Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje 'papirologije'

Uvest ćemo sustav koji povezuje e-listu čekanja, e-naručivanje i e-kartone

Dario Nakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.04.2016.
u 22:00

Korištenjem specijaliziranih softvera e-zdravstva smanjit će se administrativne obveze liječnika

Više od 400 zdravstvenih, farmaceutskih i IT stručnjaka okupit će se 15. travnja u zagrebačkom Hypo centru na I. regionalnoj konferenciji digitalne medicine. Konferenciju “Budućnost je sada” organiziraju Večernji list, portal Ordinacija.hr i HIT konferencija, a podržava je i Ministarstvo zdravlja, pa će jedan od govornika biti i ministar zdravlja Dario Nakić. O promjenama i trendovima u zdravstvenom sustavu te važnosti da se o njima govori na ovakvoj konferenciji razgovarali smo s njegovim zamjenikom dr. Ivanom Bekavcem.

Kolika je važnost konferencije “Budućnost je sada“?
Budući da je cilj konferencije poslati pozitivnu poruku svim dionicima sustava i javnosti vezanu uz suvremena kretanja u zdravstvenoj industriji, smatram da je konferencija komplementarna s aktivnostima Ministarstva.

Koje su glavne promjene s kojima se suočava zdravstveni sustav?
Promjene u zdravstvenom sustavu idu u smjeru sve veće primjene novih tehnologija koje donose brojne pogodnosti kao što su smanjenje troškova, ušteda vremena, racionalizacija poslovanja i uvođenje većeg reda u sustav, što u konačnici koristi i zdravstvenim djelatnicima i pacijentima. Korištenjem specijaliziranih softvera e-zdravstva doći će do smanjenja administrativnih obveza za liječnike kroz stvaranje informacijskih baza o pacijentima.

Kako se Ministarstvo zdravlja i Hrvatska općenito prilagođavaju novim trendovima?
Ministarstvo zdravlja je u sklopu planiranih reformi predvidjelo i korištenje novih tehnoloških rješenja kao jednu od bitnih pretpostavki za postizanje učinkovitosti i ekonomičnosti.
Dokaz zainteresiranosti Ministarstva zdravlja za ovakve projekte su i uspjesi sustava e-zdravstva i e-recepta.

Koji su planovi Ministarstva?
Planira se jače oslanjanje na inovativna tehnološka rješenja. To se odnosi na uspostavu centraliziranog integriranog informacijskog sustava za analizu i razmjenu podataka s e-liste čekanja, e-naručivanje i e-kartona. Također, cilj je i uspostaviti suradnju našeg informacijskog sustava sa sustavima zemalja Europske unije. Ostali planovi odnose se na uspostavu informacijskog sustava županijskih zavoda za hitnu medicinu, a Ministarstvo zdravlja planira se uključiti i u izgradnju sustava eHZZO, eSmjernica i eLijekovi.

Koliko je za napredak zdravstvenog sustava važna suradnja s farmaceutskom i IT industrijom te koja je uloga malih tvrtki i startupova?
Napredak zdravstvenog sustava leži i u jakoj suradnji s industrijom, a podupiremo i male tvrtke i startupove koji su se pokazali kao bitan faktor u osmišljavanju inovativnih ideja u specijaliziranim područjima, pa i u zdravstvu. Svježe ideje uvijek su dobrodošle.

>> Posjet Hitnoj plaćat će se 100 do 150 kuna

Komentara 12

DU
Deleted user
22:38 07.04.2016.

Trla baba lan.....Od kad u bolnici imamo BIS imamo papira više nego ikad i to u A4 formatu. Da bi se uvelo e-zdravstvo prvo treba kvalitetno opremiti bolnice dobrom informatičkom opremom i kvalitetnom infrastrukturom. Uz postojeće stanje bilo kakav dodatni elektronički rad dovest će do stalnog zastoja u radu zbog loše opreme. A i sada kuburimo s padanjem sustava i pucanjem veza.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
23:01 07.04.2016.

Hm, sa svakim novim ministrom, sve je više papirologije, šarenih laža i demagogije, a sve manje dobrih doktora, stručnosti, empatije i profesionalnog odnosa prema pacijentima.

DS
dsoltic5
06:52 08.04.2016.

di se samo nađu takvi tipovi, zašto se takvi kao on ne isele iz hrvatske, taj nema pojma što radi, puno šupljeg laprdanja da se stvori dojam da se nešto radi,to što on izvodi nema veze sa ničim , neznam više što bih napisao, kako da se izrazim a da ostanem u granicama razumnog i kulturnog, ako treba da ga i platimo samo da ne radi i negovori ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije