Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro erupcija?

Uzbuna na Islandu: Rizik za erupciju vulkana Bardarbung dignut na 'crveno'

vulkan sumatra
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
23.08.2014.
u 18:02

U tijeku je mala erupcija koja se odvija ispod ledenog pokrivača vulkana zbog čega je za zračni promet zatvoreno područje iznad njega

Island je danas podigao razinu rizika za zrakoplovni promet na ''crveni'' što je najviši, peti stupanj rizika za erupciju vulkana Bardarbung. To znači, javlja BBC, da će vulkan uskoro početi izbacivati pepeo.

Tamošnji meteorološki ured upozorio je da je u tijeku mala erupcija koja se odvija ispod ledenog pokrivača vulkana zbog čega je za zračni promet zatvoreno područje iznad njega. No islandske zračne luke i dalje ostaju otvorene. Vulkan na jugozapadu zemlje pokazuje seizmičke aktivnosti od 16. kolovoza, a stručnjaci su nakon potresa u ponedjeljak upozorili na mogućnost erupcije.

Zrakoplovne kompanije nadaju se da se neće ponoviti slučaj vulkana Eyjafjallajökulla čiji je pepeo 2010. paralizirao veliki dio europskog zračnog prostora na šest dana što je utjecalo na 10 milijuna ljudi i zračnim kompanijama prouzročilo gubitak od 1,7 milijardi dolara.

>>Prijeti erupcija islandskog vulkana. Hoće li opet prizemljiti avione?

>>Pogledajte spektakularnu erupciju vulkana Etna!

Komentara 5

Avatar tajar
tajar
19:10 23.08.2014.

Nama je vulkan Stromboli puno bliži i živahniji, što bi nas trebalo više brinuti. Inače, ovaj Bardarbung se službeno naziva Bardarbunga.

DA
dario2612
10:02 24.08.2014.

da novinarka želi prenijeti cijelu vijest, a ne samo izazvati paniku i povećati čitanost, napisala bi da je jako mala aktivnost, da je zabranjen let samo preko tog vulkana, te da čak nije ni otpljen led na koji zatvara vulkan

Avatar morski covik 3
morski covik 3
19:17 23.08.2014.

Moram na brod u Boston!!! Opet Island...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije