Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPIPLJIVI REZULTATI

Uspjeh lipičkih programera - s edukacije izravno na posao!

Lipik: Dan otvorenih vrata u prvom Edukacijskom centru umjetne inteligencije u HR
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
20.01.2022.
u 18:32

Ostvaruje se vizija o pretvaranju zapadnoslavonskog gradića u središte umjetne inteligencije u Hrvatskoj

Osnivanje Edukacijskog centra umjetne inteligencije u Lipiku nakon samo godinu dana počelo je davati prve opipljive rezultate. Čak 18 od 23 polaznika prve generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije u sklopu ovog centra zaposlilo se u svega dva tjedna od završetka programa. Polaznici koji dolaze iz cijele Hrvatske počeli su raditi u tvrtkama ili su pak otvorili vlastite startupe.

Otvaraju svoje startupe

Osim u inovativnom, pretvaranje Lipika u centar umjetne inteligencije u Hrvatskoj za ovaj se kraj pokazalo važnim i u demografskom smislu budući da je od 18 novozaposlenih programera njih čak 15 ostalo živjeti i raditi u Lipiku premda su samo trojica žitelji ovog zapadnoslavonskog gradića. Osposobljavanje je bilo na visokoj razini.

– Edukacija je sama po sebi bila vrlo izazovna. Predavači su se super posložili, raspodijelili su se među sobom tako da su se oni koji imaju određeno područje u malom prstu specijalizirali za taj dio. Pružali su nam online support, održavali tjedne sastanke i cijeli centar se u konačnici potrudio da nam stvori jednu domaću atmosferu – rekao je Ivan Duspara, najbolji polaznik prve generacije programa osposobljavanja za rad sa sustavima umjetne inteligencije i novi voditelj AI inkubatora.

Podsjetimo, Centar umjetne inteligencije Lipik (AI Center Lipik) osnovan je 2020. godine u sklopu Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. Unutar centra djeluju Edukacijski centar umjetne inteligencije i Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije. U Lipiku su pred sebe postavili jasan cilj – žele postati središte razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj.

– Umjetna inteligencija donijet će goleme promjene u bliskoj budućnosti, svijet kakav danas poznajemo više neće biti isti, no ona je i sada prisutna u našem svakodnevnom životu. Umjetna inteligencija smatra se ključnom za digitalnu transformaciju društva i postala je prioritet Europske unije, a trenutačno najtraženija zanimanja na svijetu vezana su upravo uz nju – rekao je Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA i voditelj AI centra Lipik.

U Lipiku su napravili strateški plan koji bi trebao biti realiziran tijekom sedam godina, a prvi korak tog plana je šestomjesečno osposobljavanje za programere za primjenu umjetne inteligencije. Cilj je odgojiti ljude za realni sektor. Nedavno je uspostavljena i suradnja s Microsoftom. Za polaznike su osigurani prostor, infrastruktura, oprema, besplatno školovanje te poticaji od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada. Prijave za edukaciju u AI centru pristižu iz cijele Hrvatske, mnogi se žele obrazovanje za najtraženije zanimanje današnjice.

– Rezultati ostvareni na planu zapošljavanja svrstavaju nas među najuspješnije programe HZZ-a u povijesti. Što se tiče druge generacije, interes je pokazalo više od 700 ljudi. Svi koji su došli na prijamni, njih 70-ak, zapravo su bili top kandidati i jako se teško bilo odlučiti za 23 najbolja – objašnjava voditelj AI Centra Lipik.

Izazovna edukacija

Nakon edukacijskog centra umjetne inteligencije, sljedeći korak u planu vrijednih i ambicioznih Lipičana je pokretanje srednjoškolskog zanimanja tehničara za primjenu umjetne inteligencije.

Treći i najzahtjevniji korak odnosi se na izgradnju Nacionalnog centra umjetne inteligencije, svojevrsnog kampusa s kojim bi Lipik u konačnici doista postao središte razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Njegovim ostvarenjem Lipik bi dobio fakultet, poduzetnički akcelerator, veliki poduzetnički inkubator te poslovno naselje koje bi gradili sami poduzetnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije