Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka u povodu dana života

Uzinić: protivimo se bilo kojem zakonu koji će dopustiti pobačaj i ubojstvo nekoga

Mate Uzinić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
26.01.2019.
u 13:12

Mons. Mate Uzinić poziva na preisipitivanje savjesti, ali i naglašava da Crkva treba učiniti sve što je u njenoj moći.

Katolička crkva u Hrvatskoj bit će protiv svakog zakona koji bude omogućavao pobačaj. Taj, inače poznati stav Crkve, potvrdio je jučer na konferenciji za novinare u povodu Dana života dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, predstavljajući poruku „Savjest u svjetlu zakona ljubavi“.

– Moram ponoviti ono što sam više puta rekao, a to je da nijedan zakon koji bi mogao donijeti odredbu kojom bi se prekidao ljudski život nama ne može biti prihvatljiv i mi u takvom zakonu ne možemo sudjelovati – rekao je mons. Uzinić, a na izravno pitanje je li protiv pobačaja, rekao je da je stav Katoličke crkve o tome jasan i da nema potrebe produbljivati tu temu, no da nije pitanje što misli Katolička crkva, nego je pitanje počinje li život od začeća ili ne.

– Mislim da se svi vrlo lako možemo suglasiti s tim da život počinje od začeća. I ako počinje od začeća, ne može nitko od nas, ako taj stav izgradi razmišljajući i preispitujući svoju savjest iskreno, imati stav koji bi prihvatio bilo kakav zakon koji dopušta bilo kome da može prekinuti jedan život, da može ubiti biće koje je začeto.

Tako da je moj izravan odgovor – da, protivim se bilo kojem zakonu koji će dopustiti pobačaj i ubojstvo nekoga – bio je jasan biskup Uzinić, koji je rekao da Crkva želi sudjelovati u izradi novoga zakona ovakvim porukama, tj. pozivima da se preispita savjest, ali i javiti se kada izrada zakona bude u javnoj proceduri.

Slušajući glas savjesti pozivamo sve da nam se pridruže u protivljenju donošenju zakona koji bi ozakonili namjerno prekidanje života nerođene djece, tih najnevinijih i najnezaštićenijih članova ljudske obitelji, jednako kao i onih koji bi ozakonili namjerno prekidanje života nemoćnih, bolesnih ili starih članova našega društva.

No, svjesni smo da nije dovoljno samo se usprotiviti nego je potrebno, pojedinačno i zajedno, učiniti sve što je u našoj moći, počevši od ustrajne molitve i svjedočanstva života, u cilju promjene društvene svijesti kako bi se stvorili zakonski i svi drugi preduvjeti za zaštitu ljudskoga života u svim njegovim fazama od začeća do naravne smrti.

To će biti naš doprinos čovječnijem i pravednijem društvu – poručio je biskup Uzinić te zaključio: – U ispitu savjesti u odnosu na tek začeti život suočavaju se ponajprije žena majka i muškarac otac koji su za njega najodgovorniji. U svjetlu zakona ljubavi, oboje su pozvani slušati glas savjesti ne dajući se zavesti nečovječnim zakonima i obmanjujućim glasovima koji ugrožavaju život nezaštićenoga ljudskog bića, kojemu su oni, kao majka i otac, ‘najbliži bližnji’.

Ali i svi ostali poput djedova i baka, rodbine i prijatelja, djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama, zdravstvu i medijima, poslodavaca, političara i zakonodavaca te svih drugih članova kako vjerskih tako i društvenih zajednica.

Obilježavanje holokausta ispred zagrebačke katedrale

Ključne riječi

Komentara 22

PA
pax5
13:44 26.01.2019.

Žalosno je da vrijeme trudnoće kada je dozvoljen abortus a kada nije odlučuje drugi čovjek za tog nerođenoga također čovjeka...U drzavi New York vec je odobreno da do rođenja 9.mj, majka može odlučivati dali roditi ili ne..

RP
rpzagreb
14:02 26.01.2019.

Danas u 2019-oj najblaže rečeno je žalosno da si netko daje pravo određivati način, sudbine i živote drugih ljudi. I još pričaju o nečemu o čemu nemaju blage veze…. imati ženu, djevojku, djecu.

GL
glištun
15:51 26.01.2019.

Nadriginekolozi u dugim haljinama opet mute vodu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije