Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ime obitelji:

Vlada i dalje ima dva sustava za vođenje evidencije o broju birača

Foto: U ime obitelji
27.08.2015.
u 15:16

Podsjećaju kako su prije godinu dana prikupila više od 380.000 potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava pod nazivom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”

Inicijativa 'U ime obitelji' reagirala je na izjavu ministra uprave Arsena Bauka koji je potvrdio da u Hrvatskoj ima 3,5 milijuna birača, ali da 250.000 “birača duhova” predstavljaju “logičnu i legitimnu razliku”.

 - “Logična i legitimna razlika” o kojoj govori ministar Bauk iznosi 7% biračkog tijela što je nepojmljivo za bilo koju drugu zemlju Europske unije. To je na primjer kao da nadležni ministar u Poljskoj izjavi da broj birača može varirati za 2,1 milijun, koliko iznosi 7% od broja birača u njegovoj zemlji, poručuju iz inicijative.

Podsjećaju kako su prije godinu dana prikupila više od 380.000 potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava pod nazivom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

 - Tada je ministar Bauk tvrdio da u Hrvatskoj ima nešto više od 4 milijuna birača te da zbog toga Inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa - 10% od 4 milijuna. Na taj način je spriječio održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava kojim bi se omogućilo da građani biraju sposobne, a ne podobne zastupnike - između ostalog, da s 3 preferencijalna glasa određuju poredak izbornih lista, da se koalicije mogu sklapati tek nakon izbora i da glasovi u svim izbornim jedinicama vrijede jednako. Ustavni sud je na žalost prihvatio takvo tumačenje SDP-ovog ministra Arsena Bauka, iako su podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pokazivali da je u tom trenutku u Hrvatskoj prebivalište imalo 3,5 milijuna punoljetnih osoba, a samim time i mogućih birača. U ime obitelji je tim povodom predala i tužbu Europskom Sudu u Strasbourgu, radi utvrđivanja legitimnosti ovakve odluke Ustavnog suda, navodi se u priopćenju inicijative.

Inicijativu zabrinjava činjenica 'da samo 4 mjeseca prije isteka mandata Sabora i Vlade, Ministarstvo uprave i dalje ima dva sustava za vođenje evidencije o broju birača (registar birača i popis birača) - suprotno standardima Europske unije - i barata sa čak 7% “birača duhova”.'

 - Smatramo da Vlada Zorana Milanovića uskraćivanjem informacije o datumu izbora i točnom broju birača u Hrvatskoj, stvara preduvjete za sve veće sumnje u pravično i pošteno odvijanje sljedećih parlamentarnih izbora, poručuju iz inicijative.

>> Predsjednica ne može raspisati izbore prije raspuštanja Sabora

Komentara 7

EL
EldersRealm
15:54 27.08.2015.

SDP ocito ne misli mirnim putem sici s vlasti i zato drze 250000 duhova u pricuvi.

BU
Bulaba
19:45 27.08.2015.

Pa to vam je jugokomunističko uvođenje reda. Bauk je sredio popise birača tako da je od jednog napravio dva lažna popisa birača, Matić je sredio popis branitelja tako da ga je dodatno napunio i tako to. Kaj vam je tu čudno?

DM
dr_max
17:28 27.08.2015.

Rekoh ja, ovi boljševici se neće dat s vlasti mirnim putem. Morate čemu ih "izdimiti " iz svih rupa, jednog po jednog. Milanoviću je vlast toliko slatka da će je po svaku cijenu uadržati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije