Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud oglasio se o odluci vukovarskog Gradskog vijeća o ćirilici

Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda, istaknuo je Šeparović
18. listopada 2019. u 13:33 158 komentara 12670 prikaza
Miroslav Šeparović
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas je, nakon odluke vukovarskog Gradskog vijeća da se nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u tom gradu, ustvrdio kako očekuje da se odluke Ustavnog suda poštuju te da će o daljnjem postupanju odlučiti kada dobiju odluku i njezino obrazloženje.

Vijeće - Vukovar Rasprava završila incidentom Penava poručio: Ovo je čin agresije, vaši su uzori četničke šubare

"Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su u sklopu svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda", istaknuo je Šeparović u izjavi medijima.

Dodaje da se Ustavni sud u predizborno vrijeme, u pravilu, suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice.

"Pričekat ćemo Odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Ustavni sud poziva na poštovanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija", naglasio je Šeparović.

Ustavni sud u srpnju je odlučio da se prava srpske manjine u Vukovaru moraju unaprijediti. Šeparović je tada kazao da Ustavni sud zabrinjava što Gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i zakonu, donesu odluke i o tome obavijeste sud.

Bojan Glavašević Glavašević oštro o Penavi: 'Vukovar je instrument u rukama njegove ambicije da postane predsjednik HDZ-a'

"U listopadu moraju vidjeti koja se od individualnih i kolektivnih prava, s obzirom na dostignuti stupanj snošljivosti i dijaloga, mogu proširiti, i o tome donijeti odluku. Ako Ustavni sud bude smatrao da to nije u skladu s ustavnim zakonom, zadržao si je mogućnost da je ukine", kazao je tada Šeparović.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u petak je na sjednici Gradskog vijeća iznio prijedlog zaključka po kojem se nisu stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u tom gradu. Potom je došlo i do incidenta jer mu je vijećnik SDSS-a darovao statut Grada napisan na ćirilici, a Penava ga je bacio na pod nazvavši to činom agresije.

Arheološko nalazište kod Bojne
TAJNA GROBA BROJ 4
Nepoznati hrvatski vladar iz 8. stoljeća otvara novo poglavlje povijesti
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • hegedus-nebanirani:

    Kako je samo tako brzo Ustavni sud reagirao, a recimo kad se organizatori referenduma žale na evidentnu krađu i kršenje svih demokratskih prava i načela, šute kao drek u travi.

  • Alkana:

    Ustavni sud je donio brzbroj loših odluka kao i svi naši sudovi.

  • Jugovina:

    Penava je jači od Ustavnog suda i Plenkovića zajedno.