Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uštede za vozače: Kreće pojeftinjenje tehničkih pregleda, za jednu vrstu vozila bit će besplatni

Naknada za zaštitu okoliša smanjuje se pet posto, ukupna ušteda 10 milijuna kuna
27. srpnja 2020. u 21:04 26 komentara 73413 prikaza
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dobra vijest za vlasnike motornih vozila u Hrvatskoj – od jeseni će pri tehničkom pregledu i registraciji morati izdvajati manje novca. Naime, sad već bivše Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje se u međuvremenu spojilo s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, pokrenulo je proceduru za smanjenje posebne naknade za okoliš, i to za pet posto za sve vrste i kategorije vozila. A te izmjene trebaju stupiti na snagu 1. listopada ove godine.

CVH PROMO U prvoj polovici 2020. godine gotovo 40 posto ukupnog broja prvih registracija su nova vozila

Tako se, kako objašnjavjau u Ministarstvu, prijedlogom Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon, za koji javno savjetovanje traje do danas, za sve vrste vozila smanjuje iznos početne naknade za pet posto.

Tako se, primjerice, za osobna vozila taj početni iznos smanjuje s 35 na 33,25 kuna, za kamione s 480 na 456 kuna, a za autobuse s 320 na 304 kune. U Ministarstvu ističu i da se izmjenom drugih članaka Uredbe dodatno smanjuju iznosi naknada za vozila na hibridni pogon, i to za 50 posto. Korektivni koeficijent za hibridna vozila sad iznosi 0,7 posto, a novi će biti 0,5 posto. Vozila pak na električni ili alternativni pogon oslobađaju se potpuno obveze plaćanja posebne naknade za okoliš. U postojećoj pak Uredbi donesenoj 2014. za električna vozila ili ona na alternativni pogon korektivni koeficijent iznosi 0,2.

– Shodno predloženom, za sve vrste i kategorije vozila smanjio bi se iznos posebne naknade za okoliš za pet posto. Dodatno smanjenje odnosi se na vozila na hibridni način pogona koja ostvaruju smanjenje za 30 posto. Zaključno, sva vozila koja za pogon koriste alternativna goriva oslobađaju se plaćanja posebne naknade. Prijedlogom Uredbe ostvarit će se rasterećenje građanstva i gospodarskog sektora u iznosu od 10 milijuna kuna na godišnjoj razini – kažu u Ministarstvu.

Gaming industrija Brzorastuća industrija Doznajte na kakvim stolicama vole sjediti najbolji hrvatski gameri

Postojeću je uredbu, dodaju, donijela Vlada Republike Hrvatske 2014. temeljem Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Pojašnjavaju da su s prijedlogom Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe krenuli sukladno akcijskom planu za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja 2020., a kojim je i predviđeno smanjenje jediničnog iznosa za pet posto za sve obveznike. Posebnu naknadu za okoliš na vozila na motorni pogon plaćaju pravne i fizičke osobe vlasnici ili ovlaštenici prava na vozilima na motorni pogon.

Prema tumačenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ta posebna naknada obračunava se i plaća pri registraciji vozila, odnosno pri ovjeri tehničke ispravnosti vozila na temelju rješenja Fonda. Od 1. siječnja 2015. posebna naknada izračunava se tako da se iznos osnovne naknade za pojedinu vrstu vozila (jedinična naknada) pomnoži s korektivnim koeficijentom, koji ovisi o vrsti motora i pogonskoga goriva, radnom obujmu, vrsti vozila, emisiji CO2 i starosti vozila. Jedinična naknada za pojedine vrste vozila izračunava se tako da se početna naknada, ovisna o vrsti odnosno kategoriji vozila, pomnoži s korektivnim koeficijentom, koji ovisi o godišnjem broju kilometara.

Milan Badelj MILAN BADELJ „Srebro iz Rusije i sigurnost moje obitelji dvije su najdragocjenije stvari u mom životu“

Prošle je godine, prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), registrirano ukupno 2,327.515 motornih vozila u Hrvatskoj. Od toga je njih 67 posto staro 10 godina i više, pa je prosječna starost voznog parka u Hrvata 13,83 godine gledajući sve kategorije vozila. Lani je registrirano 1,728.911 osobnih vozila, a 66,6 posto njih staro je 10 i više godina. Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je pak 13,56 godina.

Nije puno, ali veseli

Lani je registrirano 109.346 osobnih vozila, koja su stara jednu godinu, što je 6,32 posto u odnosu na ukupan broj automobila. Automobila starih između dvije i pet godina je 217.292 ili 12, 57 posto, a onih između šest i devet godina lani je registrirano 250.825 ili 14,51 posto. Pojeftinjenje registracije vozila u doba krize uzrokovane koronavirusom, a pogotovo što se, prema novim najavama, na jesen očekuje pogoršanje ekonomske krize i novi problemi za ekonomiju, u svakom slučaju je više nego dobra vijest, pa tako i smanjenje naknade za okoliš od pet posto iako možda nije veliko ipak veseli. 

HEP
Izvještavanje o održivosti
Od ove direktive EU strahuju mnoge hrvatske kompanije; hoće li uspjeti ispuniti zahtjeve?
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
5G mreža je neizostavan dio svake moderne države, evo koje će koristi od nje imati svaki Hrvat
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • generacija57:

  Da li to od nas neko pravi budale.

 • vecernji55:

  Nisam mislio ići na more ove godine, ali ovih neplaniranih 2,34 kn viška u mom proračunu mijenja sve. Dubrovik here we come.

 • stefj:

  Naročito me veseli što će me sada početna naknada koštati 1,75 Kn manje. To će me spasiti u nadolazećoj krizi...