Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud odbio Šimunića zbog uzvika “Za dom spremni”

Dvije oslobađajuće presude sudova u Kninu i Zagrebu Ustavni sud ocijenio je neusporedivima sa slučajem Josipa Šimunića.
14. prosinca 2016. u 00:01 46 komentara 9949 prikaza
Naslovnica
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/2

Uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića, Ustavni sud (bez Ingrid Antičević-Marinović) odbio je ustavnu tužbu Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je kažnjen s 15.000 kuna jer je na stadionu u Maksimiru nakon utakmice Hrvatska – Island 19. studenoga 2013. s mikrofonom u ruci publiku poticao da na njegov uzvik “Za dom” uzvrati “Spremni”, i tako četiri puta. Osuđen je za poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti jer je riječ o pozdravu korištenom u NDH koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije.

Šimunić je tvrdio da je bio diskriminiran jer su u usporedivim slučajevima u Kninu i Zagrebu drugi oslobođeni. Ali, riječ je o prvostupanjskim odlukama pa se ne zna jesu li osporavane i ne može se govoriti o stabilnoj sudskoj praksi, obrazložio je Ustavni sud. I slučajevi nisu usporedivi jer u Kninu je okrivljenik oslobođen zbog pogrešne pravne kvalifikacije, a u Zagrebu nije ostvaren bitan dio prekršaja – naročito drsko i nepristojno ponašanje koje je narušilo mir posjetitelja koncerta.

Ustavni je sud osobito razmatrao je li osuda dovela do povrede slobode izražavanja jer zaštitu uživaju i informacije i ideje koje vrijeđaju, šokiraju ili uznemiruju, a ograničenja su moguća samo iznimno ako je to nužno u demokratskom društvu i razmjerno legitimnom cilju. Ustavni je sud zaključio da je ograničavanje Šimunićeve slobode izražavanja utemeljeno na zakonu, a zaštita dostojanstva drugih i temeljnih vrednota demokratskog društva od iskazivanja i poticanja mržnje na sportskim natjecanjima legitiman cilj. Izrečena kazna nije nerazmjerna u odnosu na cilj.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem izdanju donosimo i sljedeće teme:

>>I Rumunji su prestigli Hrvate po kupovnoj moći

>>Zornice su hit: u 6 ujutro na misi nema mjesta za sve

>>Ćorić: Politika Vlade je poslušnička, treba nam zaokret udesno

>>Kerum: Jedini sam političar koji je trošio samo svoj novac

Naslovnica | Autor : VL Foto: VL

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • bakulušić:

  Ustavni sud je sve rekao onog trenutka kada je odbio zahtjev za referendum o promjenama izbornog zakonodavstva zbog "nedovoljnog broja potpisa". A potpisa je bilo više nego je zakonima propisano. Ostalo je nedavno rekao gospodin Orepić. Sve drugo je suvišno.

 • BANZO:

  Još jedan plus da se ukine taj tzv. sud.

 • Avatar navijač
  navijač:

  Zasto se cudimo , kad znamo tko sve sjedi u tom "casnom " sudu ? Poltroni i kriminalci-