Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uvodi se Povjerenstvo za pomilovanja, oporba u tome vidi opasnost

Stevo Culej (HDZ) smatra kako općenito ne bi trebalo biti pomilovanja, jer se njime poništava pravda, upitavši čemu onda suđenje i presuda
18. rujna 2019. u 23:42 5 komentara 340 prikaza
Sabor
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Prijedlogom zakona o pomilovanju, kojeg su zastupnici u srijedu navečer raspravili u prvom čitanju uvodi se institut Povjerenstva za pomilovanja, no oporba u tome vidi opasnost od ograničenja ustavnih ovlasti predsjednika/ce države.

Plenković i Maras Plenković odgovorio Marasu: 'Vama nije lako, niste ušli ni u zagrebačku Gradsku skupštinu ni u Europski parlament'

Zakon kao značajnu novost uvodi Povjerenstvo za pomilovanja, koje će se osnovati pri Ministarstvu pravosuđa, te preciznije propisuje oblike učinaka pomilovanja i određivanje uvjeta za podnošenje molbe za pomilovanje, rekao je, predstavljajući prijedlog državni tajnik Juro Martinović.

To tijelo će, kako se predlaže, činiti stručnjaci različitih struka, koji će nakon temeljitog ocjenjivanja molbe za pomilovanje i relevantnih podataka prikupljenih tijekom postupka, predsjedniku/ci Republike dostaviti obrazloženo mišljenje s prijedlogom o osnovanosti svake pojedinačne molbe.

Marta Luc Polanc (klub SDP-a) najavila je kako neće podržati zakon, ocijenivši da se prijedlogom upada u zamku ograničenja ustavnih ovlasti predsjednika/ce države zbog čega je po njezinom mišljenju ustavnopravno dvojben. Postavlja se pitanje, kazala je, koja bi bila uloga predsjednice ako nema mogućnost samostalno donijeti akt pomilovanja.

Željko Raguž (klub HDZ-a) najavio je potporu zakonu izrazivši uvjerenost da će ispuniti svrhu donošenja, a utemeljenje povjerenstva pridonijeti kvalitetnijem pristupu svakom individualnom slučaju.  

Milorad Pupovac Odluka SDSS-a Pupovac: Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam nikada neću tražiti ispriku

Stevo Culej (HDZ) smatra kako općenito ne bi trebalo biti pomilovanja, jer se njime poništava pravda, upitavši čemu onda suđenje i presuda.

Tomislav Panenić (Klub nezavisne liste mladih) upitao je zašto se dio nadležnosti prebacuje s predsjednice Republike na Ministarstvo pravosuđa i radi li  se time predsjednici korist ili šteta.

Institut Povjerenstva za pomilovanja, navodi predlagatelj, uvodi se s ciljem multidisciplinarne analize okolnosti na koje podnositelj ukazuje u molbi za pomilovanje čime bi se predsjedniku omogućilo sveobuhvatniji i neposredniji uvid u svaki pojedini predmet pomilovanja, stoji u obrazloženju.

Zakon o pomilovanju odgovorit će i na uočene teškoće ili probleme u praksi intervencijom u postupovne odredbe koje je potrebno unaprijediti i to uređenjem postupanja po molbi u slučaju kada ne postoje uvjeti da se vodi postupak pomilovanja te jasnijim propisivanjem sadržaja izvješća ministarstva o molbi za pomilovanje, smatraju predlagatelji.

VIDEO Milorad Pupovac o tome ostaje li SDSS u Vladi:

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • SveJeUzalud:

  .......povjerenstvo za pomilovanje nije potrebno kad imamo sudove za .....nekažnjavanje....

 • Avatar S.OLIVER
  S.OLIVER:

  Idem pogledati, da li su možda moje mačke počele lajati, psi mijaukati, vrapci počeli davati mljeko, koze lozovaču, ovce šljivovicu,,,,,,,,,,, jer eto slažem se sa nekim iz HDZ-a i to još sa Culej Stevom .

 • MarkoMaras:

  Loše. Svako novo državno tijelo u kojem se nešto procjenjuje jest nova prilika za nepravdu.