Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednoglasna odluka

Ustavni suci presudili tko je zamjena Ruži Tomašić u Saboru, Pauletić ili Milanović Litre

Robert Pauletić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
18.03.2021.
u 08:23

Dvojba je bila jesu li odlučni preferencijalni glasovi kandidata na koalicijskoj listi ili je ključan kriterij da je zamjena iz iste stranke

Robert Pauletić nije ni Ustavni sud uspio uvjeriti da je on kao kandidat koalicije predvođene Domovinskim pokretom po Zakonu o izboru zastupnika trebao biti zamjena Ruži Tomašić (HKS) u Hrvatskom saboru, a ne Marko Milanović Litre, kao član Hrvatske konzervativne stranke. Pauletić je tvrdio da se zamjenika trebalo odrediti temeljem kriterija preferencijalnih glasova, a on ih je dobio 3907 odnosno 19,79 posto, a Milanović Litre 19 ili 0,9 posto.

Međutim, svih 13 sudaca jednoglasno je utvrdilo da Pauletić nije u pravu jer prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor izabranog kandidata na koalicijskoj listi zamjenjuje neizabrani kandidat "s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje". U tom slučaju broj ostvarenih preferencijalnih glasova kandidata druge političke stranke nije odlučan, zaključili su ustavni suci.

Komentara 8

PS
popevke sAm slagal
10:16 18.03.2021.

Pauletić, kak si kaj?

JL
jelen lopatar
09:41 18.03.2021.

Taj Pauletić se isprofilirao u najantipatičniju i najljigaviju javnu osobu u Hrvata. Nevjerojatno je u što se pretvorio nekadašnji superinteligentni pobjednik kviskoteke i svjetski putnik čije sam dvije knjige bio s guštom pročitao. A onda ih, zgrožen gomilom njegovih nepojmljivih gafova, bacio u smeće, što nikad nisam u životu napravio ni s jednom drugom knjigom. Toliko o njemu.

ZV
zvezdomor
09:11 18.03.2021.

Uvjek kukajući dalmoši isčekuju manu s neba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije