Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manjinska prava

Uzbuna u Vukovaru: Uskoro svi natpisi na latinici i ćirilici

Ivo Josipović Ovčara (1)
Davor Javorovic/PIXSELL
19.12.2012.
u 13:09

Najave vukovarskog SDSS-a loše su dočekali u lokalnom HDZ-u i HSP-u dr. Ante Starčević

Najave iz vukovarskog SDSS- da bi sukladno rezultatima popisa stanovništva, koji je pokazao da u ukupnom broju stanovnika Srbi u Vukovaru čine 34,87 posto, mogli zatražiti provođenje ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i ravnopravnoj upotrebi latiničnog i ćiriličnog pisma u gradu je izazvao pravu uzbunu.

– Uvažavajući prava svih nacionalnih manjina RH koja se ostvaraju pozitivnim zakonima u RH, držimo da grad Vukovar iz dobro poznatih razloga te mjesta i simbolike koje zauzima u povijesti stvaranja današnje slobodne i neovisne RH zaslužuje i mora biti izuzet od primjene prava na dvojezične natpise. Temeljem gore navedenog Hrvatska demokratska zajednica grada Vukovara nikada neće podržati promjene Statuta grada Vukovara kojim se omogućuje postavljanje dvojezičnih natpisa – kažu iz vukovarskog HDZ-a. Oni smatraju da je podatak o zastupljenosti srpske nacionalne manjine nevjerodostojan te da stoga zahtijevaju od nadležnih institucija RH reviziju popisa stanovništva kao i reviziju popisa birača.

>> Milošević: Većina Srba bojala se pri popisu izjasniti o nacionalnosti

I iz HSP-a dr. Ante Starčević danas su zatražili moratorij na provođenje odluke o uvođenju dvojezičnosti.

– Uvođenjem dvojezičnosti izgubili bismo Vukovar u miru i zato tražimo moratorij od deset godina na uvođenje srpskog jezika kao službenog jer su ratne rane još uvijek svježe. Nezamislivo nam je da, primjerice, Spomen-područje Ovčara bude označeno ćiriličnim pismom – rekao je predsjednik HSPAS-a Marijan Pavliček.

U isto vrijeme iz SDSS-a navode da još uvijek nisu donijeli konačnu odluku u vezi sa zahtjevom za uvođenjem prava na ravnopravnu upotrebu latinice i ćirilice kao i hrvatskog i srpskog jezika u Vukovaru.

–  Radi se o pravu koje je ustavnim zakonom omogućeno svim manjinama i ono nije ni po čemu novo niti bilo koga favorizira. Isto to pravo već ostvaruju Talijani i Mađari u nekim dijelovima Hrvatske i nitko ne pravi problem niti postavlja bilo kakva pitanja. Mislim da ne treba gledati u prošlost, nego u budućnost. Ovo su realne brojke i nikoga se s bilo kojim zahtjevom, ako do njega i dođe, ne ugrožava – rekao je predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković.

Podsjetio je da ovaj broj Srba u Vukovaru sukladno ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina podrazumijeva ravnopravnu upotrebu hrvatskog i srpskog jezika, odnosno latiničnog i ćiriličnog pisma na području Vukovara. Drugim riječima tabla Vukovar na ulazu u grad imala bi i latinični i ćirilični natpis. Na isti način morale bi biti označene i sve ulice, škole, grad, institucije, pa čak i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata kao i mjesto masovne grobnice na Ovčari. Isti zakon podrazumijeva i da se svi obrasci koji se budu izdavali u Vukovaru tiskaju na latiničnom, ali i ćiriličnom pismu.

Ključne riječi

Komentara 140

M3
Miške 3
13:57 19.12.2012.

Ja ne znam što rade naša minstarstva i diplomacija? Zašto ne obavještavaju naše političare o toj praksi u EU ? Austrija ima najveći mogući standard o zaštiti nac.manjina Gradiščanskih Hrvata i Koruških Slovenaca. Ako je u Gradišću ( gdje jee je i hrvatski slubeni jezik) ima 51 % Gradišč.Hrvata, onda su natpisi gore najprije na hrvatskom,a ispod toga na njemačkom. Ako je obratno- onda gore na njemačkom a ispod na hrvatskom jeziku.I to je to. Nikakovih 37 %.

OB
-obrisani-
15:54 19.12.2012.

SDP sa Racanom je razoruzao Hrvatsku TO i stotine tisuca oruzja i orudja poklonio Srbima i JNA da tako naoruzani napadnu goloruki HR narod ! HDZ je vratio Srbe u Hrvatsku i uvukao ih u vlast u HR radi ulaskaska u EU i komunista koji visoko kotiraju u HDZ i bliski su Srbima po ideologiji !! Trebamo trecu politicku opciju bez HDZ i SDP konzervativne oprijedijeljenosti koja cuva hrvatske nacionalne interese u HR a i sire globalno u susjedstvu !

TO
tomislav10
13:56 19.12.2012.

deda pantelija je napisao/la: A šta su radele diverzanske grupe po Vukovaru ?? Isto što i vaše u Čakovcu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije