Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVODNIK

Uskrs u velikoj kućnoj liturgiji

Matteo Salvini
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
1/5
12.04.2020.
u 08:00

Ovogodišnji Uskrs provodi se u 'velikoj kućnoj liturgiji', a oni koji pandemiju žele iskoristiti za širenje straha i u vlastite političke svrhe nisu bolji od onih koji je koriste za nelegalnu novčanu zaradu.

Gdje je naša vjera? U riječi ili u mjestu? Tim retoričkim pitanjima predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti posredno je odgovorio onima, prije svega čelniku Lige Matteu Salviniju, koji su tražili da crkve budu otvorene za Uskrs. To je prvi put da se Veliki tjedan slavi na taj način, bez prisutnosti vjernika, ali to ne znači odustajanje od vjerskog života, jer se vjera nalazi u riječi, a ne u mjestu.

– Naša je obveza poštovati druge, one koji su na prvoj liniji u sučeljavanju s koronavirusom, čija je sigurnost u velikoj opasnosti – kazao je Bassetti i onda, praktički, zadao udarac Salviniju ne spominjući njegovo ime, kazavši kako “umjesto da potpiruje strah i usmjerava reflektore prema ograničenjima i zabranama, Crkva osjeća golemu odgovornost prema Državi”. Dakle, treba se pridržavati mjera koje su donesene.

Salvini često koristi vjeru u političke svrhe. Možda je mislio da će time što je tražio da crkve budu otvorene za Uskrs pridobiti biskupe i vjernike. Biskupi su mu jasno odgovorili kako nepoštivanje mjera znači i nepoštivanje onih koji svoj život stavljaju u opasnost (umrlo je već 100 liječnika) pomažući drugima. Može se i pretpostaviti da je Salvini tom izjavom, recitiranjem molitve u jednoj TV emisiji koja se više bavi gosipom nego drugim pitanjima, uzdizanjem križa i Evanđelja tijekom mitinga, htio pridobiti birače koji su nekada glasali za Demokršćansku stranku koja je nestala.

– I meni bi se svidjelo slaviti Uskrs sa zajednicom, ali opasno je okupljati se i trebaju se poštovati pravila. I Crkva ih treba poštovati – kazao je nadbiskup Bologne kardinal Matteo Maria Zuppi i dodao kako ne vjeruje da Bog prihvaća molitve samo onih koji iziđu iz kuće i odu u crkvu.

– Ovih dana, kada smo svi u karanteni, zatvoreni u kući, uzmimo u ruke dvije stvari: križ, gledajmo ga; a onda otvorimo Evanđelja. To će za nas biti poput velike kućne liturgije, jer ne možemo ići u crkvu – kazao je papa Franjo tijekom opće audijencije srijedom.

Ovogodišnji Uskrs provodi se u “velikoj kućnoj liturgiji”, a oni koji pandemiju žele iskoristiti za širenje straha i u vlastite političke svrhe nisu bolji od onih koji je koriste za nelegalnu novčanu zaradu.

>>> Pogledajte Križni put u Rimu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije