Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

U Hrvatskoj 15 novih slučajeva zaraze. Četvero je preminulih

Stožer civilne zaštite
Foto: Tomislav Kristo/PIXSELL
1/4
29.04.2020.
u 14:05

I dalje se apelira na građane da budu odgovorni, održavaju distancu i mjere higijene

U Hrvatskoj je 15 novooboljelih, što je ukupno 2062 oboljelih od COVID-19.

U Hrvatskoj je 15 novih slučajeva zaraze. Hospitalizirano je 269 pacijenata. Na respiratoru je 19 osoba. Ozdravilo je 1288 osoba. Ukupan broj preminulih je 67. Danas imamo četvero preminulih.

Proboj u KBC-u Split

"Zdravstveni djelatnici na prvoj su liniji. Osoblje bolnice koje je njegovalo bolesne iz doma je zaraženo. Šest medicinskih sestara i jedna spremačica oboljele su. Kontakti moraju ići u samoizolaciju. Izvještaj govori da je situacija pod kontrolom", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dodao je da su napravili draft verzije i za uslužne djelatnosti. "Više puta sam rekao da svakog oboljelog epidemiolozi kontaktiraju i traže kako se zarazio", kazao je Capak. 

Škole i vrtići

"Ne volim govoriti unaprijed. Danas u 8 imali smo sastanak s Ministarstvom obrazovanja na kojem su tražene izmjene dokumenta. Epidemiološka služba na tome radi i sutra će sve biti spremno za objavljivanje. Otkrili smo neke detalje. Svi će to sutra moći vidjeti", rekao je. 

"Duboko sam uvjeren da će osnivači vrtića nabaviti zaštitnu opremu. Djeca neće nositi zaštitnu opremu, propisane su mjere prilikom dolaska i odlaska, nemoguće je propisati socijalnu distancu. Upute za vrtiće dio su ovoga paketa. To su preporuke i upute, nije zakon. Ako netko misli da se može bolje, mi to možemo izmijeniti. Preporuke onih koji rade u vrtićima dobro su došle", dodao je.

E-propusnice

"Što se tiče e-propusnica, mi smo donijeli tu odluku i rekli smo da ćemo razmotriti u trećoj fazi taj sustav. Što se tiče Zagreba i Zagrebačke županije, oni funkcioniraju kao jedinstvena cjelina", kazao je Davor Božinović.

"Ovaj virus mogao bi biti regularni sezonski virus. No, on je neobičan pa ćemo vidjeti što će se odlučiti", kazala je Alemka Markotić.

Na pitanje koliko je bilo epidemiološki teško odrediti preporuke za crkve i tko će to nadzirati, Capak je kazao: " Mi ne propisujemo nadzor ni kontrolu. No onaj sam koji je zadužen za događanja. Što se tiče crkva, epidemiološki je situacija jasna. Ljudi se ne kreću, već sjede. Za one aktivnosti koje dovode do kretanja, to su drugi već dogovorili. Vode se i razgovori i s drugim konfesijama. Nema nikakvih specifičnosti". 

O članstvu u HDZ-u

"Riječ je o sasvim privatnoj stvari. Ne vidim potrebu da o tome javno govorim. Nisam političar niti sam javna osoba, pa zadržavam pravo da to zadržim za sebe. A što se tiče mojih slika? Imam fotografije sa svim ministrima svih vlada", naveo je Capak. 

"Italija se na zabranu misa odlučila jer su imali puno lošiju situaciju od nas. Radije bih da govorimo o tome koliko mi imamo bolju situaciju i što nam to omogućuje. Sve smo stavili na vagu i donijeli smo odluku o tome. Srednje je vrijeme inkubacije šest do sedam dana. Zaraza se ne mora dogoditi prvi dan. Nitko ne kaže da se jučer dogodilo nešto što je prenijelo mjeru. To nije toliko bitno. Pratit ćemo situaciju i vratiti na početak ako treba", kazao je Capak. 

Moguće komplikacije s ugrušcima kod oboljelih

"To su komplikacije, ima ih različitih kod zaraznih bolesti. To ćemo morati pratiti, oni to dovode u korelaciju i s prijašnjim navikama i genetskim predispozicijama. Većina virusa djeluje na stanice koje oblažu krvne žile i oštećuju ih. Također ''vole'' aktivirati krvne pločice koje uzrokuju ugruške. One se onda međusobno lijepe i stvaraju male trombe. Trombi su i plus i minus, jer s jedne strane, ako su mali, sprečavaju kolanje virusa kroz krv, ali ako su veći, onda mogu biti problem. Svjesni smo tih situacija, a kod nas takvih slučajeva nije bilo", objasnila je Alemka Markotić.

Ministar Božinović komentirao je slučaj građanina koji ne može na otok jer nema tamo prebivalište, no ima poljoprivredno zemljište. 

"Dobro ste rekli da je to nadležnost lokalnih stožera. Ja ne vidim razlog da netko tko ima zemlju ne ode na otok. Ne znam za taj konkretan slučaj", naveo je ministar Božinović. 

Video: ZET-ov prijevoz ponovno je uspostavljen

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:21 29.04.2020.

Hrvatska ima 15 novih slučajeva zaraze, Srbija 222 slučajeva... Samo u Nišu je ukupni broj oboljelih skoro jednak ukupnome broju svih oboljelih u RH.. Sad se očekuje pokretanje Internet brigade trolova i lupanja minisa zbog iznošenja ovih brojki..

MK
MKinkognito60
14:50 29.04.2020.

Čemu pitanja o članstvu u HDZ-u, ajde ako bi bilo jeli netko član u nekoj stranci i možda kojoj ako odgovori DA na prvo pitanje. Ako odgovori na pitanje o članstvu u HDZ-u. odmah bi netko počeo politizirati. Baš je to najvažnije pitanje na konferenciji za novinare o stanju sa zarazom opasnim virusom. Za svakog tko to pita, pitanje na čijoj je platnoj listi pa zaboravlja profesionalizam i pčinje bit tračibaba. Poneki novinari biraju koga će optužiti i jako paze ako za neku stranku nije dobra neka vijest stave dosadan naslov a za drugu bombastičan već u prvim riječima. Puno ih je očito naviklo kako su ih nekad cenzurirali članovi predhodnice sadašnjih stranaka pa izvode samocenzuru. Zaboravljaju kako su ih ti isti koje štite grubo dresirali dok nisu postigli takav efekat.

BO
bolnaistina
14:37 29.04.2020.

E sad neka mi netko opovrgne tvrdnju. Svi znamo da je komunizam zlo. Evo dokaza, Covid19 krenuo je iz komunističke Kine. Opet komunizam uništava svijet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije