Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud: Čović nije prekršio etički kodeks

Ustavni sud ukinuo je mišljenje Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta u Zagrebu prema kojem je prorektor Ante Čović prekršio etički kodeks jer je iznosio lažne podatke o radovima
17. studenoga 2018. u 09:50 3 komentara 1719 prikaza
Ante Čović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ustavni je sud ukinuo mišljenje kojim je Etičko povjerenstvo zagrebačkog Filozofskog fakulteta utvrdilo da je prorektor Sveučilišta Ante Čović prekršio Etički kodeks Sveučilišta, zbog čega mu je prijetilo i oduzimanje zvanja redovitog profesora. Riječ je o slučaju iz 2011., kada su četvorica profesora s Hrvatskih studija Čovića prijavila zbog “neetičnog postupka iznošenja lažnih podataka o radovima prilikom izbora u zvanje redovitog profesora”.

Damir Boras Milan Ivkošić Je li za savez sa zapadnim Balkanom rektor Boras pitao studente i profesore?

Konkretno, problematizirali su bugarsko izdanje publikacije “Etika i bioetika” koju je Čović kod izbora u zvanje 2010. naveo kao novu publikaciju iako se, tvrdili su prijavitelji, više od polovice njezina sadržaja odnosilo na istraživanja unutar znanstvenog projekta provedenog između 2006. i 2008. godine, što se već vrednovalo u ranijim izborima.

Pokušaj zastrašivanja?

Prijavitelji su tvrdili da je Čović time namjerno obmanuo znanstvenu zajednicu kako bi bio izabran u zvanje, no Čović ih je zbog toga tužio za klevetu, a Općinski sud u Zagrebu dao mu je za pravo. Etičko povjerenstvo, međutim, ne samo da nije uzelo u obzir sudski pravorijek nego je samu kaznenu prijavu ocijenilo kao najtežu povredu Etičkog kodeksa. Pozvali su se na odredbu Kodeksa po kojoj se sporna pitanja imaju nastojati riješiti unutar samog Sveučilišta, a tijelima izvan njega profesori se mogu obratiti samo u slučaju kada je to nužno. Tomu su pridodali i ocjenu da se tužba za klevetu može smatrati uznemiravanjem kolega, odnosno zastrašivanjem svakog člana Sveučilišta koji se odvaži podnijeti prijavu za neetično postupanje.

Promocija novih doktora i doktorica znanosti i umjetnosti DVIJE SVEČANOSTI Sveučilište u Zagrebu promoviralo 368 novih doktora znanosti i umjetnosti

Ustavni sud je, međutim, u tom dijelu dao za pravo Čoviću, a povjerenstvo Filozofskog fakulteta “poučio” je da sveučilišna tijela mogu rješavati prijepore vezane uz interpretaciju sveučilišnog Etičkog kodeksa, dok je sankcioniranje onih koji povrijede ili ugroze nečije osobne slobode i prava na sudu, a ovdje je, kažu, bila riječ o tužbi zbog prijave koju su četvorica s Hrvatskih studija poslala na adrese 13 institucija, među ostalim i resornom ministarstvu. A u toj se prijavi Čoviću imputirala ozbiljna znanstvena prijevara, zbog čega je prijaviteljima presuđeno za klevetu.

Etičkom povjerenstvu Ustavni sud zamjera i što tu presudu uopće nije uzelo u obzir kod utvrđivanja kršenja Etičkog kodeksa, a slično je prošla i ocjena da je “zastrašivanje” i to što Čović na sjednicu Etičkog povjerenstva nije došao osobno, nego je poslao svog odvjetnika, koji je, po ocjeni Povjerenstva, tamo pokušao zastrašiti profesore govoreći im da nemaju pojma o pravnim normama. Iako je krajnje neobično da se na sveučilišnim tijelima pojavljuju i odvjetnici, Ustavni sud takvu je praksu odobrio, pozivajući se na Zakon o odvjetništvu pa je očekivati da će sjednice etičkih povjerenstava ubuduće biti puno uzbudljivije. Koliko je to dobro za rasprave unutar Sveučilišta, vidjet ćemo.

Damir Boras Intervju - Boras: 'Identitet je važan, ali svi smo mi Europljani i malo tko je 'čisti Hrvat''

Optužbe nisu provjeravali

Ipak, najveća zamjerka Ustavnog suda odnosi se na činjenicu da Etičko povjerenstvo uopće nije procjenjivalo jesu li tvrdnje o obmanjivanju znanstvene zajednice navođenjem već vrednovanih rezultata kao novih doista točne. Svoj zaključak da je Etički kodeks povrijeđen donijeli su isključivo na temelju onoga što je navedeno u prijavi, što Ustavni je ustavni sud ocijenio kao nedopuštenu arbitrarnost.

Što se tiče Čovićeva prigovora da Sveučilište svojim aktima ne osigurava kontrolu zakonitosti, odnosno da se na odluke etičkih povjerenstava ne može podnijeti žalba, Ustavni sud ističe da ne dovodi u pitanje pravo etičkih povjerenstava da radi ostvarenja bitne svrhe etičkog kodeksa sukladno svom propisanom djelokrugu procesuiraju konkretna kršenja pravila i načela profesionalne etike, ali ističe da takvi postupci “nisu i ne mogu biti izvan dosega načela vladavine prava i njemu inherentnih postupovnih pravila i pravnih standarda”.

Nakon ovakve odluke Ustavnog suda, ispada da je manevar kojim se na sveučilišnim tijelima ljetos pokušalo zaštititi Čovića tako da se sveučilišni Etički savjet proglasi drugostupanjskim tijelom kada su posrijedi odluke etičkih povjerenstava bio potpuno nepotreban.

>> Pogledajte konferenciju za medije rektora Damira Borasa 

Gradilište zgrade i sportske dvorane Srednje škole u Donjem Miholjcu
INVALIDNINA
Kako je gastarbajter, obrijavši samo pola lica, nasamario njemačku komisiju za mirovine
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti