Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA ZDRAVSTVA

Beroš: Izmještanje specijalistike iz domova zdravlja bilo je krucijalno pogrešno!

Zagreb: Vili Beroš sa svojim suradnicima predstavio je novu reformu zdravstva
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/8
27.10.2022.
u 16:42

- Tjednima smo sjedili i analizirali disfunkcionalnosti u zdravstvenom sustavu - rekao je Vili Beroš

U Ministarstvu zdravstva održana je konferencija za novinare na temu reforme zdravstva i javne rasprave. Na njoj je govorio Ministar zdravstva Vili Beroš.

Bolničke specijaliste bi za dodatni rad u domovima zdravlja trebalo motivirati izjednačenje koeficijenata u primarnoj zdravstvenoj  s koeficijentima u bolničkom sustavu, ali i njihova vlastita svjesnost, što su temelji horizontalne suradnje koja bi trebala ojačati domove zdravlja.

Primjer takve suradnje je ona između karlovačke bolnice i slunjskog doma zdravlja, kamo dolaze bolnički doktori kako stanovnici slunjskog područja ne bi morali putovati. Jačanje domova zdravlja jedno je od ključnih ciljeva zdravstvene reforme, uz zaokret prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti, reorganizaciju bolničkog sustava i ulaganje u ljudske resurse te fokus na kvaliteti i mjerenjima ishoda, a sve uz financijsku održivost, kazao je ministar Vili Beroš predstavljajući danas reformu zdravstvenog sustava koja počinje s dva glavna zakona, o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, koji će u javnom savjetovanju biti do 8. studenog. 

- Izmještanje specijalistike iz domova zdravlja bilo je krucijalno pogrešno - naglasio je. 

Uvode se preventivni sistematski pregledi za osiguranike starije od 40 koji nisu bili zadnje dvije godine na sistematskom. Pilot projekt kreće u prvom kvartalu sljedeće godine u dvije županije. 

- Ono što najviše opterećuje zdravstveni sustav i od čega ljudi najviše umiru su kronične nezarazne bolesti odnosno kardiovaskularne, tumori, KOBP i dijabetes, a to su sve bolesti koje se mogu spriječiti i bolje liječiti ako se radno otkriju. No, mi jako teško mijenjamo navike: pušimo, neaktivni smo i ne hranimo se zdravo - pojasnio je važnost preventive prof. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.  

Ključne riječi

Komentara 34

ZO
zoranos
14:53 27.10.2022.

U ovoj državi se 4 stvari nikada neće napraviti! 1. reforma zdravstva, 2. Reforma pravosuđa, 3. Preustroj (smanjenje) lokalne samouprave, 4. Maksimirski stadion.

VL
vlada1
16:57 27.10.2022.

Cjepi se!

Avatar Barba
Barba
14:49 27.10.2022.

Ovo o pacijentu u središtu slušam već više od 40 godina. Čim netko tako počne predstavljati reformu zdravstva znam da od toga nema ništa. Prazna priča.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije