Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Usvojena deklaracija o humanitarnoj krizi na Sredozemnom moru

Leko je rekao kako je Hrvatska spremna aktivnije sudjelovati u rješavanju ovog problema
11. svibnja 2015. u 14:57 1 komentara 103 prikaza
Josip Leko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednici parlamenata Unije za Mediteran na summitu u Lisabonu usvojili su deklaraciju o humanitarnoj krizi na Sredozemnom moru, priopćili su iz Sabora.  

U deklaraciji pozivaju institucije EU-a i šefove država i vlada članica Unije za Mediteran da poštuju ljudsko dostojanstvo migranata te da promatraju migracije kao tradicionalan fenomen između dvije obale Sredozemlja. Preporučuje se izdavanje većeg broja humanitarnih viza, povećanje kvota za prihvat izbjeglica u svim zemljama EU-a, povećanje pomoći zemljama iz kojih izbjeglice dolaze i onima u kojima su u tranzitu kao i povećanje suradnje među državama da osiguraju readmisiju i dostojanstven povratak migrantima koji ne mogu legalno boraviti u zemljama u kojima se trenutno nalaze.  

U deklaraciji se, također, poziva na jačanje spasilačkih operacija u Sredozemlju, bolju policijsku suradnju u borbi protiv trgovine ljudima, na zajedničku politiku EU-a za legalnu migraciju, na podjednako podnošenje tereta migracije iz krizom zahvaćenih područja te na što uspješniju integraciju izbjeglica.  

Na konferenciji je govorio i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko ocijenivši kako svjedočimo velikoj humanitarnoj krizi pred kojom ne smijemo zatvarati oči. Dodao je kako ovo nije samo problem pograničnih zemalja Europske unije nego europski problem koji članice trebaju zajednički riješiti. Zauzeo se za snažnu borbu protiv krijumčarenja i trgovanja ljudima kao i protiv uzroka imigracije kroz suradnju sa zemljama podrijetla i tranzita.  

- Prema svim tražiteljima azila treba se postupati na jednak, otvoren, pravedan i solidaran način, tolerantno i bez diskriminacije. Štiteći njihova temeljna ljudska prava štitimo temeljne vrijednosti europske zajednice, na kojima je ona izgrađena – rekao je Leko. Dodao je kako je Hrvatska spremna aktivnije sudjelovati u rješavanju ovog problema te da je u tom smislu već ponudila i konkretnu pomoć.

>> 'Zatvorili smo oči pred Srebrenicom. Ne možemo ih ponovo zatvarati'

>> Belgiju spriječio Sud da protjera Nigerijku oboljelu od AIDS-a

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Avatar viki_nuland
    viki_nuland:

    Usvojena deklaracija o krizi , medjutim nije usvojena deklaracija o tome da je krizu uzrokovao NATO i EU bombardiranjem Libije, invazijom Malija i Centralno Africke Republike radi kradje njihovih prirodnih resursa.