Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Utrka u SDP-u: Nitko od kandidata za šefa stranke ne otvara prave teme

Mirela Ahmetović, Peđa Grbin i Željko Kolar
Foto: PIXSELL
1/6
24.08.2020.
u 15:49

Ugledni socijaldemokrati analiziraju tko od troje favorita za novog predsjednika zaslužuje izbor za lidera SDP-a.

Iako kandidacijski postupak u SDP-u traje još cijeli ovaj tjedan, zasad je u utrci za nasljednika Davora Bernardića troje ozbiljnih kandidata. Prvi je istaknuo kandidaturu saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin, potom je to učinila i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, a zadnji se u bitku upustio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

I dok se čeka hoće li spomenuti trojac dobiti još neku jaku konkurenciju (spominje se ime bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića), već i prve tri kandidature otvorile su prostor analizama tko od njih ima najviše kompetencija, znanja i energije da vodi trenutačno još uvijek najjaču oporbenu stranku.

Više od poremećenih odnosa

Za mišljenje smo pitali ugledne socijaldemokrate, bivšeg ravnatelja Državnog ureda za državnu imovinu Mladena Pejnovića i člana Središnjeg savjeta SDP-a, politologa Branka Caratana te bivšeg SDP-ova ministra znanosti Gvozdena Flegu koji, iako nikada formalno nije bio član SDP-a, uvijek je bio blisko vezan za tu stranku. I zanimljivo, sva trojica su vrlo sličnog mišljenja, a to je da trenutačno nitko od troje favorita nije otvorio ključna pitanja koja SDP mora otvoriti, niti na njih dao odgovore.

– SDP i njegovi kandidati dosad nisu gubili izbore zbog političkih pogrešaka esencijalne naravi, već zato što su izostajale poruke velikim segmentima stanovništva. Mladi odlaze zato što im je ugrožena egzistencija i što imaju problema s pronalaženjem posla i krova nad glavom. Sigurno je i da velik dio mladih ne može završiti više škole iz materijalnih razloga. Nisam čuo da je ijedan od kandidata za novog šefa SDP-a komentirao te teme – ističe Caratan. Ne radi se, dodaje, samo o poremećenim unutarstranačkim odnosima, već je ključni problem što je izostala politika koja donosi ekonomski rast, a ima ugrađene socijalne momente.

– Ono što se dogodilo SDP-u nije se dogodilo zbog frakcija unutar stranke, nego zato što je izostalo okupljanje oko jedneosmišljene socijaldemokratske politike. Moje je očekivanje da će kandidati prezentirati što o tome misle, a to još nitko ne radi, ni Grbin, ni Ahmetović ni Kolar. Bez toga, ne vidim da stranka ima velike šanse – drži Caratan.

Nema motiva!

Mladen Pejnović kaže, pak, kako su svi kandidati dugogodišnji članovi stranke i da će prihvatiti izabranog tko god to bio iako dosad, naglašava, nije uvijek glasao za pobjednika. Međutim, i on kao Caratan ističe kako nitko od spomenutog trojca nije zasad otvorio prava pitanja i dao na njih odgovore.

– Kao prvo, glavni problem u SDP-u je što ništa nije naučeno iz prethodnih poraza. Stvari se ne analiziraju, olako pristupamo izborima kao rješenju iako bi ključno pitanje trebalo biti što hoćemo, a ne koga hoćemo – naglašava Pejnović i dodaje kako nikada nitko u SDP-u nije napravio analizu poraza, razgovarao o tome zašto smo izgubili i što treba mijenjati. Nije to, kaže, napravio ni Račan, Milanović je radije otišao nego stao pred članove da ga pitaju za pogreške, a isto je ponovio i Bernardić.

– Nitko od troje kandidata ne odgovara na glavno pitanje kako će izgledati život u ovoj zemlji sredinom 21. stoljeća. Mi se tome približavamo, to bi trebala biti osnovna teza o kojoj bi se trebalo razgovarati te kako ćemo sustizati zemlje ispred nas. Bez te ekonomske konvergencije sve više ćemo razgovarati kao da smo u 19. stoljeću – kaže Pejnović.

I on kao i Caratan drži da sve troje kandidata ima kvalitete te kako su pokazali da znaju raditi u Saboru, odnosno voditi svoju županiju i općinu, ali i da nitko od njih nije dosad dao osnovni odgovor čime će SDP biti motivacijski faktor biračima.

– Zašto bi birači SDP-a izišli na izbore i birali SDP. To nedostaje – motiv. A koji je pak postojao na predsjedničkim izborima kada su birači izišli i glasali za Milanovića kontra desnice – smatra Pejnović.

Ni filozof i bivši ministar znanosti Gvozden Flego ne zvuči najoptimističnije kada ga se pita za troje kandidata za novog šefa SDP-a.

– Volio bih da novi predsjednik stranke bude osoba koja putuje po svijetu, koja čita knjige i novine i koja je spremna uvažavati različita mišljenja. Nažalost, takvog za sada u utrci za predsjednika ne vidim – zaključio je Flego.  

 

 

Komentara 17

Avatar PhDJanaf
PhDJanaf
16:33 24.08.2020.

Bezličan, bezlična, bezlično.

DU
Deleted user
16:36 24.08.2020.

Za Mavasa! I Hvatsku! Do Beogvada!

DU
Deleted user
16:25 24.08.2020.

Najprije riješite vašu enigmu Tito ili Tudman pa tek onda krenite dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije