Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Top 10 političara

Uz Petrova i Anku Mrak Taritaš, birači pogurali u Sabor još samo trojicu

anka mrak taritaš
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
10.11.2015.
u 19:15

Narod preferira stranačke vođe, generale i doktore, građani uglavnom zaokruživali vodeće

Hrvatski birači prvi su put na ovim parlamentarnim izborima imali pravo dati jednom od kandidata svoj preferencijalni glas. Tako su dobili moć da kandidata koji je postavljen nisko na listi i koji inače ne bi imao šanse da osvoji mandat poguraju u Sabor. Pri tome je uvjet da taj kandidat dobije najmanje 10 posto glasova koje je dobila lista na kojoj je njegovo ime. 

Birači pogrešno shvatili? 

No na ovim izborima birači su uglavnom zaokruživali imena onih koji su bili prvi na listi i kojima je time ulazak u Sabor ionako bio osiguran. 

Tako je najviše preferencijalnih glasova od svih kandidata na svim listama koje su se natjecale dobio predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Njegovo je ime, navedeno na prvom mjestu liste koalicije Hrvatska raste u I. izbornoj jedinici, zaokružilo 49.379 ili 54,11 posto onih koji su glasali za tu listu. I predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko može se pohvaliti da ga glasači njegove koalicije vole jer je dobio 42.925 njihovih glasova u IX. izbornoj jedinici ili 37,01 posto. 

Umirovljeni general Damir Krstičević, koji je predvodio listu Domoljubne koalicije u X. izbornoj jedinici, dobio je 37.329 glasova, odnosno 36,75 posto, dok je lider Mosta Božo Petrov u istoj toj jedinici dobio 29.946 preferencijalnih glasova. U top deset kandidata koji su dobili najviše preferencijalnih glasova još ulaze Ante Kontromanović, Boris Lalovac, Siniša Hajdaš Dončić, Josip Leko, Miroslav Tuđman i Željko Rainer. 

Kad se gleda smo postotak preferencijalnih glasova koje je dobio neki od kandidata koji je ušao u Sabor, apsolutni je pobjednik Milan Bandić čije je ime u II. izbornoj jedinici zaokružilo 73,55 posto glasača liste Koalicije rada i solidarnosti ili njih 13.359. Ivan Sinčić je pak u VII. izbornoj jedinici dobio 70,54 posto glasova onih koji su birali Živi zid. 
Uz pomoć preferencijalnih glasova saborski je mandat izborilo samo pet kandidata.

Ministrica graditeljstva iz HNS-a Anka Mrak-Taritaš bila je osma na listi Hrvatska raste u II. izbornoj jedinici. S obzirom na to da je ta koalicija u toj izbornoj jedinici osvojila pet mandata, Mrak-Taritaš bez preferencijalnih glasova ne bi ušla u Sabor. No sa 8077 (10,84 posto) glasova to je uspjela i saborski mandat izbila je Željku Šemperu koji je bio peti na listi, a dobio je samo 997 (1,34 posto) preferencijalnih glasova.

Predrag Štromar iz HNS-a bio je zadnji, 14. na listi koalicije Hrvatska raste u III. izbornoj jedinici u kojoj je ta koalicija osvojila osam mandata, ali je dobio 16.790 (16,53 posto) preferencijalnih glasova i tako osvojio mandat koji je zbog toga izgubila osma na listi Snježana Španjol. Ona je dobila samo 440 glasova ili 0,43 posto. HDZ-ovac Dražen Barišić ušao je u Sabor u VI. izbornoj jedinici s osmog mjesta na listi Domoljubne koalicije, koja je u toj jedinici dobila pet mandata.

Barišićevo ime zaokružilo je 7325 glasača (11,08 posto) pa je iz Sabora izgurao Stjepana Kožića koji je bio četvrti na listi, ali je dobio samo 1584 glasa (2,40 posto). Na toj listi je i inače bila najveća gužva s preferencijalnim glasovima jer su prag prešla četiri kandidata među kojima i Ivo Žinić koji je bio na petom mjestu na listi. 

Čelnik HSP-a AS Ivan Kirin s 4402 glasa (11,78 posto) na listi Domoljubne koalicije u VIII. izbornoj jedinici osvojio je mandat sa sedmog mjesta na listi i time izbio saborsku fotelju Lucijanu Vukeliću koji je bio treći na listi. 

Vođa Mosta Božo Petrov pak sa 14. mjesta u X. izbornoj jedinici osvojio je ulazak u Sabor, i to s 29.946 glasova (59,60 posto). Zbog toga je mandat izgubio Mario Krstić koji je bio treći na listi, a dobio je samo 913 glasova (2,02 posto). 

Bez ijednog glasa 

Od kandidata koji su ušli u Sabor najmanje glasova dobio je čelnik BUZ-a Milivoj Špika koji se natjecao u X. izbornoj jedinici kao četvrti na listi Domoljubne koalicije – 131 glas ili 0,13 posto, te glavni tajnik SPD-a Igor Dragovan koji je bio četvrti na listi Hrvatska raste u I. izbornoj jedinici i dobio je samo 394 glasa ili 0,43 posto. 

Između 2311 kandidata koliko ih se nalazilo na izbornim listićima u svih deset izbornih jedinica, njih četvero nije dobilo nijedan glas. To su Hrvoje Bota, Branka Levar i Vlasta Flanjak iz Pokreta zajedno te Veljko Mrazovac iz Socijalističke radničke partije.

>> HDZ-ovoj koaliciji su na 'pobjedi' čestitali samo predsjednica i Vučić. Orban je vjerojatno bio zauzet

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
20:06 10.11.2015.

To ide po ljepoti . Mislim da nikada nismo imali ružniju a ni lošiju vladu

Avatar velika jabuka
velika jabuka
20:24 10.11.2015.

broj preferencijalnih glasova treba povećati na bar pola liste.

Avatar opetja12
opetja12
09:45 11.11.2015.

Prelijepa je, inteligencija izlazi na sve pore!! A kako je tek radišna, kad ona krene radit čovječe odmah se oznoji...... sve genijalci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije