Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Božinović komentirao hoće li 1. ožujka biti popuštanja mjera

U Posljednja 24 sata zabilježeno samo 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
17.02.2021.
u 12:17

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 23.8501 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5375 preminulo, ukupno se oporavilo 230.907 osoba, od toga 224 u posljednja 24 sata

U posljednja 24 sata zabilježena su 502 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 18 osoba. Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera ministar Davor Božinović ponovio je da sada ne može ništa konkretno reći o mogućem popuštanju mjera od 1. ožujka te da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će struka reći je li moguće nekim drugim putem dobiti rusko cjepivo za Hrvatsku. 

"U posljednja 24 sata zabilježena su 502 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2219. Među njima su 884 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta. Preminulo je 18 osoba. Od 25. veljače 2020., kad je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 238.501 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5375 preminulo, ukupno se oporavilo 230.907 osoba, od toga 224 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 11.050 osoba. Do danas je ukupno testirano 1,282.357 osoba, od toga 7348 u posljednja 24 sata", izvijestio je Stožer.

Epidemiolog Bernard Kaić izvijestio je o epidemiološkoj situaciji.

"Još uvijek je u blagom padu broj novootkrivenih osoba. Incidencija nam je 119, na dobrom smo mjestu. Samo Finska i Danska imaju nižu stopu", kazao je Kaić. "Jako je važno znati koliko se testira stanovnika. Hrvatska je u prošlom tjednu po broju testiranja imala nisku razinu, a ako se gleda postotak pozitivnih, Hrvatska je na polovici. Samo tri zemlje EU testiraju manje od Hrvatske. To govorim zbog toga što se u struci govori da je situacija dobra i zamalo dođe do pitanja zašto ne popustimo mjere. Međutim, kada se gleda i postotak broja testiranih i broj pozitivnih, Njemačka ima bolju epidemiološku situaciju", rekao je.

Rusko cjepivo – čekamo li odobrenje EMA-e?

"Od početka naglašavamo sigurnost i učinkovitost. Počeli smo ozbiljnije razmišljati o tome nakon što smo dobili informacije. Optimalno bi bilo da svako cjepivo ima odobrenje EMA-e. To je na našoj regulatornoj agenciji, struka će nam reći je li moguće nekim drugim putem dobiti rusko cjepivo za Hrvatsku", kazao je Beroš. "Kad naša agencija procjeni, ona može neovisno dati odobrenje. Optimalno bi bilo da EMA izda priopćenje, ali za to će biti neki rok", dodao je. "HALMED će sve procijeniti. Što se tiče broja doza, i to će struka odlučiti", naglasio je.

Mjere

"Sve vezano za daljnja popuštanja iskomunicirali smo u mjeri kada je to primjereno. Sada je drugi, treći dan od primjene novog seta mjera i treba vidjeti hoće li to imati utjecaj na dnevnu epidemiološku sliku. Možemo govoriti o blagom padu. Još uvijek držimo taj ritam i nadam se da će to uspjeti, a to nam otvara mogućnost razmišljanja o novim mjerama. Bilo je više izjava iz istarskog Stožera. Nije problem lokalna inicijativa, no kad se najavljuju mjere, onda je to dobro iskomunicirati s Nacionalnim stožerom. Mi svaki dan šaljemo poruke optimizma. Ne znamo kakva će nam biti situacija 28. veljače.  Znači, mi ćemo uoči 1. ožujka biti u poziciji da promišljamo možemo li i što dalje popuštati. Nadam se da nećemo morati razmišljati hoćemo li morati nešto zaoštravati", kazao je Davor Božinović.

"Za 1. ožujka, tko god vam nešto rekao na bilo kojoj razini, taj vam ne govori nešto oko čega je postignuto suglasje. To su još uvijek spekulacije. I taj cijeli niz spekulacija, neka će biti točna, a neka netočna", rekao je Božinović.

Izvješće o cijepljenju

"Zatražio sam izvješće o cijepljenju iz svih ustanova. Izvješća pristižu. Formirano je povjerenstvo od 10 članova. Ako se nađu nepravilnosti, to će se provjeravati. Ako je bilo stručnih pogrešaka, onda se to upućuje Komori, a ako bude neke kaznene odgovornosti, uputit će se nadležnom tijelu. To će sve biti dostupno hrvatskoj javnosti", kazao je Beroš dodajući da je rok tjedan dana za ta izvješća.

"PCR je zlatni standard za praćenje broja oboljelih", kazala je Alemka Markotić. "Broj hospitaliziranih pada na dnevnoj bazi i prati pad osoba koje su testirane PCR metodom. Vrlo smo transparentni", dodao je Beroš.

Pribrajanje antigenskih testova

"Dijagnostika uključuje podatke o bolesniku, rezultate njegova testa. simptome, kronične bolesti koje eventualno ima. U nekim stanjima možete imati neke testove koji će biti pozitivni, čak i kod nekih sofisticiranijih testova. Upravo zato smo zauzeli jedan kurs, a to je da se za praćenje situacije uzima zlatni standard – a to je PCR test. Uvijek morate uzeti i druge stvari i onda se procjenjuje", kazala je Markotić.

"Nama je važno da smo treći najbolji po incidenciji u EU. Konstatirali smo i kada smo bili najgori. Treći najgori po testiranjima... Ne bih htio polemizirati sa strukom, no to ne znači nužno da je adekvatan primjer najgori. Imali smo Slovačku koja je testirala nekoliko milijuna ljudi, a nigdje to nije bilo prikazano", kazao je Božinović. 

Na raspravu o tome po čemu smo najbolji a po čemu najgori, osvrnuo se Kaić. "To ne znači da smo najgori, već smo četvrti po broju testiranja. Taj podatak vrlo je teško istraživati jer ne znamo koga oni testiraju. Ono što je najkorisnije jest stopa pozitivnosti, a po tome smo na sredini EU", dodao je Kaić.

Na pitanje o misi u Zagrebu i sprovodu Miroslava Tuđmana, Božinović je rekao da nije bilo kršenja mjera.

Dolazak turista koji imaju svoje nekretnine u Hrvatskoj za Uskrs

"I o tome će se intenzivnije razmišljati. Mi smo objasnili zašto ne možemo ništa konkretno najavljivati do 1. ožujka. Sigurno ćemo razmišljati ako ne bude nekakvih iznenađenja, povećanja broja zaraženih. Tada ćemo izaći ususret našim dragim gostima", dodao je.

"Mi paketom nazivamo set mjera onda kad ih donesemo, unaprijed vam ne možemo govoriti o paketu. Svi pratite situaciju, znate što je otvoreno, što je ostalo pod restrikcijama i ako situacija bude išla ovako, onda ćemo razgovarati o tome. Ne želim najaviti ništa", naglasio je Božinović. "Mi ne želimo da dođemo u kontradikciju sami sa sobom", dodao je.

Inicijativa istarskog Stožera

"Nije problem lokalna inicijativa, dapače, ali kad se najavljuju nove mjere, onda ih treba iskomunicirati unutar jednog stožera, s drugim stožerima. Ne možete o strateškim pitanjima, o upotrebi cjepiva, odlučivati na lokalnoj razini bez konzultacija s Nacionalnim stožerom

"Ne znam kako da odgovorim na to baš ovako kako vi hoćete. Ja vam dajem kontekst. Želim i ja puno toga, ali ne dobivam", kazao je Božinović na pitanje novinara o tome je li izjava istarskog Stožera da će otvoriti terase politikantstvo ili loša komunikacija.

 

Ključne riječi

Komentara 56

ED
edgar2
11:32 17.02.2021.

Rusko cjepivo je vjerojatno vrlo dobro,ali problem je da li ga mogu brzo isporučiti? Rusija je vrlo malo procijepila svoje stanovništvo (manje od Hrvatske) i očito da koristi cjepivo za jačanje svoje "meke moći" u svijetu...

PV
prcko.vita
14:24 17.02.2021.

Kakvo popuštanje, što je vama? Pa zar ne vidite da je virus još uvijek tu, itekako prisutan, a još sada dolaze novi sojevi, dajte se konačno uozbiljite.

ED
edgar2
11:42 17.02.2021.

U sljedećih nekoliko mjeseci potražnja za cjepivima bit će veća od ponude i bilo bi odlično kada bismo imali cjepiva barem da se procijepe rizične skupine...time bi se riješilo oko 80% smrti i hospitalizacija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije