Naslovnica Vijesti Hrvatska

Usvajanje prijedloga direktive o autorskim pravima radi za novinare, a ne protiv nas

Direktiva bi trebala osigurati da autori budu pravedno plaćeni za svoj rad, zajedno s izdavačima
12. rujna 2018. u 19:55 0 komentara 227 prikaza
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/2

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) pozdravlja usvajanje prijedloga direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu od strane Europskog parlamenta.

Axel Voss DIREKTIVA O AUTORSKIM PRAVIMA 'Izdavači i novinari više nisu bespomoćni u zaštiti svojih prava'

– Način na koji bi direktiva o autorskim pravima na digitalnom tržištu regulirala pravo autora na naknadu od korištenja njihovih autorskih djela radi za novinare, a ne protiv nas. Svaki put kad je neki novinarski prilog, tekst ili fotografija podijeljen u virtualnim prostoru koji mi ne kontroliramo, mi i naši izdavači trebali bismo participirati u eksploatiranju našeg intelektualnog vlasništva.

 | Autor :

Bitka za slobodu govora i dostupnost sadržaja ne vodi se na ovom bojnom polju, nego na posve drugim mjestima  – ističe Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a (na fotografiji).

Prijedlog direktive izazvao je žestoke prijepore između interesnih grupa, medijskih kuća, društvenih mreža i tehnoloških kompanija koje su dosad više puta zbog svog monopolističkog ponašanja na tržištu bile prisiljene platiti kaznu, a svoje pozicije sad argumentiraju pod krinkom slobodnog pristupa internetu.

direktiva EU Andrus Ansip: Neće biti zabrane ni poreza na linkanje

Direktiva bi trebala osigurati da autori budu pravedno plaćeni za svoj rad, zajedno s izdavačima. Prijedlog direktive definira zakonsku odgovornost platformi, poput Googleova YouTubea, za korištenje sadržaja zaštićenog autorskim pravima, a uređuju se i autorskom pravu srodna tzv. „susjedna prava“ – svojevrsni porez na linkove – budući da bi izdavači i novinari trebali dobivati naknadu za autorska prava za dijeljenje njihovih priloga na internetu, čak i onda kad su posrijedi samo isječci iz sadržaja.

Jučer je usvojen tek prijedlog direktive, početna pozicija Europskog paramenta, na temelju koje se otvara pregovarački proces o nacrtu zakona o kojem će suodlučivati i Vijeće Europske unije. 

Trenutačni način na koji se prenose vijesti, pukim kopiranjem dijelova pa i čak cijelih novinarskih tekstova, bez citiranja autora i medija koji je objavio tekst, nije ništa drugo nego piratstvo koje podriva struku koja je ionako devastirana krizom i, na žalost, ovisna više o oglašivačima, nego o čitateljima.

Poznati kantautor Bryan Adams je s 20 albuma koji su na YouTubeu imali više od 200 milijuna klikova dobio naknadu od 2500 dolara Direktiva Ministrica Obuljen-Koržinek: Vlada podržava prava autora

Novinari mogu slobodno izvještavati samo ako su fer plaćeni za svoj rad, to nas osnažuje i pretpostavka je neovisnosti. Posebno pozdravljamo dio prijedloga koji definira da bi buduće naknade trebale biti pošteno podijeljene između autora i izdavača.

To nam potvrđuje smjer u kojem vodimo i naše društvo: upravo je DZNAP na hrvatskom tržištu uredio podjelu naknada pola-pola između izdavača i novinara. O tome smo, nakon dugogodišnjih pregovora, postigli dogovor s većinom izdavača, s najvažnijim akterima na medijskom tržištu – komentira predsjednica DZNAP-a. 

DZNAP smatra da je današnja odluka Europskog parlamenta korak dalje u izgradnji zaštitnih mehanizama u medijskom autorstvu. Pozivamo članove da i dalje osobno ustaju u situacijama kad je njihovo autorsko pravo povrijeđeno, a mi ćemo se pobrinuti za kolektivnu zaštitu.

 

 

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.