Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Uvođenjem eura ukrcat ćemo se na brzi vlak prema Grčkoj'

Bankama je uvođenje eura u interesu jer se zadužuju u inozemstvu pa moraju vratiti pozajmice u toj valuti, rekao je Lovrinović
13. listopada 2017. u 10:29 113 komentara 8257 prikaza
Ivan Lovrinović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Uvođenjem eura ukrcat ćemo se na brzi vlak prema Grčkoj, poručio je jutros u Saboru Ivan Lovrinović iz "Promijenimo Hrvatsku" koji se protivi inicijativi za brzo uvođenje eura u hrvatski monetarni sustav, za što se, kako tvrdi, zalaže Hrvatska narodna banka "da bi skrenula pozornost sa svojih promašaja". 

miroslav šeparović POTVRDIO IH SABOR Tko su novi ustavni suci? Donosimo njihove životopise

– Inicijativa za uvođenje eura od HNB-a njihova je želja da se skrene pozornost s promašaja koje su napravili u slučaju švicarski franak, austrijske štedno-kreditne zadruge, visokih kamatnih stopa koje uništavaju gospodarstvo, ali i priprema za izbore novog vodstva HNB-a. Zašto vlada želi brzo uvođenje eura? Ona ionako sluša Bruxelles i nije joj nacionalni interes u prvom planu – kazao je Lovrinović koji drži da o uvođenju eura treba početi razmišljati tek za desetak godina. Zahtjev za brzo uvođenje eura u Hrvatsku predstavlja zahtjev da sjednemo u brzi vlak prema Grčkoj, nastavlja on. A Grčka je, dodaje, postala teški bolesnik EU i njoj su gubitkom njihove drahme, monetarne i tečajne politike ostale vezane ruke.

– Ta se zemlje neće izvući iz problema i morat će joj se otpisati cijeli dug. Kuna je od svog uvođenja pa sve do danas bila neželjena valuta. Bankama je uvođenje eura u interesu jer se zadužuju u inozemstvu pa moraju vratiti pozajmice u toj valuti. Uvoznicima je u interesu jer mogu kalkulirati u domaćoj valuti i nemaju rizika. Potiče se građanstvo na još veće zaduženje – zaključuje Lovrinović podsjetivši kako razvijene zemlje poput Danske i Švedske nisu uvele euro.   

Ivan Lovrinović
1 / 12
Povodom Dana neovisnosti Sabor otvorio vrata građanima
[video: 22121 / ] [video: 22120 / ] Branimir Bunjac Pred što? Ovim gafom je Bunjac nasmijao zastupnike u Saboru Gordan Maras rasprava o agrokoru Maras i Bačić se zakačili u Saboru Sabor Povjerenstvo o Agrokoru Svjedočit će i šefovi policije, ali i DORH-a

VIP izdvaja za Vas

 • liliZG:

  koji smo mi kretenski narod sa kretenskim političarima na vrhu, ... netko tamo u europi spomene da bi bilo dobro da može plaćati u eurima na moru i onda neki još kretenskiji političar zaključi da bi to bilo baš fora, ... prikaži još! još se malo ulizati zapadnim "prijateljima" i eto odmah , uvest ćemo euro , bez imalo provjere da li je naše gospodarstvo za to spremno, .. a nismo , niti nećemo biti još neko vrijeme, a zapadu odgovara da uđemo u još veće dužničko ropstvo da bi nas vraili u austro-ugarska njedra.

 • Avatar whack.tack
  whack.tack:

  politickoj kasti na celi s hnb mafijom , to je i cilj. jer kada dodjemo u taj polozaj, onda idu otoci na drazbi po 1M eur ko od sale...i u cas nema pola hrvatske!

 • aabbcc:

  Dajte narodu referendum pa ako zeli stranu valutu neka uziva sa istom !