Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Izražavamo sućut obitelji Mateja Periša

Sjednica Vlade Republike Hrvatske održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.05.2022.
u 12:27

Premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju podsjetio je na važnost posjeta državnog tajnika Pietra Parolina.

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković u ime Vlade izrazio je sućut obitelji Mateja Periša. Podsjetio je na važnost posjeta državnog tajnika Pietra Parolina. 'Posebno je bila važna njegova poruka o poštivanju prava konstitutivnih naroda i njihove ravnopravnosti u BiH što mislim da je jako dobro", kazao je premijer. 

     .

Na početku sjednice obratio se premijer Andrej Plenković.

"Nakon službene informacije prije sjednice Vlade koju smo primili iz Beograda da izrazimo još jednom sućut obitelji Mateja Periša. Prema informacijama nakon DNK analize i obdukcije tijela utvrđeno je da je riječ upravo o njemu", kazao je Plenković. 

"Ja sam jučer razgovarao s njegovim ocem, žao nam je da se to dogodilo, zahvaljujem policiji Srbije na suradnji u proteklim mjesecima. Tamo je i predstavnik hrvatske policije, od jučer, od kada smo dobili tu informaciju. Još jedan put, ime cijele Vlade izražavamo sućut nakon ovog tragičnog događaja", kazao je Plenković. 

Podsjetio je na važnost posjeta državnog tajnika Pietra Parolina. "Vrlo je važan njegov posjet posebno zbog odnosa između Hrvatske i Svete Stolice kao i za provedbu svih sporazuma a koji su već 25 godina na snazi, ali i zbog njegovih univerzalnih poruka za zalaganje za mir Svete Stolice prije svega u Ukrajini,  a posebno je bila važna njegova poruka o poštivanju prava konstitutivnih naroda i njihove ravnopravnosti u BiH što mislim da je jako dobro", kazao je premijer. 

Podsjetio je na važnost posjeta državnog tajnika Pietra Parolina. "Vrlo je važan njegov posjet, posebno zbog odnosa između Hrvatske i Svete Stolice kao i za provedbu svih sporazuma a koji su već 25 godina na snazi, ali i zbog njegovih univerzalnih poruka za zalaganje za mir Svete Stolice prije svega u Ukrajini. Posebno je bila važna njegova poruka o poštivanju prava konstitutivnih naroda i njihove ravnopravnosti u BiH što mislim da je jako dobro", kazao je premijer. 

"Mi smo prošlog tjedna na različite načine obilježili obljetnicu Križnog puta. Dostojanstveno se obilježio i taj tragičan i teški trenutak, a koji su bolni za hrvatski narod", dodao je.

"Obilježili smo i stotu godišnjicu rođenja prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, dostojanstveno te smo se prisjetili njegove uloge u stvaranju moderne i slobodne, suvremene i europske Hrvatske uz potporu hrvatskih branitelja i cijelog hrvatskog naroda u tim ključnim trenucima stvaranje hrvatske države", dodao je.

"Dokument koji je usvojila EK, riječ je o tzv. 'RePower EU', rađen na odlukama o raskinuću ovisnosti s energentima koji dolaze iz Rusije, prije svega se misli na fosforna goriva, predstavlja plan kako diverzificirati pravce opskrbe. Jedan je ušteda energije, drugo diverzifikacija dobavnih pravaca i treće, ono što je važno u širem kontekstu borbe protiv klimatskih promjena a to je ubrzanje zelene tranzicije odnosno prelazak na obnovljive izvore energije", dodao je

"Riječ je o znatnim ulaganjima i predlaže se iznos od 300 milijardi eura za cijelu Europu", kazao je. 

"Plan uključuje i proširenje kapaciteta LNG terminala u Omišlju na Krku, daljnje projekte kapaciteta proširenja Plinacroa, dakle plinovod, kao i ulaganja u infrastrukturu za naftu pa Jadranski naftovod postaje strateški pravac za dobavu nafte susjednim zemljama srednje i istočne Europe", kazao je. 

"Danas je dosta važan dan, velika konferencija HBOR-a u Istri, tamo je potpredsjednik Marić", kazao je. Dodao je da postoji i šest financijskih instrumenata koji će pomoći jačati financijsku konkurentnost.

Bit će riječi i o pokretanju ovih instrumenata, kako je rekao vrijednih 1,925 milijardi kuna. "I ovdje vidimo dodanu vrijednost članstva Hrvatske u EU-u u ovim kriznim okolnostima", rekao je premijer.

Vlada je donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Splita za nedjelju, 26. lipnja, budući da je ono trajno ostalo bez broja članova potrebnog za rad te je rješenjem Vlade od 6. svibnja raspušteno.

S obzirom na to da je Vlada 6. svibnja raspisala prijevremene izbore za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika Splita te je za dan provedbe izbora određena nedjelja, 26. lipnja, današnjom je odlukom Vlade određeno da će se istovremeno s tim izborima održati i izbori za Gradsko vijeće Grada Splita.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu 26. svibnja. 

Suglasnost HEP-u za kredite od 1,3 milijarde kuna

Vlada je dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za kreditno zaduženje kod OTP banke Split u ukupnom iznosu od 1,314 milijardi kuna, radi financiranja općih poslovnih potreba.  Radi se o dva kredita - od 385 milijuna kuna te od 929 milijuna kuna

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se HEP planira zadužiti kroz navedena dva kredita, zbog toga jer je 2015. godine izdao obveznice od 550 milijuna dolara uz kamatnu stopu od 5,87 posto, dok zaduženje kod OTP banke ima bitno niže kamate. Za jedan je kredit, naime, kamata 0,62 posto, drugi 0,42 posto. 

"Refinancirat će se i ostvariti određene uštede zbog velike razlike u kamati", kazao je Filipović. 

Vlada je u četvrtak preložila i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojim se korisnicima regionalnih potpora za ulaganje, u slučaju privremenog ili trajnog smanjenja broja zaposlenika koji su povezani sa projektom ulaganja od 1. siječnja 2020. do 30 lipnja 2021. godine, zbog pandemije to smanjenje broja zaposlenih neće smatrati krštenjem obveze očuvanja novootvorenih radnih mjesta.

Uz to,  korisnicima potpora za ulaganje omogućuje se, uz već odobreno produljenje propisanog trogodišnjeg razdoblja realizacije projekta ulaganja za jednu godinu, produljenje za još jednu dodatnu godinu kada se trogodišnje razdoblje realizacije projekta preklapa s razdobljem početka pandemije bolesti covida-19.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
12:59 19.05.2022.

i to je tema sjednice vlade?

MO
modovisisajteMaraschino
13:22 19.05.2022.

sad još počnite izražavat sućut divljacima na cesti. bolje se ispričajte roditeljima čija djeca su bolesna a vi im šaljete kontrole da slučajno ne bi prevarili državu

IC
ICCO
13:24 19.05.2022.

Pa kad si već s temom u Beogradu, kako ne spominješ dizanje optužnice u Beogradu protiv 4 pilota HR vojske u Oluji? Ah da, nesmiješ zbog potpredsjednice Vlade I najboljeg koalicijskog druga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije