Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog britanske vlade

Uvode porez na gazirana pića da bi suzbijali dječju pretilost

Cola and lemonade soda or soft drinks on the beach
Foto: Thinkstock
19.08.2016.
u 23:15

Novcem prikupljenim od bezalkoholnih pića s visokim udjelom šećera u Britaniji bi se financirali programi tjelesne aktivnosti i prehrane

Dječja pretilost može se suzbiti porezom na bezalkoholna pića s visokim udjelom šećera, uglavnom gazirane sokove. Prijedlog je to britanske vlade koja je lansirala dugo pripremanu javnozdravstvenu strategiju kojom se upravo “haračem” za proizvođače sokova kani obračunati s rastućim problemom zdravlja djece, i to tako da novac prikupljen tim porezom usmjeri u programe poticanja tjelesne aktivnosti i uravnotežene prehrane za školsku djecu. Napredak ove široke akcije pratit će nadležne državne agencije, no, iako bi ona trebala krenuti od 2018., već je predmet brojnih polemika u otočnoj javnosti. Čak se trećina djece u dobi od 2 do 15 godina u Velikoj Britaniji smatra pretilom, što se očituje i u povećanom riziku od izbijanja kardiovaskularnih bolesti, ali i niže kvalitete života u odnosu na vršnjake “normalne” tjelesne težine.

– Pretilost je prijetnja i za zdravlje djece i za gospodarstvo koje godišnje za ovaj problem izdvaja milijarde funti – upozorenje je tajnice ministarstva financija Jane Ellison.

Masovna potrošnja

Da je to i hrvatski problem, smatra nutricionistica Darija Vranešić Bender, koja ističe kako je vrlo velik broj pretile djece i u nas.

– Velike kompanije poput Coca-Cole spremne su za promjene u industriji te su fleksibilne udovoljiti novim tržišnim zahtjevima, što se vidi iz primjera korištenja alternativnih zaslađivača. No, najveći je problem masovna potrošnja bezalkoholnih pića s visokim udjelom šećera koja u kombinaciji s ostalim faktorima zaista uzrokuje pretilost. Uvođenje poreza na šećer motivirat će kompanije da nastave kreirati zdravije proizvode – smatra Vranešić Bender.

Uz pohvale novom britanskom modelu brige o zdravlju djece, istaknula je i da se u Hrvatskoj provode slični javno-zdravstveni projekti kojima se promiče tjelesna aktivnost i razvijanje prehrambene kulture od malih nogu. Jedan od njih je projekt Petica – igrom do zdravlja koji se dosad proveo u 16 zagrebačkih škola i tijekom kojeg se više od tisuću i pol djece moglo upoznati sa zdravim navikama.

Porez na slatko ili na masno već imaju i Danska, Finska, Francuska..., a prije par mjeseci sličan je potez, kroz financijsko opterećivanje proizvođača slatkiša i slatkih pića, predlagao i sada hrvatski tehnički ministar zdravlja Dario Nakić, što je pak prehrambena industrija stubokom sasjekla već u pokušaju, držeći da bi porez dotukao male proizvođače.

Zatvaranje trgovina

Među najglasnijima kritičarima novih mjera britanske vlade je Gavin Partington, ravnatelj britanskog udruženja proizvođača bezalkoholnih pića, koji najavljeni porez naziva “kaznenim” i upozorava da će se gubitak radnih mjesta kao rezultat pada prodaje bezalkoholnih pića negativno odraziti na ekonomiju. Kritike se zasnivaju i na podatku da ostala pića na bazi mlijeka i kave nisu uključena u nove poreze, bez obzira na visok šećer. Oglasili su se i oboljeli od dijabetesa tipa 1 koji, da bi spriječili hipoglikemiju, posežu za povećanjem unosa šećera u krvi kroz pića s visokim udjelom šećera, dostupna i povoljna.

Komentara 3

HR
Hrabraja
00:54 20.08.2016.

A sto je sa pivom. i vinom

MA
mare100
14:41 20.08.2016.

Bio hrana skupa na piće sa udjelom šećera uvode porez daju nam i tako gemo hranu još uvedi lagano na nju dodatni porez pa će sirotinja lagano umirati od gladi jer nećemo moć kupovati ni šrot od hrane bravo.

Avatar mason
mason
07:17 20.08.2016.

Hahaha 😂 .Pa ce uvesti porez na hranu da nebi bili debeli. Tek pocetak.Britanski politicari jos zive u 10om stoljecu.Kog boli don za taj otok u 21 stoljecu. Tek izasli iz EU a vec pocelo shranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije