Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik o ratu u Ukrajini

Milanović: S Ukrajinom ćemo biti solidarni. U kontaktu sam s Plenkovićem, a Srbija je kao na žeravici

Zagreb: Predsjednik Milanović održao konferenciju i komentirao Rusiju i Ukrajinu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
25.02.2022.
u 12:19

– NATO mora biti ekskluzivni klub, samo na poziv najboljima, ne otvorena vrata. Moramo ocijeniti kamo idemo, koga uključujemo, koliko to može koštati malu Hrvatsku i njezinu vojsku… – kazao je predsjednik Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti u vezi s ratnim stanjem u Ukrajini.

– Rat je uvijek gora kriza od pandemije. To je rat koji nije na našim granicama, ali je blizu naših granica. Hrvatska nije u opasnosti. Agresiju na Ukrajinu ne možemo ne osuditi. Sankcije su najstrože do sada, ali ne mogu zaustaviti rusku vojsku. To su samo sankcije, nažalost ne djeluju. Podržali smo ih jer drugog izbora nema – kazao je predsjednik na početku te dodao:

– Ne želim da ovi vojnici idu tamo gdje ne moraju i nije njihova dužnost. Baltičke zemlje druga su priča, ne vidim da su ugrožene. Ako budu, tu smo. Ušli smo u NATO u gotovoj situaciji, znali smo gdje ulazimo, opet bih se za to zalagao. To ne opravdava rusku agresiju na Ukrajinu, to je vojna agresija, ruska vojska ulazi u Kijev.

Na pitanje hoće li i hrvatski vojnici sudjelovati?

– Potpisat ću i to sam dogovorio s premijerom. Gdje bi nam bio kraj kad bismo se tako dogovarali oko nekih drugih jednako važnih, čak i važnijih stvari? Naši vojnici eventualno mogu u Mađarsku, više od toga ne – rekao je.

25.02.2022., Zagreb - Predsjednik Zoran Milanovic odrzao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao aktualne teme. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Upitan je i o najavljenom sastanku NATO-a na temu ukrajinske krize.

– Nakon summita NATO-a ne očekujem ništa novo i mogu samo izraziti čuđenje da se summit saziva preko videokamere, da se ne može sazvati u Bruxellesu. NATO summit se održava preko videoveze. To ne ostavlja dojam ozbiljnosti.

Dodao je da Hrvatska neće propasti ako pričeka još koji dan pa onda sazove Sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost.

– Ja sam postavio tezu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Morao sam neke ljude nagovarati godinu dana da se gaženje prava u Bosni i Hercegovini stavi na dnevni red. Hrvatska neće propasti ako se pričeka još koji dan i onda sazovemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Premijer Plenković i ja smo u kontaktu i to je dovoljno. Ministri obrane i vanjskih poslova stalno su u Bruxellesu i usuglašavaju stavove. Vrhovni zapovjednik treba potpisati odlazak vojnika u Mađarsku – rekao je Milanović i dodao:

– Zanima me efekt sankcija na dvije velike banke u sustavu Agrokora i hoće li to imati negativne posljedice za Hrvatsku, ali za to treba konferencija za novinare ministra financija. Moja je poruka hrvatskim građanima da je situacija neugodna, ali mogu biti mirni.

Ponovno se osvrnuo na NATO.

– Ovo je avanturistička politika koja Europi ništa dobro nije donijela. NATO mora biti ekskluzivni klub, samo na poziv najboljima, ne otvorena vrata. Moramo ocijeniti kamo idemo, koga uključujemo, koliko to može koštati malu Hrvatsku i njezinu vojsku… S Ukrajincima ćemo biti solidarni koliko god možemo.

Video Građani pohrlili u Sberbanku, rusku banku koja se našla na udaru američkih sankcija

 

Govorio je i o položaju Srbije.

– Srbija kao na žeravici, ne zna što bi rekla pa predsjednik taktizira, a šef delegacije u NATO-u govori da Rusiju treba osuditi. Beograd igra igru, ali toliko su slabi, to je njihova pozicija trenutačno. Čime će napasti Kosovo, pištoljima na vodu? Takve stvari nepotrebno stvaraju tenziju. Sad je možda vrijeme da odluče žele li u EU, no teret Kosova i drugih stvari dovele su Vučića u poziciju da više ne može ni pragmatično očitovati. Ako prizna Donbas, onda treba opravdati priznanje Kosova, što su učinile gotovo sve zemlje EU.

Upitan je dijeli li iste stavove s premijerom.

– U ovom trenutku da. Ali sve ono što sam prije govorio, iza toga stojim. Poznajem materiju, mislim da se ovo moglo izbjeći, to sad ne trebam govoriti. Rusija je napravila ono što nije smjela. Hoće li ih sankcije pogoditi, ne znam. Dolazi do sljubljivanja Rusije i Kine, to nije ugodno. Ali i do toga je dovela jedna vrsta politike, često kratkovidna – rekao je.

Na pitanje je li ovo početak Putinova kraja, kazao je:

– Vidio sam da su Rusi nažalost u 24 sata napravili goleme prodore. A je li to početak Putinova kraja? Kraj Rusije nije, a svatko od nas ima nekakav kraj. I početak kraja, koji se često ne vidi. Sve velike države potencijalni su monstrumi, njih treba stalno shvaćati ozbiljno. I njihov potencijal da naprave štetu treba shvatiti ozbiljno. Danas je to Putin, sutra je to netko drugi. Rusija nije Srbija. Ona je tamna. Mi moramo gledati da sačuvamo svoj način života. Možda da manje idemo kao propovjednici svijetom, govorimo što djeca trebaju učiti u školama. To EU radi Mađarskoj i Poljskoj. Ja ne podržavam politiku tih država, ali to je njihovo pravo.

Kazao je da je Ukrajina prepuštena sama sebi.

– Vidjet ćemo tko i kako organizira otpor. Kako su Rusi tako brzo ušli u centar Kijeva? Ako se ljudi žele boriti, neka se bore. Ja bih prihvatio izbjeglice, uvjeren sam da je Hrvatska spremna prihvatiti izbjeglice ako ih bude. Mi imamo taj članak 5 NATO-a. Mi smo to obavezni poštovati ako nekome zagusti od članica kao sada Ukrajini. Ali vjerujem da se to neće dogoditi. Ovo je sad tema dana, ne želim da zaboravimo ono što se događa u BiH, izborne zakone, opstrukciju izborne reforme... Suosjećam s Ukrajinom, ali ove druge stvari naši su vitalni interesi. I tu očekujem solidarnost. Ne želim da se taj fokus izgubi, a vremena nema. To je za Hrvatsku jako važna tema, ali danas je Ukrajina najvažnija – zaključio je.

Video – Plenković: Ovo jako podsjeća na Hrvatsku 1991., treba paziti na stabilnost u BiH, Kosovu i Crnoj Gori

Komentara 54

JZ
Joža-Zg
12:04 25.02.2022.

Baš se njega pita ili će ga pitati za mišljenje

DU
Deleted user
11:58 25.02.2022.

Ovo je kao flaster na ranu - izjava Milanovića, koji je Domovinski rat proveo u uredskoj fotelji MVPEI. Zna on rat i ratovanje iz prve ruke... Pomolimo se zajedno za to da ne bude rata i u Hrvatskoj jer ovaj će nam biti vrhovni zapovjednik u tom slučaju.

Avatar Joja
Joja
12:17 25.02.2022.

Dosadan si, to znamo i brez tvog ponavljanja ko papagaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije