Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Struka i političari složni

Ustavni sud je potreban, o tom pitanju nema dileme

ustavni sud
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
12.01.2016.
u 15:15

Ako se bude razgovaralo o ukidanju te institucije, onda se o tome trebaju pitati građani na referendumu

Novi saziv Sabora trebao bi do lipnja dvotrećinskom većinom imenovati sedam novih članova Ustavnog suda, a do studenog još tri, kako bismo imali popunjeno svih 13 mjesta ustavnih sudaca. No, kako izbor već sad dobrano zapinje, postoji ozbiljna opasnost da dođe do potpune blokade Ustavnog suda, a sve su češće izjave nekih političara da nam Ustavni sud zapravo više i ne treba. Uzme li se u obzir da je Ustavni sud čuvar Ustava i temeljnih ljudskih prava te ima puno nadležnosti u nacionalnom okviru, kao što je nadzor nad političkim strankama, predsjednicom države, svim izborima, a tu su i žalbeni postupci nad sudcima, upitali smo neke stručnjake i političare – prijeti li nam blokada Ustavnog suda, treba li nam on ili ne te bi li o sudbini toga suda trebali odlučiti građani na referendumu.

Tri moguća raspleta

– Ustavni sud je potreban i o tome nema nikakve dileme. Svaka uređena demokratska zemlja ima Ustavni sud. Jedini stvarni razlog zašto političke elite ne žele da se on formira jest činjenica da ne žele nikakvo ograničenje svoje vlasti jer Ustavni sud ipak kontrolira zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast. Situacija je sad dosta ozbiljna jer određeni političari izabrani u Sabor svojim izjavama pojačavaju bojazan i zabrinutost da neizborom ustavnih sudaca dolazi do tihog gašenja Ustavnog suda – kazao je ustavni stručnjak Mato Palić iznijevši tri moguća raspleta ove priče. Ako se HDZ, Most i SDP ne usuglase, doći će do gašenja Ustavnog suda. Drugi je da se usuglase i izaberu sve suce koji nedostaju. A treća je mogućnost da se promijeni Ustav, bilo u Saboru, bilo da tu ulogu odigraju Vlada i predsjednica države jer, kaže Palić, ona uz supotpis premijera može inicirati ustavotvorni referendum da narod odluči je li nam za izbor sudaca potrebna neka druga većina, a ne dvotrećinska. I dok je predstojnica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić uzvratila da bi bilo neprimjereno da bilo što govori na ovu temu jer se opet kani kandidirati za sutkinju Ustavnog suda, Peđa Grbin smatra da Hrvatskoj prijeti mogućnost blokade tog suda.

– I to zato što je tadašnja oporba, a sada najveća stranka vladajuće koalicije, HDZ, u srpnju 2015. opstruirala izbor sudaca. Zbog toga je jedna odlična kandidatkinja, prof. dr. Sanja Barić, koja je dobila 99 glasova, ostala neizabrana. Da je HDZ tada prihvatio svoju demokratsku obvezu i dopustio svojim zastupnicima sudjelovanje u glasovanju, mi danas ne bismo razgovarali o ovoj mogućoj blokadi – rekao nam je Grbin dodavši da će SDP, kada za to dođe trenutak, sudjelovati u izboru novih ustavnih sudaca, a hoće li itko od kandidata na kraju biti izabran, neće ovisiti samo o njima.

– Hrvatskoj je svakako potrebno nacionalno sudbeno tijelo koje će imati ovlasti nadzora nad radom izvršne i zakonodavne vlasti jer tu zadaću za Hrvatsku ne može obavljati Europski sud za ljudska prava ili neko drugo europsko sudbeno tijelo. Drugo je pitanje mora li to tijelo biti Ustavni sud ili se njegove ovlasti mogu prenijeti na Vrhovni ili Visoki upravni sud, ovisno o području nadzora. Postoje države koje imaju ustavne sudove, to su prvenstveno srednjoeuropske države kojima pripada i Hrvatska, ali i one koje ih nemaju. Svojedobno sam razgovarao o problemima ustavnog sudovanja i jedan mi je sudac Europskog suda pravde rekao da je, budući da se upoznao s načinom rada našeg Ustavnog suda, sretan što njegova zemlja nema ustavni sud – kaže Grbin dodavši da o sudbini tog suda, nakon temeljite i argumentirane rasprave, treba odlučiti Sabor u za to propisanoj proceduri promjene Ustava.

– Ustavni sud sa svim svojim ovlastima treba ostati kao i do sada. To ne treba mijenjati i nadam se da će se vrlo brzo na jednoj od sjednica Sabora donijeti odluka o ustavnim sucima. Ukidanje Ustavnog suda značilo bi redukciju i unazađenje postignutih demokratskih standarda – izjavio je Gordan Jandroković.

Politička elita bez hrabrosti

A politolog Berto Šalaj kaže:

– Zaista je moguća blokada Ustavnog suda, i to je najlošiji mogući scenarij jer ćemo na papiru imati Ustavni sud, ali on u praksi neće moći djelovati. Bolje bi bilo ili da se suci izaberu ili da se promijeni Ustav i kaže da nam taj sud ne treba. No naša politička elita nema hrabrosti reći da je za ukidanje Ustavnog suda. Nadu da ćemo ipak izabrati suce daje mi to što će na raspolaganju biti više mjesta pa će se glavne političke opcije dogovoriti i podijeliti ta mjesta. Taj nam je sud potreban, ali bude li se raspravljalo o njegovu ukidanju, onda bi o tome trebalo pitati građane na referendumu.

>>'Poigravanje s temeljnim ustavnim institucijama prerasta u opasan državni eksperiment'

>>Na djelu blokada, paraliza i 
tiha likvidacija Ustavnog suda

Komentara 5

PI
pitijestpit
18:11 12.01.2016.

treba paziti kak se pise o ustavnom sudu i nasim politicarima.. dobio sam ban na cak tjedan dana.. uzas s...e od administratora

DD
ddh
16:12 12.01.2016.

Moglo bi reci: "Vidi ti Grbina". Do jucer je sa svojim Führerom vikao, da Ustavni sud treba ukinuti, a sad kao iz vedra neba tvrdi, da Ustavni sud mora opstati, ali je opet HDZ kriv, da sud nece uskoro imati kvoruma. A novinarka tvrdi, da su politicari izjavljivali, kako Ustavni sud treba ukinuti. Jedino je zaboravila reci, da su ti " politicari" ne uglavnom, nego iskljucivo iz SDP-a i da ih je predvodio poglavica prostaka Milanovic uz pratnju upravo Grbina, Pusicke i njihovih medija i to poglavito onih u Jutelu (HRT) poput Alfiera, Miklausevicke, Munizabe i ostalih jurisnika iz propagandne masinerije SDP-a kojima su SDP i svojevremeno Josipovic. Zaboravila je drugarica spomenuti, da su jedini ti koji su trazili ukidanje Ustavnog suda njezini kolege. Ali nema veze. Vazno je drugarici, da da prostor Pedji ili Gedji Grbinu, da se moze obrusiti na HDZ, a sto je i stvarni cilj tog clanka. Zaboravila je napomenuti, da su mediji i komunisti na vlasti uz konstantnu pratnju Pupovca ti koji su poceli, vodili i vode hajku na Ustavni sud. To je ta hrvatska stvarnost.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
20:17 12.01.2016.

istina i ja smatram da je potreban jer u stankama kad sabor ne zasjeda mora nas neko nasmijati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije