Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel da se izbjegavaju privatna okupljanja

Stožer: Policija sigurno neće ići po stanovima i brojiti koliko je ondje ljudi

Zagreb: U Hrvatskoj danas 1529 novih slučajeva zaraze koronavirusom
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/17
09.11.2020.
u 11:51

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.942.

Nacionalni stožer, počevši od danas, tri puta tjedno održavat će konferencije za medije kako bi javnost izvijestio o situaciji s koronavirusom. Presice će biti ponedjeljkom, srijedom i petkom u 11 sati.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.942. Među njima je 1451 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 142 pacijenta. Preminulo je 38 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 68.776 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 832 preminule, ukupno su se oporavile 53.002 osobe, od toga 2227 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutačno 28.122 osoba. Do danas je ukupno testirano 564 686 osoba, od toga 5670 u posljednja 24 sata, izvijestili su iz Stožera.

"U posljednja 24 sata 161 pacijent primljen je na bolničko liječenje. Otpušteno je 79 osoba iz bolnice", kazali su na konferenciji za medije.

"U svijetu je broj zaraženih prerastao 50 milijuna. Ono što je bitno jest da imamo 14-dnevnu incidenciju na sto tisuća stanovnika 750,4, što je visok broj, po čemu smo na 22. mjestu od 27 europskih zemalja. Stopa smrtnosti nam je od početka epidemije je 184,5 posto na milijun stanovnika", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Video: Krunoslav Capak: "Brojka novozaraženih stagnira, ali to nas ne treba ohrabriti da se ne pridržavamo mjera."

"U 37 tjednu imamo 4,2-postotni porast, što nam daje nadu da porast stagnira i da će nam se situacija popraviti", dodao je Capak. 

"Ova brojka nas ne treba ohrabriti da se ne pridržavamo mjera. Trebamo se striktno pridržavati mjera. Razlika je od županije do županije. Istarska je najbolja do sada. Gori nam Varaždinska i Međimurska županija", kazao je Capak. U Zagrebu je evidentirana silazna putanja, dodao je. 

"Maske na otvorenim mjestima obvezne su tamo gdje se ne može održavati fizička distanca. Ono što mogu reći jest da se sve više građana odgovorno ponaša, nose maske na zatvorenom i otvorenom. Što se tiče jučerašnjeg događaja, napravljeno je izvješće inspektora civilne zaštite", rekao je Božinović.

Video: Ministar Božinović o prosvjedu u Zagrebu: "Ove stvari od jučer su izvan pameti! Neka normalan svijet vidi sa čime smo sve okruženi!"

"Mi smo dali mogućnost da se uvedu antigenski testovi. Oni se za sada primjenjuju samo na onima koji imaju simptome. Oni koji su negativni idu na PCR. Nema strategije koja bi ugrozila evidentiranje novozaraženih", kazao je Capak. "Oni se upisuju, vjerojatan slučaj upisuje se, samo nije moguće automatsko učitavanje", kazao je Capak.

"Naši trendovi identični su u zemljama koje već imaju lockdown i policijski sat. Mi mjere možemo donijeti vrlo brzo, u roku od 24 sata. Promišljamo što je najbolje za hrvatske građane", kazao je ministar Davor Božinović.

Video: Krunoslav Capak: "Svi koji ispadnu negativni na antigenskom testu idu na PCR. Ne dajemo lažnu sliku o zaraženima."

Sveučilišta spremna za online nastavu

"Moram reći da u suradnji s Nacionalnim stožerom sustav koji je velik pripremamo na vrijeme i stalno smo u komunikaciji. Po zadnjim jutrošnjim podacima stanje je među studentskom populacijom i zaposlenima relativno dobro. Ali u slučaju bilo kakvog zahtjeva za prelazak na online nastavu, svi fakulteti spremni su prijeći na online nastavu", kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

"Što se tiče škola, usudio bih se reći da je situacija stabilnija. Od 1.11. bilježimo jednu stabilnu situaciju, uočavamo pad broja pozitivne djece koji je 28. studenoga bio 1440", kazao je Fuchs.

"Kod privatnih okupljanja policija neće ići po stanovima i brojiti koliko je ljudi. Ipak, privatna okupljanja mjesta su gdje se zaraza najviše širi i molimo građane da se suzdrže od toga", kazao je Božinović.

Video: Hoće li svi dobiti lijekove? Ministar Beroš: "HZZO mora komunicirat s bolnicama i hitno postupati, vjerujem da je ova kriza privremena."

Projekcije o broju umrlih

"Što se tiče testiranja, naši kapaciteti nisu došli do plafona. Ako se na lokalnoj razini ne može obaviti, onda se dogovara na centralnoj razini da se testiranja obave. Broj dva – pitali ste me za projekciju umrlih. Veliki broj zaraženih posljedica je onoga otprije dva tjedna. Tad smo imali golem porast novooboljelih. Obično se u drugom tjednu bolest pogorša, a ako se dalje pogoršava, osoba ide na respirator. Nažalost, uza sve napore neki umiru. Sad nam raste broj teških slučajeva, broj na respiratoru i broj umrlih. Ja nisam vidio procjenu profesora Đikića. Do kraja mjeseca 1500 umrlih – mislio sam da je to pretjerana brojka jer bi to značilo 60 umrlih dnevno. Jako je teško to prognozirati. Ako nam brojka stagnira, u tom slučaju će nam i brojka umrlih padati", kazao je Capak. 

Beroš: Situacija u KB-u Dubrava krenula je nabolje

"Smjena vodstva u KB-u Dubrava bila je nužna. Sve probleme rješavamo promptno. U vrijeme kad svi vode borbu s pandemijom moramo pokazati zajedništvo. Situacija u KB-u Dubrava krenula je nabolje. Sve zagrebačke bolnice funkcioniraju jedinstveno, to je jedini način da prebrodimo ovu ugrozu. Moramo voditi brigu i o ne-COVID pacijentima", kazao je Beroš.

"Ne mogu iskazivati sumnje da je netko nešto napravio u KB-u Dubrava, postoje službe", kazao je o nestanku struje u COVID bolnici te da je to navodnio netko namjerno učinio.

"Bio sam upozoren da je gospodin Fižulić, za kojeg u prvom trenutku nisam znao tko je, izjavio da ću ući u povijest kao osoba koja je rekla da lockdown nema efekta. Ja to nisam rekao. Rekao sam da policijski sat nema efekta po mojemu mišljenju. Što se tiče lockdowna, nadam se da ću ući u povijest sa Stožerom kao osoba koja je na proljeće uvela lockdown", rekao je Capak.

"Svi podaci koji se objavljuju javno su dostupni, iza njih stoji vojska ljudi. Ne Capak, već ljudi koji rade u HZJZ-u", kazao je Capak.

"Proljetos smo bili u situaciji kada je opreme nedostajalo. Brinemo da naše zalihe budu popunjene. Ne bi se smjelo dogoditi da zaštitne opreme nedostaje. Nisam čuo takve informacije", kazao je Beroš.

"U Zaraznoj ima dovoljno opreme, raznih vrsta zaštite. Bilo je kritično samo nekoliko dana dok nije Vlada uspjela u Hrvatsku dopremiti opremu, i to onda kad nitko nije mogao. Sada ima dovoljno opreme", nadovezala se ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Božinović je još jednom apelirao na građane da se suzdrže od privatnih okupljanja, veselica, posebno u vrijeme Martinja.

Video: Plenković nakon sjednice Znanstvenog savjeta: Strože mjere moguće, policijski sat i zatvaranje sigurno ne

Ključne riječi

Komentara 60

Avatar nosac
nosac
10:51 09.11.2020.

da li još djeca u vrtiću crtaju superheroja vilija koji nas je sve spasio?

55
55JOZa91
10:51 09.11.2020.

To sve kaj govore može se pročitati ...pročitat če najnovine podatke .Prave nas glupim umjesto da rade posao koji bi trebali.Glumci...

RO
Rock
11:01 09.11.2020.

Ovaj stožer je sve samo NE nacionalni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije