 kuna", kazao je premijer. U sljedećem razdoblju Vlada će kontinuirano analizirati stanje i trendove na svjetskom tržištu te po potrebi dodatno reagirati, rekao je Plenković.

Broj cijepljenih

"Mi smo danas dostigli 55 posto cijepljenih odraslih i to najmanje jednom dozom. Potrošili smo do sada 3,5 milijuna doza. Udio odraslih koji su dovršili cijepljenje jest 51,6 posto", kazao je premijer.

Plenković se osvrnuo na godinu dana od napada na Banske dvore. 

"Očekujem da nadležna tijela utvrde motive terorističkog napada na Banske dvore, da otkriju tko stoji iza napada, tko je napadaču dao oružje, tko ga je naučio pucati. Vjerujem da će većina u hrvatskom društvu, posebno neke stranke, biti jednoznačna u osudi takvog napada i u borbi protiv radikalizacije i nasilja", kazao je premijer.

Rast broja novozaraženih 

Državni tajnik Tomislav Dulibić kazao je da je zaključno s jučerašnjim danom u Hrvatskoj utrošeno 3,533.116 doza cjepiva, a prvom dozom cijepljeno je 55 posto odraslog stanovništva. Obuhvat među zdravstvenim radnicima premašio je 73 posto. U drugom tjednu primjene digitalnih EU COVID potvrda u zdravstvenom sustavu među zaposlenicima je zabilježen 41 pozitivan nalaz.

Ravnateljstva bolnica izvještavaju da gotovo više nema djelatnika bez COVID potvrde koji se istodobno odbijaju testirati, rekao je Dulibić. U proteklih tjedan dana bolnice su zaprimile 638 pacijenata, a na bolničkom je liječenju trenutačno 871 osoba.  Na respiratoru su 122 pacijenata, a kontinuirano raste broj onih koji trebaju intenzivno liječenje. Udio hospitaliziranih na respiratoru dosegnuo je 15 posto.

Patronažne sestre proteklog su tjedna kontaktirale 3783 necijepljene osobe, među kojima se 25 posto odlučilo cijepiti.

"I dalje bilježimo rast broja novozaraženih te istodobno blagi pad broja cijepljenih prvom dozom. Uzlazna epidemiološka krivulja rast će onoliko dugo koliko dio građana bude pronalazio razloge za necijepljenje i nepoštovanje mjera", kazao je Dulibić i pozvao na cijepljenje sve one koji to nisu učinili.

Nema popuštanja mjera

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je Stožer od zadnje sjednice Vlade donio pet novih Odluka. "S obzirom na to da broj oboljelih, hospitalizirani i umrlih i dalje raste, ne nalazimo mjesta opuštanju i relaksiranju mjera koje su na snazi", kazao je ministar.

"Do 31. listopada produljio je primjenu epidemioloških mjera koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenja zaštitnih maski za lice, rad trgovina, javni prijevoz i privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza", dodao je. 

"Do ublažavanja i ukidanja nekih mjera može doći jedino ako svi zajedno djelotvornije utječemo na ograničavanje učinaka epidemije, što se najbolje može postići ako proširimo obuhvat cijepljenja  i pridržavamo se uvedenih epidemioloških mjera", rekao je Božinović. 

Benzin u idućih 30 dana ne smije biti skuplji od 11,10, a dizel od 11 kuna

"Kako bismo smanjili negativne učinke rasta cijena goriva na gospodarstvo i standard građana, iskoristili smo zakonsku mogućnost te utvrdili najviše maloprodajne cijene. Idućih 30 dana cijena dizelskog goriva na postajama iznosit će najviše 11,00 kn, a motornih benzina 11,10 kn", kazao je ministar Tomislav Ćorić.

Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS određuje se maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

"Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima", istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Maksimalni iznosi cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U cijeni naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu. Maksimalne maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od najdulje 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe. Vladina uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

"Vjerujem kako će u sljedećih 30 dana doći do stabilizacije cijena na tržištu i da ćemo nakon tog razdoblja kao ekonomija nastaviti normalno funkcionirati", rekao je Ćorić.

Danas će se u Sabor uputiti i izmjene Zakona o obnovi koje će pojednostaviti i ubrzati postupak. Osim toga, građani neće morati sufinancirati konstrukcijsku obnovu i neće biti potrebno utvrđivati složene imovinsko-pravne odnose koji su znatno usporavali postupak.

Komentara 22

DU
Deleted user
15:47 14.10.2021.

Hvala Tuđmanu i HDZ-u što danas jedemo zlatnom žlicom!!!!!!!!

SS
simpatican.simpa
13:45 14.10.2021.

Zašto niste vratili cijene kako su bile dizel 10,20, benzin 10,30. Sad će si prepisati uspjeh jer su stabilizirali poskupljenje. Kao da je gemišt sada 8 kn, a prije bio 6 i Vlada zamrzne na 8 i kaže da je to uspjeh Vlade. Smiješni su. Pravnici i Ekonomija kao krava i balet.

Avatar DeletedUser
DeletedUser
13:21 14.10.2021.

Nije rekao najbitnije......na čiji teret ide ograničenje cijene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije