Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori

Ustavni sud Saboru: Do 11. ožujka promijenite izborne jedinice

izbori_drs_pod_011210
Dragutin Šantoši
08.12.2010.
u 12:07

Prema zakonu, naime, broj birača među izbornim jedinicama smije se razlikovati najviše 5 posto. U ovom trenutku postoje razlike koje dosežu i 25 posto.

Ustavni sud jednoglasno je prihvatio izvješće koje će poslati Hrvatskom saboru, a kojim upozorava zakonodavca da broj birača po izbornim jedinicama nije u skladu sa zakonom. Prema zakonu, naime, broj birača među izbornim jedinicama smije se razlikovati najviše 5 posto. U ovom trenutku postoje razlike koje dosežu i 25 posto.

Na taj način težina glasa birača primjerice u Osječko-baranjskoj županiji veća je nego birača u Istri i Rijeci.

To bi moglo dovesti u pitanje zakonitost idućih izbora, a Ustavni je sud upozorio Sabor i na to da sve promjene izbornih zakona moraju biti obavljene najkasnije godinu dana prije zadnjeg roka za održavanje idućih parlamentarnih izbora. Tako je zadnji rok za održavanje idućih izbora 11. ožujka 2012., a zadnji rok u kojem Sabor treba donijeti novi zakon o izbornim jedinicama 11. ožujka 2011. Ipak, to ne znači da se izbori ne mogu održati i prije zadnjeg ustavnog roka.

Komentara 21

GO
gologuz
13:09 08.12.2010.

@zeitgeist Kad već spominješ pismenost... Nije \"da li je\" nego \"je li\". :)

GO
gologuz
13:19 08.12.2010.

@zeitgeist Sve pet, bilo je to zapažanje, a ne kritika. :)

PR
Protivcenzure
12:49 08.12.2010.

a tek mrtvi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije