Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uzinić: protivimo se bilo kojem zakonu koji će dopustiti pobačaj i ubojstvo nekoga

Mons. Mate Uzinić poziva na preisipitivanje savjesti, ali i naglašava da Crkva treba učiniti sve što je u njenoj moći.
26. siječnja 2019. u 13:12 22 komentara 501 prikaza
Mate Uzinić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Katolička crkva u Hrvatskoj bit će protiv svakog zakona koji bude omogućavao pobačaj. Taj, inače poznati stav Crkve, potvrdio je jučer na konferenciji za novinare u povodu Dana života dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, predstavljajući poruku „Savjest u svjetlu zakona ljubavi“.

Mirando Mrsić Mrsić predlaže: Prekid trudnoće do 12. tjedna, a bolnici koja odbije pobačaj kazna 500.000 kuna

– Moram ponoviti ono što sam više puta rekao, a to je da nijedan zakon koji bi mogao donijeti odredbu kojom bi se prekidao ljudski život nama ne može biti prihvatljiv i mi u takvom zakonu ne možemo sudjelovati – rekao je mons. Uzinić, a na izravno pitanje je li protiv pobačaja, rekao je da je stav Katoličke crkve o tome jasan i da nema potrebe produbljivati tu temu, no da nije pitanje što misli Katolička crkva, nego je pitanje počinje li život od začeća ili ne.

– Mislim da se svi vrlo lako možemo suglasiti s tim da život počinje od začeća. I ako počinje od začeća, ne može nitko od nas, ako taj stav izgradi razmišljajući i preispitujući svoju savjest iskreno, imati stav koji bi prihvatio bilo kakav zakon koji dopušta bilo kome da može prekinuti jedan život, da može ubiti biće koje je začeto.

crkva analiza otkrila Potvrđeno: Kost pronađena u maruševačkoj crkvi je ljudska!

Tako da je moj izravan odgovor – da, protivim se bilo kojem zakonu koji će dopustiti pobačaj i ubojstvo nekoga – bio je jasan biskup Uzinić, koji je rekao da Crkva želi sudjelovati u izradi novoga zakona ovakvim porukama, tj. pozivima da se preispita savjest, ali i javiti se kada izrada zakona bude u javnoj proceduri.

Slušajući glas savjesti pozivamo sve da nam se pridruže u protivljenju donošenju zakona koji bi ozakonili namjerno prekidanje života nerođene djece, tih najnevinijih i najnezaštićenijih članova ljudske obitelji, jednako kao i onih koji bi ozakonili namjerno prekidanje života nemoćnih, bolesnih ili starih članova našega društva.

No, svjesni smo da nije dovoljno samo se usprotiviti nego je potrebno, pojedinačno i zajedno, učiniti sve što je u našoj moći, počevši od ustrajne molitve i svjedočanstva života, u cilju promjene društvene svijesti kako bi se stvorili zakonski i svi drugi preduvjeti za zaštitu ljudskoga života u svim njegovim fazama od začeća do naravne smrti.

Prag Crkva u Češkoj Česi bi uskoro mogli oporezivati Crkvu

To će biti naš doprinos čovječnijem i pravednijem društvu – poručio je biskup Uzinić te zaključio: – U ispitu savjesti u odnosu na tek začeti život suočavaju se ponajprije žena majka i muškarac otac koji su za njega najodgovorniji. U svjetlu zakona ljubavi, oboje su pozvani slušati glas savjesti ne dajući se zavesti nečovječnim zakonima i obmanjujućim glasovima koji ugrožavaju život nezaštićenoga ljudskog bića, kojemu su oni, kao majka i otac, ‘najbliži bližnji’.

Ali i svi ostali poput djedova i baka, rodbine i prijatelja, djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama, zdravstvu i medijima, poslodavaca, političara i zakonodavaca te svih drugih članova kako vjerskih tako i društvenih zajednica.

Obilježavanje holokausta ispred zagrebačke katedrale

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
  • pax5:

    Žalosno je da vrijeme trudnoće kada je dozvoljen abortus a kada nije odlučuje drugi čovjek za tog nerođenoga također čovjeka...U drzavi New York vec je odobreno da do rođenja 9.mj, majka može odlučivati dali roditi ili ne..

  • :

    Danas u 2019-oj najblaže rečeno je žalosno da si netko daje pravo određivati način, sudbine i živote drugih ljudi. I još pričaju o nečemu o čemu nemaju blage veze…. imati ženu, djevojku, djecu.

  • glištun:

    Nadriginekolozi u dugim haljinama opet mute vodu...