Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni stručnjak: Ako zastupnici podrže Milanovićevog kandidata, odluka bi bila srušena

Ustavni stručnjak Mato Palić je rekao ako Milanović predloži kandidata koji se nije javio na javni poziv, prekršit će zakon, ako zastupnici u Hrvatskom saboru podrže takvu odluku ta odluka bi bila srušena
25. veljače 2021. u 23:34 20 komentara 12297 prikaza
Foto: HRT

Tema večerašnjeg Otvorenog bila je odluka predsjednika Zorana Milanovića da neće dati potporu nijednom od kandidata za predsjednika Vrhovnoga suda koji su se javili na javni poziv, što je izazvalo polemike u javnosti.

Zagreb: Predsjednik Zoran Milanović obišao izložbu "Hrvatska svijetu" Komentirao i slučaj diskriminacije Milanović o Vrhovnom sudu: Travestija, ta bijedna gluma gdje si stavljamo periku i štikle...

 

- Ustav je rekao da predsjednik Hrvatske predlaže kandidata, ali ga bira Hrvatski sabor. To je jedna načelna, generalna odredba. Zakon o sudovima propisuje detaljnu proceduru, kazao je saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković.

>> VIDEO Milanović o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda

Dodao je kako je javni poziv ugrađen u izmjenu Zakona 2018. zbog bolje transparentnosti, te da se za izbor predsjednika Vrhovnog suda mora primijeniti i Zakon o Državnom sudbenom vijeću, jer se njime propisuju uvjeti za predsjednika Vrhovnog suda.

- Meni je ova situacija jasna, uveli smo da ide javni poziv, da se ne bi pričalo da nije transparentno. Predsjednik može da ne izabere nekoga troje kandidata, ali onda opet ide javni poziv. Ako on smatra da je to neustavno, onda treba pokrenuti postupak ustavnosti toga zakona, dodao je Bošnjaković. 

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja kazao je kao će saborski zastupnici braniti zakone koji su doneseni u Hrvatskom saboru, bez obzira što zastupnici za ovaj zakon nisu glasovali. Dodao je kako će Most pričekati i vidjeti koje će postupke učiniti predsjednik, ali da je sasvim jasno ono što govori predsjednik SDP- a Peđa Grbin, kako je potreban čovjek koji će "protresti" u potpunosti hrvatski pravosudni sustav. Naglasio je kako se Most za to zalaže i da su više puta skretali pažnju upravo na tu problematiku.

VEČERNJI TV Jandroković: Milanovićev prijedlog neću staviti na dnevni red ne bude li u skladu sa zakonom

Kazao je i da Hrvatska ima puno problema u pravosuđu i ako će Milanović predložiti čovjeka s kredibilitetom, a za kojeg Most procijeni da može napraviti što je potrebno, odnosno "protresti" sustav, Most će tada razmisliti što će napraviti.

- Mislim da se ovo moglo elegantnije riješiti, Predsjednik je mogao kandidatu kojeg želi reći da se javi na javni poziv. Nisam siguran da je on u tom trenutku imao kandidata dok je javni poziv trajao. Vjerojatno nije, i još razgovara. Mi smo sada kao zastupnici u nezgodnoj situaciji, istaknuo je saborski zastupnik Mosta.

Poručio je kako je pravosuđu potreban čovjek koji će imati znanja, hrabrosti i integriteta uhvatiti se u koštac sa svim problemima u pravosuđu. 

>> VIDEO Predsjednik Zoran Milanović o izboru predsjednika Vrhovnog suda: Orsat Miljenić nije kandidat, ja nisam HDZ

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić iz SDP-a istaknuo je kako ne zna ime kandidata kojeg će Milanović predložiti. Rekao je kako je sasvim jasno da postoje velik problemi u hrvatskom pravosuđu.

Jakšić je naglasio kako građani nemaju povjerenje u pravosudni sustav. Dodao je da su problemi i dugi sudski procesi, te smatra da treba mijenjati taj sustav.

Jakšić je rekao kako predsjednik Hrvatske predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, ali da je zakon vrlo nedorečen. Poručio je kako mu je čudno da Državno sudbeno vijeće sada izigrava samo poštara, ali predsjednik sada konzumira svoje ovlasti.

Bošnjaković je rekao da je zakon jasan i ako predsjednik ne izabere i obavijesti DVS ići će novi javi poziv.

Zagreb: Nastavljeno suđenje u aferi INA-MOL APSURDI Zašto su Sanaderove afere i afera Spice godinama na Vrhovnom sudu

- Ako i onda ne odabere, a istekne mandat sadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda, Zakon o sudovima kaže tko nastavlja do izboru novoga - nastavlja zamjenik određen godišnjim rasporedom. Mi imamo rješenje, ako do toga dođe, poručio je Bošnjaković.

Složio se da bi se trebalo precizirati situaciju ako bude potrajala.

Ustavni stručnjak Mato Palić je rekao kako u ovom trenutku nije prekršen ni jedan zakon u Republici Hrvatskoj. Naglasio je ako Milanović predloži kandidata koji se nije javio na javni poziv, prekršit će zakon, ako zastupnici u Hrvatskom saboru podrže takvu odluku ta odluka bi bila srušena.

Palić je kazao kako se transparentnost izbora kandidata za predsjednika Vrhovnog suda postiže ne samo raspisanim javnim pozivom, već i da DSV ima obavezu da objavi ba svojim mrežnim stranicama životopise tih kandidata s četverogodišnjim programima.

Palić je naglasio da svojim postupcima Milanović šteti Republici Hrvatskoj i može se dogoditi da se predsjednik Vrhovnog suda ne izabere.

- Ako predsjednik smatra da je zakon neustavan, to je njegov subjektivni stav. Njegovo mišljenje nema pravni učinak. Odredbe zakona koje su po njemu neustavne može jedinu ukinuti UstavnI sud, dodao je Palić.  

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i duplo skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Neo001:

  Slučajni šmrkavac je opet petjerao dozu ili je loša roba

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Zoran ce predloziti Mladena Bajica 🤩🤩

 • Avatar Zagrebčanec
  Zagrebčanec:

  Ustav je najviši pravni akt svake države i nikakav zakon ne može niti zabraniti niti ograničiti izravnu primjenu ustavnih normi! To elementarna "pravna logika" već je davno potvrđena u cijelom svijetu...osim očgledno ne ...i u Hrvatskoj!