Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Penava poručio: Ovo je čin agresije, vaši su uzori četničke šubare

Članica SDSS-a Vesna Vujić kazala je kako pitanje nestalih i ratnih zločina neće riješiti manja količina ćirilice u Vukovaru.
18. listopada 2019. u 11:44 231 komentara 19508 prikaza
Vijeće - Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/7

Gradonačelnik Ivan Penava iznio je svoj prijedlog zaključka o proširenju prava pripadnika srpske nacionalne manjine na sjednici Gradskog vijeća Vukovara koja se trenutačno održava.

Postavljanje dvojezičnih ploča ODLUKA Za veća prava Srba nisu se ‘stekli uvjeti’

Penava je istaknuo da se nisu stekli uvjeti upozoravajući na trenutačno stanje u gradu te da se moraju poštovati neke od temeljnih vrijednosti koje su iznad bilo kakvih prava. Istaknuo je i da su problem predstavnici srpskih političkih stranaka u Hrvatskoj koji provode velikosrpsku ideju.

Podsjetio je i kako predstavnici Srba ni danas nisu dio Kolone sjećanja, ne obilježavaju državne blagdane... istaknuo je i kako je 1991. godine ubijen jedan grad, ubijeno je ili nestalo 2717 branitelja i civila, 6000 ljudi završilo je po logorima u Srbiji te je 22.000 Vukovaraca prognano.

Početak sjednice obilježila je burna rasprava, upadice... Članica SDSS-a Vesna Vujić kazala je kako pitanje nestalih ni ratnih zločina neće riješiti manja količina ćirilice u Vukovaru. Član SDP-a Goran Bošnjak podsjetio je na 2009. godinu kada su HDZ i SDSS zajedno uveli dvojezičnost u Grad Vukovar. Pozvao je i na poštovanje zakona. 

Vijeće - Vukovar | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

Rasprava u Gradskom vijeću Vukovara umalo je završila incidentom. Naime, predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar tijekom svoga izlaganja gradonačelniku Vukovara odlučio je predati Statut grada Vukovara na ćirilici. Penava to nije htio primiti te je Kolaru poklonio presudu Međunarodnog suda u Haagu. Penava je rekao kako ga je povrijedio postupak Kolara te da je zgazio sve što je do sada učinjeno.

Ivan Penava Ivan Penava 'Kao predsjednik HDZ-a mogao bih progurati da se ratni zločinci napokon kazne'

- Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru. Pogazili ste sav napor i trud u procesu mirne reintegracije, ponijeli ste se kao da ga nikad nije bilo. Znam da su vam biti politički bodovi, ali zašto vam nisu bitni građani - kazao je Kolaru Penava te dodao:

- Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!

 

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček kazao je kako se radi o provokaciji te je skinuo majicu na kojoj je napisano 2717 ubijenih, 3000 logoraša i 22 000 prognanih.

- Ne možete prihvatiti trećinu stanovništva u Vukovaru, da mi nemamo legitimnost - kazao mu je Kolar.

Žena bi mogla izgubiti stan uredno kupljen
apsurdna situacija
Kupila stan s čistim papirima i uložila mnogo novca u renovaciju, a sada bi mogla ostati bez njega
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • Mia0900:

  Bravo Penava. Naklon do poda!!

 • Avatar transdanubier
  transdanubier:

  ionako imaju prevelika prava! treba to skresati na minimumu - recipročno onom što imaju hrvati u srbiji! ni jote više!

 • Avatar navijač
  navijač:

  Ćirilica u Hrvatskoj je ponovo nametanje velikosrpske politike a ne pitanje manjinskih prava.