Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVKO LINIĆ:

Oporezivat će se igre na sreću, nekretnine, štedjet će se na zdravstvu...

slavko linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
30.01.2014.
u 11:15

Ministar financija naglasio je da se od povećanja koncesijskih naknada očekuje 200 milijuna kuna, a od dobiti javnih poduzeća jedna milijarda kuna.

Ministar financija Slavko Linić danas je nakon sjednice Vlade održao konferenciju za novinare na kojoj je predstavio mjere kojima Vlada ove godine planira smanjiti deficit proračuna.

– Mjere idu i na prihodovnu i na rashodovnu stranu. Prijedlog je da prihodovnu stranu povećamo za 4,7 milijardi kuna, dok će uštede na rashodovnoj strani iznositi 3,6 milijardi kuna – kazao je na početku Linić te dodao:

– Povećanje ćemo postići na osnovi oporezivanja dobitaka igara na sreću. Svaki dobitak će se oporezivati i tu očekujemo oko 300 milijuna kuna. Izmjenom Zakona o mirovinskim osiguranju regulirat će se mirovine za osiguranike s beneficiranim radnim stažem. Ti umirovljenici sele se iz II. u I. mirovinski stup. Još 2009. donesen je zakon da se te mirovine isplaćuju iz I. stupa, a nema svrhe da oni koji rade kraće imaju bilo kakvu štednju jer ne mogu osigurati mirovinu.

– Efekti koje u ovu godinu unosimo otprilike su samo oni koji se odnose na vojsku, policiju i vatrogasce. Prema tome, to je oko 2,8 milijarde kuna – kaže Linić. Dodaje da su u ovoj godini to efekti od 3,2 milijarde kuna.

Dodao je da se od povećanja koncesijskih naknada očekuje dobitak od 200 milijuna kuna, a od uzimanja dobiti javnih poduzeća jedna milijarda kuna.

Zatim se osvrnuo na rashodovnu stranu te na to gdje će Vlada nastojati uštedjeti.

– Smanjenja možemo učiniti na rashodima za nezaposlene i materijalnim rashodima te na subvencijama i dodatnim uštedama na zdravstvu. Treba preispitati i kapitalne rashode s obzirom na prioritete. Na rashodima za nezaposlene uštedjet ćemo oko 370 milijuna, na subvencijama 550 milijuna, zdravstvu 600 milijuna, kapitalnim rashodima oko 455 milijuna – najavljuje Linić te naglašava:

Na subvencijama ćemo uštedjeti 550 milijuna kuna, na zdravstvu 600 milijuna...

Slavko Linić

– Gospodarski rast također treba korigirati jer ovo sve utječe na gospodarsku i osobnu potrošnju. Prijedlog rebalansa proračuna bit će prije kraja veljače na raspravi u Saboru, a radit će se i prijedlog rebalansa za 2015. i 2016. kako bi Europskoj komisiji dokazali da ovo nije jednokratno rješenje. U 2016. godini više ne očekujemo prebacivanje sredstava iz drugog u prvi stup, a uvest će se porez na nekretnine, porez na kapitalne dobiti te bi se prihodovna strana trebala povećati na više od tri milijarde kuna.

Linić očekuje da bi se navedenim mjerama trebao smanjiti deficit tako da bi 2016. bio ispod tri posto prekomjernog deficita proračuna. Najavio je i da će dobit javnih tvrtki do 2016. ići u proračun te kako treba prihvatiti sugestije stručnjaka EU o proširenju poreznih zahvata, ali koji će se odnositi na bogatiji dio građana, a ne na gospodarstvo.

– Porez na nekretnine nije podvaljivanje budućoj vladi. Bitan je kontinuitet, a prema nalazima Europske komisije Hrvatska je po poreznom opterećenju u donjem dijelu, ne gornjem. Štoviše, EU smatra da smo gospodarstvo potporama činili dodatno konkurentnim – kazao je ministar financija.

Dodajmo da je Vlada jučer na užem kabinetu razmatrala na koji način namaknuti 7,5 milijardi kuna za smanjenje proračunskog deficita te ispuniti preporuke Europske komisije.

– Moramo smanjiti rashode i povećati prihode. Ne pada nam na pamet ukinuti drugi stup i prebaciti novac u proračun, korekcije su moguće, ali ono što je napravila Mađarska nikada nećemo napraviti – najavio je premijer Zoran Milanović u utorak u Saboru, a slično je o preusmjeravanju sredstava u proračun govorio i ministar Linić u Bruxellesu:

– Kratko mogu kazati da to zasad nije točno. Vlada razmatra niz mogućnosti jer želi dati do znanja da je potrebno činiti određene uštede u proračunu, ali da one nisu jedine, te one koje mogu doprinijeti gospodarskom rastu – kazao je ministar financija.

>>Krpanje proračuna – Linić bi nam uveo porez na štednju

>>Grčić: Moramo odlučiti o tome da uzmemo dio dobiti javnim tvrtkama

Komentara 91

Avatar Carrera
Carrera
11:47 30.01.2014.

eto, opet nam gulikoža linić krade budućnost...

DU
Deleted user
12:39 30.01.2014.

Kaže ministar Linić da u 2016. godini uvest će se porez na nekretnine, porez na kapitalne dobiti. E nećete gospodine Liniću nećemo Vam više dati priliku za još jedan mandat poreznog guljenja građana….

SE
sestrićna
12:23 30.01.2014.

kad se sjetim samo kako su partijski mediji nazivali malo povećanje pdv.a od strane jace kosor..a sad im im se svaki drugi dan servira takav harač a mediji se ponašaju kao da se ništa ne događa..preočito u čijim su rukama mediji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije