Naslovnica Vijesti Svijet

Uvode porez na gazirana pića da bi suzbijali dječju pretilost

Novcem prikupljenim od bezalkoholnih pića s visokim udjelom šećera u Britaniji bi se financirali programi tjelesne aktivnosti i prehrane
19. kolovoza 2016. u 23:15 3 komentara 431 prikaza
Cola and lemonade soda or soft drinks on the beach
Foto: Thinkstock

Dječja pretilost može se suzbiti porezom na bezalkoholna pića s visokim udjelom šećera, uglavnom gazirane sokove. Prijedlog je to britanske vlade koja je lansirala dugo pripremanu javnozdravstvenu strategiju kojom se upravo “haračem” za proizvođače sokova kani obračunati s rastućim problemom zdravlja djece, i to tako da novac prikupljen tim porezom usmjeri u programe poticanja tjelesne aktivnosti i uravnotežene prehrane za školsku djecu. Napredak ove široke akcije pratit će nadležne državne agencije, no, iako bi ona trebala krenuti od 2018., već je predmet brojnih polemika u otočnoj javnosti. Čak se trećina djece u dobi od 2 do 15 godina u Velikoj Britaniji smatra pretilom, što se očituje i u povećanom riziku od izbijanja kardiovaskularnih bolesti, ali i niže kvalitete života u odnosu na vršnjake “normalne” tjelesne težine.

– Pretilost je prijetnja i za zdravlje djece i za gospodarstvo koje godišnje za ovaj problem izdvaja milijarde funti – upozorenje je tajnice ministarstva financija Jane Ellison.

debljina NOVA STUDIJA Prekomjerna težina danas je manje opasna za zdravlje nego prije 30 godina pretilost trend porasta Oko 65 posto stanovnika Hrvatske pretilo ili prekomjerno teško debeli klinac Preporuka stručnjaka zbog pretilosti: Na slatkiše i slatka pića uvesti viši porez i zabranu reklamiranja

Masovna potrošnja

Da je to i hrvatski problem, smatra nutricionistica Darija Vranešić Bender, koja ističe kako je vrlo velik broj pretile djece i u nas.

– Velike kompanije poput Coca-Cole spremne su za promjene u industriji te su fleksibilne udovoljiti novim tržišnim zahtjevima, što se vidi iz primjera korištenja alternativnih zaslađivača. No, najveći je problem masovna potrošnja bezalkoholnih pića s visokim udjelom šećera koja u kombinaciji s ostalim faktorima zaista uzrokuje pretilost. Uvođenje poreza na šećer motivirat će kompanije da nastave kreirati zdravije proizvode – smatra Vranešić Bender.

Uz pohvale novom britanskom modelu brige o zdravlju djece, istaknula je i da se u Hrvatskoj provode slični javno-zdravstveni projekti kojima se promiče tjelesna aktivnost i razvijanje prehrambene kulture od malih nogu. Jedan od njih je projekt Petica – igrom do zdravlja koji se dosad proveo u 16 zagrebačkih škola i tijekom kojeg se više od tisuću i pol djece moglo upoznati sa zdravim navikama.

Porez na slatko ili na masno već imaju i Danska, Finska, Francuska..., a prije par mjeseci sličan je potez, kroz financijsko opterećivanje proizvođača slatkiša i slatkih pića, predlagao i sada hrvatski tehnički ministar zdravlja Dario Nakić, što je pak prehrambena industrija stubokom sasjekla već u pokušaju, držeći da bi porez dotukao male proizvođače.

Zatvaranje trgovina

Među najglasnijima kritičarima novih mjera britanske vlade je Gavin Partington, ravnatelj britanskog udruženja proizvođača bezalkoholnih pića, koji najavljeni porez naziva “kaznenim” i upozorava da će se gubitak radnih mjesta kao rezultat pada prodaje bezalkoholnih pića negativno odraziti na ekonomiju. Kritike se zasnivaju i na podatku da ostala pića na bazi mlijeka i kave nisu uključena u nove poreze, bez obzira na visok šećer. Oglasili su se i oboljeli od dijabetesa tipa 1 koji, da bi spriječili hipoglikemiju, posežu za povećanjem unosa šećera u krvi kroz pića s visokim udjelom šećera, dostupna i povoljna.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Hrabraja:

  A sto je sa pivom. i vinom

 • mare100:

  Bio hrana skupa na piće sa udjelom šećera uvode porez daju nam i tako gemo hranu još uvedi lagano na nju dodatni porez pa će sirotinja lagano umirati od gladi jer nećemo moć kupovati ni šrot od hrane bravo.

 • Avatar mason
  mason:

  Hahaha 😂 .Pa ce uvesti porez na hranu da nebi bili debeli. Tek pocetak.Britanski politicari jos zive u 10om stoljecu.Kog boli don za taj otok u 21 stoljecu. Tek izasli iz EU a vec pocelo shranje.