Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o radu

Ustavni sud poslušao Šeksa; referendum nije potreban?

referendum (1)
Pixsell
19.10.2010.
u 19:45

Media servis objavio neslužbeni stav ustavnih sudaca kako referendum nema smisla poslije povlačenja izmjena ZOR-a

Ustavni će sud odbiti raspisivanje referenduma o Zakonu o radu jer za njim nema potrebe s obzirom na to da su Vladine izmjene zakona povučene, neslužbena je informacija Media servisa, a u povodu najave sutrašnje  sjednice Ustavnog suda. Dakako, komentara informacije kako će suci glasovati s Ustavnog suda nije bilo. Inače, i tumačenje potpredsjednika Sabora V. Šeksa bilo je kako su cilj i svrha referenduma ostvareni povlačenjem izmjena Zakona o radu te je Sabor i uputio zahtjev za referendumom na ocjenu ustavnosti. Ustavni stručnjak Branko Smerdel tvrdio je kako referendum “sada” više nema smisla. Predsjednik Ivo Josipović ustrajao je na dijalogu Vlade i sindikata.

>>"Ne bude li referenduma o ZOR-u, znat ćemo ubojito odgovoriti"

– Rezultat treba biti saborska deklaracija ili izjava koja bi jasno govorila o tome da sada nije potrebno ući u referendum, ali i da će se poštovati volja naroda i da će se, ako se pitanje promjene statusa trajanja kolektivnih ugovora ponovno stavi na dnevni red, provesti referendum. Najvažnije je iz te trakavice izići i kreativnost upotrijebiti drugdje, a ne na traženje fiškalija vezano za održavanje ili neodržavanje referenduma – rekao je za Novu TV.

Ustavni stručnjaci Ivan Koprić i Robert Podolnjak smatrali su da je provođenje referenduma imperativ. Oporba i sindikati tvrdili su kako ustavni suci nemaju što arbitrirati. Ali, i u Ustavu piše da Ustavni sud nadzire ustavnost i zakonitost državnog referenduma, a od 2005. ustavni suci već su bili nepremostiva prepreka za nekoliko lokalnih referenduma. Sabor referendum može raspisati samo “o prijedlogu za promjenu Ustava, o prijedlogu zakona ili o drugom pitanju iz svog djelokruga”. Referendumsko pitanje jest: “Jeste li za zadržavanje važeće zakonske odredbe...?” Je li to prijedlog zakona? Što bi Sabor učinio da mu Vlada predloži sadržajno isti zakon? Nije li to besmisleno? Ali, s referendumom to možda ima smisla.

O rezultatima referenduma mora se donijeti zakon, pa se u roku od jedne godine ne može donijeti zakon suprotan referendumskoj odluci, a šest mjeseci ni raspisati novi referendum. Jedino ako većina na referendumu zaokruži “protiv”, bilo bi dvojbeno što to znači, da zaštitu radnih prava treba pojačati ili smanjiti, pa bi zbog te dvoznačnosti referendumsko pitanje moglo biti nejasno. No Vladin prijedlog zakona i ustavnost referenduma nisu ni u kakvoj korelaciji.

Komentara 46

JA
jankoprekobrda
16:33 20.10.2010.

I glupi vol ima vise pameti i razuma nego li ovi sudci Ustavnog suda. I sto dalje reci.

NI
Nicholson
22:34 19.10.2010.

Prijedlog za sljedeće referendusko pitanje.... \" Da li ste da se HDZ zakonom zabrani \"

ZL
zlatcom
20:37 19.10.2010.

Seki u pravu si.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije