Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekaju obrazloženje

Ustavni sud oglasio se o odluci vukovarskog Gradskog vijeća o ćirilici

Miroslav Šeparović
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
18.10.2019.
u 13:33

Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda, istaknuo je Šeparović

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas je, nakon odluke vukovarskog Gradskog vijeća da se nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u tom gradu, ustvrdio kako očekuje da se odluke Ustavnog suda poštuju te da će o daljnjem postupanju odlučiti kada dobiju odluku i njezino obrazloženje.

"Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su u sklopu svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda", istaknuo je Šeparović u izjavi medijima.

Dodaje da se Ustavni sud u predizborno vrijeme, u pravilu, suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice.

"Pričekat ćemo Odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Ustavni sud poziva na poštovanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija", naglasio je Šeparović.

Ustavni sud u srpnju je odlučio da se prava srpske manjine u Vukovaru moraju unaprijediti. Šeparović je tada kazao da Ustavni sud zabrinjava što Gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i zakonu, donesu odluke i o tome obavijeste sud.

"U listopadu moraju vidjeti koja se od individualnih i kolektivnih prava, s obzirom na dostignuti stupanj snošljivosti i dijaloga, mogu proširiti, i o tome donijeti odluku. Ako Ustavni sud bude smatrao da to nije u skladu s ustavnim zakonom, zadržao si je mogućnost da je ukine", kazao je tada Šeparović.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u petak je na sjednici Gradskog vijeća iznio prijedlog zaključka po kojem se nisu stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u tom gradu. Potom je došlo i do incidenta jer mu je vijećnik SDSS-a darovao statut Grada napisan na ćirilici, a Penava ga je bacio na pod nazvavši to činom agresije.

Komentara 158

DU
Deleted user
13:50 18.10.2019.

Kako je samo tako brzo Ustavni sud reagirao, a recimo kad se organizatori referenduma žale na evidentnu krađu i kršenje svih demokratskih prava i načela, šute kao drek u travi.

AL
Alkana
13:52 18.10.2019.

Ustavni sud je donio brzbroj loših odluka kao i svi naši sudovi.

NO
Nordik
14:17 18.10.2019.

Penava je jači od Ustavnog suda i Plenkovića zajedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije