Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preporuka stručnjaka zbog pretilosti:

Na slatkiše i slatka pića uvesti viši porez i zabranu reklamiranja

debeli klinac
Foto: Thinkstock
1/4
02.08.2016.
u 10:15

Pojedine zemlje EU usvojile su svjetske preporuke – osigurale su zdravu hranu u školama i ograničile količinu dodanih šećera.

Smanjiti porez na voće i povrće, a povećati ga na kalorijski tešku, no prehrambeno bezvrijednu hranu poput zaslađenih pića, izraditi kriterije za oglašavanje prehrambenih proizvoda namijenjenih djeci, obvezati javnu televiziju da promiče zdravlje – sve nabrojeno samo je dio predloženih i mogućih mjera koje Hrvatska može (i mora) poduzeti da bi smanjila broj pretilih. Gotovo 60 posto stanovnika Lijepe Naše starijih od 18 godina ima indeks tjelesne mase 25 i više. Taj je indeks standardno mjerilo debljine, omjer visine i težine, a spomenutih 25 ili više označava – višak kilograma.

Do 10% dodanog šećera

Upravo su debljina i karijes veliki javnozdravstveni problemi u nas, to godinama pokazuju statistike. No, situacija se ne mijenja i neće se promijeniti dok se ne poduzme javna opsežna i smislena akcija. Kako bi ta akcija mogla izgledati, prvi put zapravo vidimo u dokumentu koji je rad dr. Danijele Štimac Grbić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U njemu jasno piše da je 40 posto smrti preventabilno, odnosno da su se mogle spriječiti. Tih 40 posto smrti dolazi zbog kroničnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti itd., a čiji su glavni faktori rizika – loša prehrana, nedovoljno kretanje i povišen indeks tjelesne mase! U toj su lošoj prehrani visoko zastupljeni dodani šećeri, oni šećeri koji nisu prirodni, nego ih se dodaje u proizvodnji i kuhanju, a koji ne smiju dnevno činiti više od deset posto ukupnih dnevnih kalorija.

– Preporučeno je zemljama članicama da izrade akcijske planove za reformulaciju prehrambenih proizvoda s ciljem postizanja zadanih vrijednosti te smanjenja pretilosti i karijesa u populaciji, koji je uz debljinu jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u zemljama EU, a značajno je povezan s unosom šećera u prehrani. Istraživanja su pokazala da unos šećera manji od 10 posto od ukupnog kalorijskog dnevnog unosa ima važnu ulogu u smanjenju pretilosti i karijesa u populaciji – objasnila je u svojem radu dr. Štimac Grbić.

Obveze javne televizije

Svjetske su i europske preporuke, uz već spomenute na početku teksta, i zakonsko ograničavanje dodanog šećera u hrani, zabrana prodajnih automata sa slatkišima i sokovima, osiguravanje zdrave prehrane u školama. Nije riječ o jednokratnom projektu, nego o velikom potezu koji će zadirati u niz područja svakodnevice i iziskivati zakonske promjene. Kao jedan do primjera kada se govori o obvezi HRT-a da promovira zdravlje navodi se, primjerice, da u kulinarskim emisijama bude zdrava prehrana kojoj će se znati i nutritivna i kalorijska vrijednost. Preporuke pak za školsku prehranu imamo odavno, ali nisu obveza što se očito mora promijeniti. Dio tih preporuka neke su zemlje EU već primijenile, primjerice Mađarska, Francuska i Finska u kojima je uveden porez na zaslađena pića i hranu, dok je Rumunjska, kako piše u radu, uvela zakonske kriterije za hranu koja se smije prodavati u školama. Osim debljine (dodani) šećeri glavni su uzročnik karijesa. Kad je o tome riječ, stanje je katastrofalno, djeca u Hrvatskoj imaju najlošije zube u Europi.     

>> Ovo će vam se dogoditi s licem ako jedete puno šećera

Komentara 3

CH
Challenger
10:43 02.08.2016.

Već sad je u kafićima jeftinije popiti pivo nego neki sok! Pozadina svega je samo punjenje proračuna! Vlada brine o našem zdravlju, moš mislit!!

OK
okvarbudovič
14:51 02.08.2016.

te kvazi strucnjake treba tuziti za diskriminaciju debljih ljudi.

HR
Hrabraja
11:37 02.08.2016.

A sto cemo s Pivom. Svaka druga reklama je za pivo, a to je prvi korak prema alkoholizmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije