Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori

Utrka za guvernera Floride zrcalo je polarizirane američke politike

Gillum
Foto: CHRISTOPHER ALUKA BERRY/REUTERS/PIXSELL
1/2
14.10.2018.
u 07:16

Florida je jedna od ključnih saveznih država na predsjedničkim izborima sa svojim brojnim i šarolikim biračkim tijelom koje oslikava postojeću krajnju podijeljenost američke politike.

Karizmatični crni demokrat protiv populističkog bijelog republikanca - utrka za guvernera Floride na američkim izborima idućeg mjeseca zrcalo je polarizirane američke politike, a moguće je da će biti i pokazatelj toga kako će se razvijati stvari u 2020.

Andrew Gillum (39), gradonačelnik floridske prijestolnice Tallahasseeja, demokratski je kandidat za guvernera i za svoje strastvene pristaše nadahnuće je koje podsjeća na Baracka Obamu.

Gillum se nada da će postati prvi afroamerički guverner Floride.

Njegov suparnik, bivši republikanski kongresmen Ron DeSantis (40), političar je koji ima mnogo zajedničkog s predsjednikom Donaldom Trumpom.

On želi ograničenja abortusa, niže poreze, oštriju imigracijsku politiku i neograničena prava na posjedovanje oružja.

Autsajderi u svojim vlastitim strankama, ta dvojica kandidata na suprotnim su krajevima ideološkog spektra.

Recimo, kao da se Trump natjecao protiv krajnje lijevog senatora Berniea Sandersa, a ne Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 2016.

"Florida je uvijek predvodnica", kaže politička analitičarka Susan McManus sa Sveučilišta južne Floride.

Oba kandidata imaju mrlje na karijeri.

FBI-jeva istraga korupcije u Tallahasseeu bacila je sjenu na Gilluma, dok se DeSantisa jako kritiziralo što je floridske birača pozvao da ne rade "majmunarije" birajući njegova protukandidata, što se ocijenjeno rasističkom opaskom. 

Ankete pokazuju da su Gillum i DeSantis u mrtvoj utrci. 

Florida - Amerika u malom

Florida je jedna od ključnih saveznih država na predsjedničkim izborima sa svojim brojnim i šarolikim biračkim tijelom koje oslikava postojeću krajnju podijeljenost američke politike.

"Imamo priliku poslati poruku diljem ove zemlje i vjerujem da će odjeknuti u 50 država, diljem ove nacije, diljem svijeta, da nije sve izgubljeno i da ima nade", rekao je Gillum prošli tjedan na događaju s LGBT zajednicom u Miamiju.

Njegova stajališta - on podupire veće državne poreze i veća izdvajanja za okoliš, obrazovanje i zdravstvo - privlače mlade i progresivne birače.   

"On je nevjerojatno inspirativan", kaže Donald Shockey, 60-godišnji urbani planer koji je do suza bio dirnut Gillumovim izlaganjem. "Divno ljudsko biće".

Obama i Clinton podržali su Gilluma.

Podupiru ga i mladi aktivisti koji su ušli u politiku nakon pokolja 17 osoba u srednjoj školi u Parklandu na Floridi, a oni privlače nove birače.

McManus kaže da su 52 posto registriranih birača na Floridi pripadnici mlađih naraštaja, od generacije X i milenijalaca do generacije Z.

"Ono što ovdje vidimo na djelu je zamjena generacija", ističe ona.

Međutim, McManus upozorava da su demokrati možda pretjerano optimistični, podsjetivši da je Florida glasala za Trumpa 2016.  

"Čini se da se podcjenjuju ljudi koji će glasati za republikanca i puno toga proizlazi iz činjenice da mediji na neki način demoniziraju konzervativnije osobe". 

Kome će Latinoamerikanci?

Kako bi pobijedio Gillumu treba odaziv mladih i više Latinoamerikanaca i Afroamerikanaca, smatra Michael McDonald, stručnjak za izbore s Floridskog sveučilišta. 

DeSantis, koji je profitirao na predizborima zbog Trumpove potpore, okuplja birače centra s promjenom fokusa na obrazovanje i okoliš.

"Trumpova privlačnost ne proteže se izvan republikanske baze i treba je širiti", rekao je McDonald.

Latinoamerikanci bi mogli biti adut.

Kubanci su bili ključni za Trumpovu pobjedu na Floridi i DeSantis to zna.

On je izabrao kubansku Amerikanku, Jeanette Nunez, za svoju zamjenicu, a uzeo je u obzir i njihove strahove.

U svojoj zadnjoj televizijskoj reklami na španjolskom jeziku republikanski kandidat je upozorio birače na navodne Gillumove "socijalističke ideje". 

"Nijedna od tih ideja nije djelovala...", kaže glas čije se lice ne vidi uz snimku koja podsjeća na oronule nastambe u Havani. "Gillumova agenda donijet će iste rezultate: bijedu".

S druge strane, oko 50.000 Portorikanaca preselilo se na Floridu nakon prošlogodišnjeg uragana Maria i očekuje se da će kazniti Trumpa i republikance zbog kašnjenja odgovora na tu katastrofu u kojoj je, po procjenama američkih istražitelja, poginulo gotovo 3000 ljudi.  

Gillum i DeSantis ogledat će se početkom studenoga u sklopu "midterm" izbora, koji se tako nazivaju jer su usred predsjedničkog mandata. Bira se cijeli saziv Zastupničkog doma, trećina Senata i 34 guvernera. 

Pogledajte i video  Je li ovo najsmotaniji pljačkaš svih vremena?

Komentara 11

Avatar rubinet
rubinet
11:12 14.10.2018.

konzervativni bijelac? ..samo normalan bijelac.

ST
Startrack
16:23 14.10.2018.

I jos cu jednom napisat komentar koji je pobrisan prije mjesec dana. Demokrati u usa su se na moje oci u dvadest godina pretvorili u komunjare sto zele dovuc sto vise ilegalaca u USA. Potpuno su digli ruke od ekonomije itd.

Avatar rubinet
rubinet
11:13 14.10.2018.

65% bijelaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije