Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo o Agrokoru

Svjedočit će i šefovi policije, ali i DORH-a

Sabor
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
12.10.2017.
u 22:05

Povjerenstvo može raditi najviše šest mjeseci i u tom periodu treba ispitati brojne svjedoke iz svijeta politike i biznisa.

Saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru konačno je jučer osnovano, predsjednik je SDP-ovac Orsat Miljenić i on će već danas okupiti preostale članove; HDZ-ovce Brkića, Babića, M. Jelkovac i Borića, SDP-ovca Marasa, mostovca Grmoju, HNS-ovca Ćuraja i Lovrinovića iz Promijenimo Hrvatsku kako bi dogovorili hodogram Povjerenstva koje s radom počinje 30. listopada.

Izabrani i ustavni suci

Miljenić kao prvog svjedoka želi pozvati Ivicu Todorića, vlasnika Agrokora, no bude li u međuvremenu izdan nalog za uhićenje Todorića, budući da se protiv njega vodi istraga, teško je očekivati da će se Todorić vratiti u Hrvatsku i pojaviti kao svjedok budući da je već dulje vrijeme izvan zemlje. Osim Todorića, kao svjedoci trebali bi biti pozvani i Agrokorovi menadžeri.

Protiv osnivanja Povjerenstva glasalo je 11 zastupnika (troje iz Neovisnih za Hrvatsku, tri iz Živog zida te pet iz Mosta), 13 ih je bilo suzdržano (među njim omaškom pri glasanju i HDZ-ovac Babić) jer su nezadovoljni što u Povjerenstvu nije zastupljeno više manjih stranaka. Maksimalni rok rada Povjerenstva je šest mjeseci i u tom periodu ono kani ispitati brojne svjedoke. Usporedo s osnivanjem Povjerenstva jučer su izglasani i ustavni suci – Arlović, Šeparović i Selanec – jer je SDP izbor ustavnih sudaca vezao uz Povjerenstvo.

Kako je nastao Agrokor

Među HDZ-ovim članovima Povjerenstva čuje se da oni smatraju kako kao svjedoke treba pozvati sve bivše premijere, sve ministre financija i gospodarstva, sve čelnike HBOR-a, Hanfe, Porezne uprave, ali i sve glavne državne odvjetnike, ministre unutarnjih poslova, ravnatelje policije radi svih istraga koje su se dosad vodile (ili od kojih se odustalo) u slučaju Agrokor. Svi pozvani svjedoci imaju obavezu doći pred Povjerenstvo.

Sabor
1/17

HDZ će navodno kao svjedoka pozvati i samog Miljenića, a bude li tako, u trenutku svjedočenja zamijenit će ga potpredsjednik Povjerenstva. Svjedok bi trebao biti i SDP-ovac Maras jer je bio član Nadzornog odbora HBOR-a koji je kreditirao Agrokor. Sve odluke unutar povjerenstva o svjedocima koje kane pozivati donosit će se većinom glasova članova (većinu ima HDZ).

Cilj je istražnog povjerenstva utvrditi sve o nastanku Agrokora, njegovoj današnjoj poziciji na tržištu, nastanku njegovih poslovnih problema, ulozi tržišnih regulatora, Vladinu angažmanu u predlaganju zakona značajnih za poslovanje Agrokora, kao i mogućem sukobu interesa osoba u Vladi... Međutim, nijedno povjerenstvo u tom smislu nikad nije ništa istražilo, riječ je više o političkoj pozornici.     

Pogledajte i videoreportažu ispred Kulmerovih dvora

Ključne riječi

Komentara 5

ST
stefj
23:44 12.10.2017.

Najbesmislenije i najnepotrebnije političko tijelo stvoreno samo za političku promociju i dodatke. Evo što se dešava kada uhljebi sami sebi traže svrhu...

ZR
Ze Roberto u
22:52 12.10.2017.

Ako pozovu Mavasa , dosta toga biti će poznato....

NV
NV
23:32 12.10.2017.

Šta oni kreteni nepismeni mogu pitati Todorića kad mu po znanju nisu ni do koljena. Ponoviću što je rekao srbski glumac Gutović: ,,kad hoćeš nešto da smuljaš formiraš komisiju,,!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije