Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vili Beroš:

'Razmišljamo o nabavi ruskog cjepiva i ranije. Nije nelegitimno tražiti izvore cjepiva i izvan EU'

Zagreb: Ministar zdravstva Vili Beroš održao konferenciju za medije
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
17.02.2021.
u 08:41

Nakon razgovora s ruskim veleposlanikom ministar kaže da je dobio informaciju da su ruske vlasti u kontaktu s EMA-om i da planiraju predati zahtjev za registraciju cjepiva na razini EU

Rusko cjepivo slovi kao učinkovito, ali moramo se detaljno informirati o njegovoj sigurnosti, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u emisiji "A sada Vlada" HRT-a komentirajući najave da u Hrvatsku stiže rusko cjepivo.

Dodao je kako je nakon razgovora s ruskim veleposlanikom dobio informaciju da su ruske vlasti u kontaktu s EMA-om i da planiraju predati zahtjev za registraciju cjepiva na razini EU.

– Razmišljamo o nabavi tog cjepiva i ranije. Osnovnu ulogu u tome ima struka koja mora utvrditi sigurnost cjepiva i naći način kako da se prilagodi regulativi. U ovom trenutku pri EMA-i je postupak još tri proizvođača cjepiva koje će u sljedećem periodu biti evaluirano i odobreno – dodao je Beroš.

Ministar je rekao kako HALMED može evaluirati učinkovitost i sigurnost  primjene lijeka na nacionalnoj razini, što je već i zatraženo. Odluku bi trebao donijeti kroz nekoliko dana, rekao je Beroš.

– Svakoj vladi u interesu je voditi brigu o zdravlju građana, nije nelegitimno tražiti izvore cjepiva i izvan EU, pogotovo kada isporuka u EU šteka. Svatko traži svoj put. Europska komisija je toga svjesna, rekao je. Iz dana u dan su spoznaje o učinkovitosti i sigurnosti tog cjepiva veće, dodaje Beroš. Rekao je da su određeni preliminarni kontakti uspostavljeni i s Kinom, ali nisu otišli toliko daleko kao s Rusima. – Nismo govorili o količinama, s obzirom na to da nisu upitne s ruskog aspekta – otkrio je Beroš dodajući da je cilj prije početka ljeta procijepiti što više građana. 

Ključne riječi

Komentara 16

US
Usputni
16:32 17.02.2021.

Dajte razmislite o nabavi 500.000 dobro placenih radnickih radnih mjesta, hebalo vas cjepivo za tu smijesnu bolest!

DU
Deleted user
09:05 17.02.2021.

Uvođenje covidiot putovnica u skoro vrijeme je vrlo perfidan način otimanja ljudima novca za nešto što je bilo normalno-putovanja.Globalni turizam će se prepoloviti.Države će uzimati abnormalne novce od ovaca za kojekakve testove,putovnice,kvazilijekove..........I sve to zato što smo mi to objeručeke prešutno dozvolili.

DA
danijelrukavina4
09:21 17.02.2021.

Rusija je oduvijek bila dio Europe i uvijek je bila Europa naslonjena na Rusiju i Rusija naslonjena na Europu. Možemo mi imati svoja mišljenja o Putinu, i o Navaljnom,ali to su, u konačnici, njihovi unutarnji problemi. Mislim da je vrlo važno odvojiti ekonomiju od politike. Što god mi mislili o Rusiji, i oni sami imaju izbore. Kod njih je isto demokracija u povojima, ali što možemo vidjeti kod nekih zemalja kod kojih je demokracija itekako razvijena - ovdje prvenstveno mislim na SAD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije