Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI MANDATA

Usprkos radnom danu, veća izlaznost i u dijaspori: 'Htjeli smo glasati u Njemačkoj, ali nismo mogli...'

Zagreb: Glasovanje na biračkim mjestima
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
18.04.2024.
u 23:00

Sudeći ne samo po broju glasačkih listića koji su distribuirani na 109 biračkih mjesta u inozemstvu na kojima su hrvatski državljani glasali na parlamentarnim izborima nego i prema prvim podacima Državnog izbornog povjerenstva o izlaznosti u inozemstvu, zanemariv postotak naših državljana koji žive u svijetu izašao je na parlamentarne izbore iako će, očito, biti veća izlaznost nego 2020. godine

Neki hrvatski državljani, iseljenici iz posljednjeg, novog vala iseljavanja koji su udaljeni od hrvatskih konzulata i htjeli su glasati to nisu mogli jer je predsjednik države odabrao srijedu za dan izbora, koja je hrvatskim državljanima u inozemstvu radni dan i nisu svi mogli putovati do najbližeg konzulata.

Jučer do 11.30 sati na izbore je izašao 24.291 hrvatski državljanin na biračka mjesta u inozemstvu, odnosno u 22 europske zemlje, od čega najviše u Bosni i Hercegovini, njih 18.285, te u Njemačkoj, 2782 hrvatska državljanina, zatim u Švicarskoj 771 te u Srbiji 672 hrvatska državljanina. Istina, veća je izlaznost birača i u BiH, i u Njemačkoj i u Srbiji u odnosu na 2020., a i u većini ostalih zemalja u kojima žive hrvatski državljani, ali sve su to jako male brojke. Inače, na parlamentarnim izborima 2020. ukupno je izašlo 28.410 hrvatskih državljana na biračka mjesta u inozemstvu, od toga njih najviše iz BiH, 21.679, u kojoj inače živi oko 400 tisuća Hrvata.

Ovisno o prijavljenom prebivalištu, hrvatski državljani u inozemstvu mogli su glasati za deset izbornih jedinica ako im je prebivalište u Hrvatskoj i samo privremeno borave u inozemstvu te za XI. izbornu jedinicu, odnosno listu dijaspore, kao i za manjinske liste ako žive u inozemstvu. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) distribuiralo je 291 tisuću glasačkih listića u 65 diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u svijetu, odnosno na 109 biračkih mjesta na kojima su registrirani hrvatski državljani u inozemstvu mogli glasati.

Za ove parlamentarne izbore inače bile su ukupno registrirane 222 tisuće birača bez prebivališta u Hrvatskoj. MVEP je 291 tisuću listića za glasanje distribuirao sukladno procjenama i zahtjevima, što govori, kao i dosad, kako je interes hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu za sudjelovanje na parlamentarnim izborima zapravo slab.

VEZANI ČLANCI:

Unatoč tome svaki put kad su izbori diže se fama i buka u hrvatskoj javnosti oko glasanja hrvatskih državljana iz inozemstva i tri saborska mandata za dijasporu, a kad iz te iste dijaspore iseljenici u Hrvatsku šalju doznake u milijardama eura, onda se nitko ne buni. MVEP prati izborni proces u inozemstvu, koji traje dva dana i počeo je u ponedjeljak u 23 sata (po hrvatskom vremenu), kada su otvorena prva biračka mjesta u Australiji (Sydney, Melbourne, Canberra), a završava u četvrtak, 18. travnja u 4 sata (po hrvatskom vremenu) u Generalnom konzulatu u Los Angelesu. Nakon toga će MVEP koordinirati vraćanje izbornog materijala i njegovu dostavu u Državno izborno povjerenstvo.

Kada je riječ o Europi, najviše hrvatskih državljana živi u Njemačkoj. Prema posljednjim njemačkim statističkim podacima iz prosinca 2022. godine u Njemačkoj živi 436 tisuća iseljenih hrvatskih državljana, a prema posljednjoj procjeni Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od ove godine čak i više, njih oko 500 tisuća. Među njima je i četveročlana obitelj mladog Osječanina Antonija koji se u Njemačku iselio prije nekoliko godina te sa suprugom i djecom živi u mjestu u Bavarskoj. On i njegova supruga nisu mogli glasati iako su to planirali.

– U Njemačkoj nam je radni rad i zbog udaljenosti glasačkog mjesta nismo bili u mogućnosti doći do konzulata. Neki prijatelji i znanci koji žive u Münchenu su glasali, ali njima je glasačko mjesto blizu – kaže Antonijo. Na pitanje jesu li iseljenici ostali zakinuti zato što su se izbori održavali u srijedu Antonijo uzvraća da nisu zakinuti oni hrvatski državljani koji u mjestu u kojem žive imaju gdje glasati, a to su svi oni koji žive u velikim gradovima u kojima je hrvatski konzulat.

Pitamo Antonija, koji nema nikakvih pretjeranih očekivanja od hrvatske politike i političara, namjerava li se vratiti u Hrvatsku, a on uzvraća: – O povratku u Hrvatsku intenzivno razmišljamo, ali samo zato što smo spletom okolnosti stekli kuću u rodnom Osijeku. Mislim da se može dobro živjeti u Osijeku ako čovjek ne mora plaćati podstanarstvo ili kredit – kaže Antonijo, koji se s djecom i suprugom planira vratiti u Hrvatsku za godinu-dvije. Inače, prije nego što su se iselili u Osijeku su bili podstanari, što dovoljno govori o tome koliko je za mlade obitelji važno rješavanje stambenog pitanja, s kojim će se ukoštac morati uhvatiti nova vlast.

FOTO/ VIDEO Građani izašli na izbore: Pogledajte glasovanje diljem Hrvatske

Zagreb: Glasovanje na biračkim mjestima
1/60

U Belgiji, u kojoj živi 7000 hrvatskih državljana, među kojima vjerojatno ima dosta zaposlenih u institucijama EU i članova njihovih obitelji, na izbore je izašao 371 hrvatski državljanin. S druge strane, u Austriji, u kojoj živi oko 90 tisuća hrvatskih državljana, jučer do 11 sati na izbore je izašlo samo njih 205.

Inače, izvan Hrvatske živi oko 3,2 milijuna hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u 27 europskih i prekomorskih država, prema podacima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te još oko 400 tisuća Hrvata u BiH, u kojoj su matični narod. No to nikako ne znači da svi oni imaju hrvatsko državljanstvo, a još manje da su zainteresirani glasati u Hrvatskoj za listu dijaspore jer onda ne bismo imali samo 222 tisuće registriranih birača u inozemstvu bez prebivališta u Hrvatskoj.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije