Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Ustavni sud: 'Milanović ne može na izbore kao predsjednik', odluka nije bila jednoglasna, 9 suca za, dva odbila glasati

Ustavni sud odlučio: Milanović mora podnijeti ostavku ako želi biti na izbornoj listi
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/10
18.03.2024.
u 14:00

Ustavni sud odlučio je da Zoran Milanović u svojstvu predsjednika ne smije sudjelovati u kampanji, a njegovu kandidaturu ne smije isticati ni SDP. No SDP ga nakon izbora smije predložiti za mandatara

* Ustavni sud donio je upozorenje: Zoran Milanović u svojstvu predsjednika ne smije sudjelovati u kampanji za parlamentarne izbore
Milanović je sam najavio da ostavku neće dati te da ide na izbore, ma kakva odluka bila
* Predsjednika suda Milanović je u nedjelju prozvao za pristranost, rekavši da ionako radi u korist HDZ-a 
 

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

13:37 Miroslav Šeparović pročitao je upozorenje koje je Ustavni sud donio nakona najave Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor kao "neovisni i nestranački" kandidat na kandidacijskoj listi SDP-a te nakon što je na Facebook stranici najavio je da će nakon izborne pobjede odstupiti sa svoje dužnosti Predsjednika Republike, a do preuzimanja nove dužnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske nastavljat će obnašati svoju dužnost Predsjednika Republike. "Ustavni sud razmotrio je i izjave Predsjednika Republike dane na njegovoj Facebook stranici 17. ožujka da će "ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a", kazao je Šeparović.

"Predsjednik RH predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti, odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Predsjednik Republike vrhovni je zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske. Predsjednik Republike raspisuje izbore za Hrvatski sabor i saziva ga na prvo zasjedanje, te povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Članak 96. Ustava propisuje da Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost, te da nakon izbora podnosi ostavku na članstvo u političkoj stranci, o čemu obavještava Hrvatski sabor. Predsjednik Republike nestranačka je osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, što isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji", objavio je Šeparović.

Kazao je kako kandidiranje predsjednika, dok obnaša tu dužnost, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te njegovo isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade Republike Hrvatske ili neku drugu javnu ili profesionalnu dužnost, nespojivo je s njegovim ustavnim položajem i ovlastima, te načelom diobe vlasti. "Ako se, polazeći od njegovih izjava, Predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora", dodao je. U slučaju ostavke. privremeni predsjednik također ne može biti kandidat za izbor u Sabor. "Ustavni sud također podsjeća da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji. Svako djelovanje odnosno ponašanje Predsjednika Republike Hrvatske protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno je Ustavu", naglasio je. 

"Imajući u vidu nastalu ustavnopravnu situaciju, Ustavni sud naglašava da će cijeli izborni proces ovih parlamentarnih izbora, od njihovog raspisivanja do proteka rokia iz članka 90. u vezi s člankom 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda. Ako utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa nadalje", rekao je te pozvao i SDP i Milanovića da prestanu s aktivnostima koje su protuustavne, a DIP da osigura održavanje izbornog procesa u skladu s Ustavom, zakonima i svojim obvezatnim uputama.

Dva suca bila protiv

"Od 11 sudaca, 9 je glasalo za ovu odluku, dok je dvoje sudaca, Andrej Abramović i Ingrid Antičević-Marinović, bilo protiv", dodao je Šeparović. Dvoje sudaca, Lovorka Kušan i Goran Selanec napustili su sjednicu prije glasanja.

Šeparović je kazao i kako očekuju ozbiljnost i odgovornost s obzirom da su njihove odluke obvezne. "Ja se nadam da će predsjednik i SDP poštivati ove odluke. Što bi se dogodilo u suprotnom, ne želim prejudicirati. Neću odgovarati na hipotetska pitanja. Ne želim nikome prijetiti. Nadam se da nećemo doći u situaciju da ćemo morati donostiti takve odluke", dodao je. 

"Ova odluka ne spriječava predsjednika da nastupa kao predsjednik RH, ali ono što ne smije, je ono kako je nastupao od petka do danas", objasnio je. "Ako se bude ponašao sukladno Ustavu i zakonu i upozorenjima DIP-a ne vidim nikakve zapreke da politička opcija koja pobijedi ponudi njega kao mandatara. Sve ono što bude u skladu s Ustavom, predsjednik može", dodao je. 

Nije htio komentirati Milanovićeve prozivke od dan prije: "Takve izjave nemaju nikav utjecaj na odluke Ustavnog suda." Ponovio je da ni Milanović i SDP ne smiju njega isticati kao kandidata. Tezu o napadu ustavni poredak nazvao je samo počitičkom kvalifikacijom. Dotakao se usporedba s listama na kojima je bio dr. Franjo Tuđman. Kazao je da se radi o dva različita ustavna sustava. Objasnio je i kako neće biti izdvojenih mišljenja sudaca koji su protiv jer se ne radi o odluci suda nego u upozorenju. 

13:26 Neslužbeno, odluka suda je da Milanović ne smije biti na listi.

13:23 Očekuje se presica Miroslava Šeparovića. Novinari su pozvani u dvoranu.

13:06 "Pozivamo vas na konferenciju za medije koja će se održati danas, 18. ožujka u 13:30 sati u raspravnoj dvorani, na kojoj će dr. sc. Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, govoriti o predmetu s današnje sjednice Ustavnog suda vezanom uz izjavu g. Milanovića, Predsjednika Republike Hrvatske, da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor", javljaju sa suda. 
 

13:04 Dok se čeka odluka ustavnog suda o kandidaturi Zorana Milanovića traje pravi politički obračun preko društvenih mreža. Predsjednik zadarskog gradskog vijeća Marko Vučetić na svom Faceboook profilu objavio je poruku upućenu Zoranu Milanoviću, a obrazložio u izjavi za Večernji list da je riječ i o poruci i HDZ-u i ustavnom sudu. - Predlažem Milanoviću da, dok čeka odluku Ustavnog suda, pomiluje Ivu Sanadera - napisao je Marko Vučetić pa obrazložio poruku: - Kad je Plenkovic rehabilitirao Karamarka, neka mu Milanović doda još jednu figuru, da kolekcija bude potpuna - odgovorio nam je Vučetić.

12:46 Reporter Večernjeg lista Dario Topić, javio se s Markova trga gdje novinari čekaju izlazak Miroslava Šeparovića. Ispričao je kako je trgom prošetao i Arsen Bauk koji je kratko poručio kako ne strahuju od odluke. Kakva god ona bila, SDP će je prihvatiti.

Topić je izvijestio i kako je u zgradu suada ušao dostavljač s pizzama. Više o tome čitajte OVDJE.

11:47 Još nije jasno koliko će trajati sjednica, no prema nekim informacijama, mogla bi završiti između 12 i 13 sati.

11:00 Sastanak na Ustavnom sudu počeo je u 11 sati, a nakon donošenja odluke predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratit će se novinarima.

Foto: Dario Topić

10:05 Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović stigao je u zgradu.

8:58 Ustavni stručnjak Mato Palić izjavio je u ponedjeljak kako je u pogledu kandidiranja predsjednika Republike na izborima za Hrvatski sabor stvar "vrlo jasna" i kako on kao državno tijelo, ne može biti kandidat na izborima. Predsjednik je državno tijelo, on nije samo pojedinac koji ima 18 godina i hrvatski je državljanin, pa bi temeljem toga mogao biti kandidat na izborima, nego je on istovremeno i državno tijelo, a ono ne može biti kandidat, rekao je Palić na Hrvatskom radiju.  

8:30 Prema istraživanju Ipsosa za Novu TV, čak 32 posto građana želi Milanovića vidjeti kao premijera. Odmah ispod njega je Andrej Plenković. Ipak, 54 posto ispitanika smatra kako bi Milanović ipak trebao dati ostavku prije kandidature. 

8:00 Ustavni sud u ponedjeljak će se izjasniti o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi. Predsjednik Ustavnog suda sazvao je za ponedjeljak u 11 sati Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda na čijem je dnevnom redu točka - Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, raspisanih odlukom Predsjednika Republike od 15. ožujka 2024.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je u subotu Ustavni sud da što prije donese odluku je li dopušteno "ono što niti jednim člankom Ustava i zakona nije zabranjeno" te istaknuo da će odluku suda, kakva god bila, poštivati. Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to 'nekoliko rečenica u Ustavu', a on to 'vidi potpuno drugačije'.

VEZANI ČLANCI

- Ovo nije MR, nije mehanika fluida, ovo je nekoliko rečenica u Ustavu koje neki ljudi tumače kao da su uprava za zatvorski sustav. Ja to vidim drugačije. Čovjek koji je pisao Ustav '90., Kruno Olujić to vidi kao i ja. Neki drugi to vide drugačije", rekao je, dodavši: Nebitno je što oni misle i što misli Ustavni sud, kojem je na čelu pajdo i kum pijanog Šeksa, to je Šeparović. Oni mogu donijeti odluku kakvu hoće, ja ću biti u kampanji i bit ću kandidat za premijera - izjavio je Milanović. 

FOTOGALERIJA Održan 20. Opći sabor HDZ-a: Na motivacijskom saboru bili Karamarko, Glogoški, Đapić...

Ustavni sud odlučio: Milanović mora podnijeti ostavku ako želi biti na izbornoj listi
1/57

Komentara 228

KA
kalafat123
09:14 18.03.2024.

Bedasti naslov s obzirom na jučerašnji istup Milojka. Već je unaprijed Ustavni sud i ustavne stručnjake proglasio nekompetentnim. Čak i crvene sa zagrebačkog i riječkog sveučilišta. Za interpretaciju Ustava priznaje samo sebe kao tvorca istog (nije jasno kako i kada) i izvjesnog K. Olujića. Lignja se nije javila?

CO
cookie
08:28 18.03.2024.

Uđe u utrku za premijera i onda si puca u nogu ne poštivajući ustav...

TA
Talleyard
09:32 18.03.2024.

Nakon svega Ustavni sud bi trebao proglasiti Milanovića nesposobnim za predsjednika i zatražiti točnu dijagnozu od konzilija psihijatara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije