Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jandroković: Milanovićev prijedlog neću staviti na dnevni red ne bude li u skladu sa zakonom

Jandroković odbacuje tumačenje dijela ustavnopravnih stručnjaka da Milanović u ovom slučaju može izravno primijeniti Ustav, koji ne spominje takav natječaj.
25. veljače 2021. u 16:48 20 komentara 4408 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je danas kako prijedlog predsjednika države Zorana Milanovića za imenovanje predsjednika Vrhovnog suda neće staviti na dnevni red saborske sjednice, ne bude li on u skladu sa zakonom. Jandroković podsjeća da je Zakonom o sudovima 2018. godine kao prvi korak u izboru predsjednika vrhovnog suda propisan javni poziv koji raspisuje Državno sudbeno vijeće. Odbacuje tumačenje dijela ustavnopravnih stručnjaka da Milanović u ovom slučaju može izravno primijeniti Ustav, koji ne spominje takav natječaj.

Zagreb: Predsjednik Zoran Milanović obišao izložbu "Hrvatska svijetu" Komentirao i slučaj diskriminacije Milanović o Vrhovnom sudu: Travestija, ta bijedna gluma gdje si stavljamo periku i štikle...

- Zakon je jasan i predsjednik tu ne može izravno primijeniti Ustav jer, da je tako, ne bismo ni pisali zakon, nego bi svatko Ustav interpretirao na svoj način – tumači Jandroković i ističe kako bi se zakona posebno trebalo pridržavati u situacijama kakva je izbor predsjednika Vrhovnog suda, s obzirom da se radi o najvišem stupnju sudbene vlasti.

>> VEČERNJI TV Gordan Jandroković: Vidio sam Stankovićevu objavu, potpuno ga razumijem

- U slučaju da dođe prijedlog koji nije u skladu sa zakonom, tada ga ja neću moći staviti na dnevni red – najavio je Jandroković u emisiji Večernjeg tv i istaknuo kako uopće ne vidi razloga zbog čega se na ovom pitanju riskira ulazak u političku, pravnu i ustavnu krizu.

Na Milanovićev argument da među kandidatima koji su se javili na javni poziv ne vidi nikoga tko bi mogao pokrenuti nužne promjene u pravosuđu odgovara prijedlogom da predsjednik države o tome obavijesti DSV pa će ono, kaže, vjerojatno raspisati novi javni poziv, na koji se onda može javiti i Milanovićev kandidat, ukoliko ga ima. Jandroković odbija tumačenja da bi to bilo licemjerno, s obzirom da bi se raspisivao poziv za mjesto koje je unaprijed popunjeno.

IZBOR PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA Milanović ne odustaje: Jesmo li za status quo ili promjene u pravosuđu

- Postoji zakon i Ustav. Predsjednik RH kaže, neću se držati zakona jer je zakon licemjeran. Pa to je stvarno bizarno – komentirao je Jandroković.

Na pitanje hoće li ostati pri svom stavu čak i ako to bude značilo da će Vrhovni sud u jednom času ostati bez predsjednika uzvraća: Kao predsjednik Sabora ja sam dužan držati se zakona i to ću i činiti.

- Pa zar biste vi na mom mjestu pristali prekršiti zakon zato što netko na jedan agresivan način, kršeći zakon, želi nametnuti svoje kadrovsko rješenje? - upitao je Jandroković i dodao kako se ne radi o konfliktu s predsjednikom države, nego o pridržavanju Ustava i zakona. O ovoj situaciji, kaže, s Milanovićem nije razgovarao niti mu je poznato da je to učinio bilo tko iz HDZ-a.

znakovita fotografija
Nataša Janjić oglasila se prvi put nakon kaznene prijave, javila joj se i Veljača
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • goriodgorijeg:

  Njonjo, ustav je iznad zakona. To će ti potvrditi tvoj Seks, ups Šeks.

 • Meter:

  Tko je stariji, gosp. Ustav ili gosp. Zakon?

 • Avatar SileZla
  SileZla:

  Osim toga zašto mjesto predsjednika Vrhovnog suda ne bi moglo ostati upražnjeno. Čitav niz lučkih kapetanija nema popunjeno mjesto lučkog kapetana i nitko se zbog toga ne zabrinjava.