Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Uskrsnuće' prije Uskrsa: Prvo otvaraju terase lokala i počinju sportske aktivnosti, Vorarlberg 'pokusni kunić'

Gosti će pri ulazu morati obvezno predočiti negativni korona test
02. ožujka 2021. u 00:00 2 komentara 2329 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon maratonskog pregovaranja i uvjeravanja austrijske savezne vlade s pokrajinskim poglavarima, oporbom i stručnjacima, zbog čega je u ponedjeljak navečer više od sat i pol kasnila konferencija za novinare, savezni kancelar Sebastian Kurz potpomognut ministrom zdravlja Rudolfom Anschoberom te pokrajinskim čelnicima Vorarlberga, Štajerske i pokrajine i grada Beča, Markusom Wallnerom, Hermannom Schutzenhöferom i Michaelom Ludwigom kao i vicerektorom bečkog Medicinskog sveučilišta Oswaldom Wagnerom, predstavio je javnosti sljedeće korake popuštanja mjera u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa i njegovih mutacija.

Ankica Mamić VEČERNJI TV Analitičarka: Bandićevi ljudi su sada obezglavljeni, a jednog čovjeka vidim kao njegovog nasljednika

Pema Kurzovim riječima, daljnje popuštanje mjera obuhvaća od 15. ožujka povratak sportskih aktivnosti u školske klupe za djecu i mlade, i to na području cijele Austrije. Od 27. ožujka predviđeno je i otvaranje terasa restorana i kafića, a gosti pri ulazu moraju obvezno predočiti negativni korona test. Prije stupanja te odluke na snagu, Vlada će, kako je najavila, dva tjedna prije još jednom evaluirati aktualno epidemiološko stanje u zemlji. Osnovno geslo pri tome, kako je istaknuto je da „ sve što je na otvorenom ima prednost pred onim što je u zatvorenom prostoru“.

Kurz je također istaknuo da je cilj u travnju, nakon Uskrsa pustiti iz kriznog u normalni pogon i kulturu, kompletno ugostiteljstvo, hotelijerstvo i turizam. Naravno, ako to dozvole brojke novozaraženih, incidencija i reprodukcijski parametar.

Iznimka od ove odluke je austrijska pokrajina Vorarlberg na zapadu zemlje, koja sve gore navedene djelatnosti smije otvoriti već 15. ožujka, jer jedina za sada, od ukupno devet austrijskih pokrajina, ima incidenciju odnosno broj zaraza na 100.000 stanovnika manju od 100, točnije oko 70.

JAKO GA JE VOLIO Posljednji Cicini dani: Smrt prijatelja ga je dotukla, tada je sve krenulo nizbrdo

Kako je rekao Kurz Vorarlberg će biti „pilot regija“ za otvaranje i drugih austrijski pokrajina koje za sada ostaju „zaključane“ jer imaju znatno višu incidenciju (oko 200). Mediji navode da je Vorarlberg zapravo „pokusni kunić“, o kojem će ovisiti daljnji koraci „otključavanja“ ili u slučaju eksponencijalnog rasta brojki zaraze ponovnog „zaključavanja“ zemlje.

„Posljednji koraci otvaranja prije tri tjedna, posebno trgovina i škola, pokazali su se vrlo pozitivnima“, rekao je uvodno Kurz dodavši:
„Ponovno je 120.000 nezaposlenih našlo posao i rasterećene su obitelji. Sustav testiranja funkcionira, a s više od 2,5 milijuna testiranih tjedno Austrija je europski i svjetski majstor. To enormno pomaže držanju zaraze pod kontrolom“. 

Na drugoj strani, prema kancelarovim riječima brojke novozaraženih na istoku i zapadu Austrije „posve su različite i na Istoku, za razliku od Zapada gdje je i Vorarlberg, snažno rastu“.

„Stoga smo se odlučili za stupnjevano regionalno popuštanje“, pojasnio je Kurz današnju odluku austrijske vlade. Napomenuo je kako se je vlada rukovodila geslom  „outdoor ima prednost pred indoorom“. Dodao je kako će 15. ožujka situacija biti ponovno evaluirana, i ako brojke novozaraženih budu niske ugostiteljstvo bi u travnju moglo početi ponovno raditi i u zatvorenom prostoru, usporedno s kulturom i turizmom.

MILAN BANDIĆ Krug života od nedjelje do nedjelje: To je dan kada je krenuo na studij, dan na koji je uhićen, dan kad je umro...

Kurz je napomenuo kako će uz testiranje veliku ulogu igrati i cijepljenje stanovništva

„Nakon usporenog početka u ožujku, u ožujku bi trebalo biti moguće dnevno cijepiti više od 30.000 ljudi, a u travnju vjerojatno već preko 45.000“, ocijenio je Kurz.

Do Uskrsa u Austriji računamo s milijun cijepljenih osoba. Nakon Uskrsa situacija s cijepljenjem će se postupno poboljšati“, rekao je ministar zdravlja Anschober. Istakao je kako zbog sadašnjeg rasta broja novozaraženih koronavirusom u zemlji i širenja njegovih mutacija, posebno znatno zaraznije britanske „posve veliko otvaranje nije bilo moguće, s obzirom da su tjedni do Uskrsa ipak najteže razdoblje“.

Anschober je napomenuo kako će se težište kontrola pridržavanja mjera usmjeriti na „regionalna žarišta zaraze i na prevenciju zaštite FFP2 maskama na radnim mjestima.

NEVJEROJATNO! Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'

Pokrajinski čelnik Vorarlberga Wallner je rekao kako je važno da su uz ugostiteljstvo poduzeti koraci otvaranja prema djeci i mladima, koji su daleko najteže pogođeni koronakrizom.

„Djeca trebaju kontakt, sport, glazbu i kulturu“, dodao je poručivši kako će Vorarlberg postupati „oprezno, ali hrabro“, što se tiče popuštanja mjera.

Vice rektor Wagner je istakao kako je važno cijelo vrijeme biti na oprezu zbog britanske mutacije koja se razantno širi Austrijom, a zbog koje je porastao i reprodukcijski parametar.

Bečki gradonačelnik Ludwig također je istakao značaj ponovnog vraćanja sportskih aktivnosti u dječji i omladinski život. Ali i najavljenog otvaranja terasa kafića i restorana od 27. ožujka.  Naravno, ako to dozvoli za sada neuništivi koronavirus. 

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • Usputni:

    Koje ludilo! Kao da se radi istovremeno o kugi i eboli, a ne o bolesti koja ima smrtnost od 0.02%! Valjda ćemo jednoga dana saznati tko stoji iza sveg ovog cirkusa i kakav je cilj čitavog ovog igrokaza?!

  • Vlaskoulicanec:

    Ovo masovno testiranje ne vodi ničemu osim da brojke ostanu visoke kako bi politika mogla po volji "zaključavati" te držati onih 10% koji još vjeruju u ovu "tešku" bolest u strahu i panici.