Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka o trećoj dozi u ponedjeljak

Markotić: Vjerojatno je da će Pfizerovo cjepivo biti odobreno u 11. mjesecu za djecu od 5 do 11 godina

Zagreb: Stožer civilne zaštite o novim brojkama i cijepljenju trećom dozom
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
01.10.2021.
u 11:19

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju u Hrvatskoj sada vrijede 365 dana

I dalje bilježimo veći broj novozaraženih. Zabilježeno je u posljednja 24 sata 1517 novih slučajeva zaraze, a deset osoba je preminulo. EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju u Hrvatskoj sada vrijede 365 dana. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke u vezi s trajanjem karantene za bliske kontakte koje se skraćuje, preporuke oko postupanja s kontaktima te su detaljno objasnili kada treba testirati djecu.

Stožer je održao svoju konferenciju za medije. 

"U posljednja 24 sata zabilježeno je 1517 novih slučajeva zaraze virusom  SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8990. Među njima je 738 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. Preminulo je 10 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 406.307 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8650 preminulo, ukupno se oporavilo 388.667 osoba, od toga 1392 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 23.044 osobe.  Do danas je ukupno testirano 2,833.156 osoba, od toga 10.126 u posljednja 24 sata. 

Zaključno s 30. rujna 2021., utrošeno je 3,436.799 doza cjepiva, a cijepljeno je 44,92% ukupnog stanovništva, odnosno 53,89% odraslog stanovništva. Na dan 30. rujna 2021. utrošeno je 9279 doza cjepiva, a od toga je 5850 osoba cijepljeno prvom dozom.  Zaključno s 30. rujna 2021., cijepljeno je barem jednom dozom 1,822.966 osoba, a od njih je cijepljenje završeno za 1,709.647 osoba (1,613.833 osobe cijepljene su s dvjema dozama te 95.814 osoba cijepljeno je cjepivom Janssen), što čini 50,62% odraslog stanovništva", priopćio je Stožer. 

Od desetero preminulih u posljednja 24 sata jedna osoba bila je cijepljena i imala je komorbiditete.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da u odnosu na prošli tjedan u ovom tjednu imamo porast za 11 posto. Incidencija je najniža u Istarskoj, a najviša u Požeško-slavonskoj županiji. Po incidenciji smo na 22. mjestu na ljestvici zemalja EU. 

U zadnjih sedam dana 550 osoba je hospitalizirano, od kojih 399, odnosno 72 posto nije cijepljeno ni jednom dozom, na respirator su stavljene 74 osobe, od kojih 50 nije cijepljeno. U zadnjih sedam dana preminule su 84 osobe, od kojih 77% nije primilo ni jednu dozu cjepiva. U istom periodu imali smo 8546 novih slučajeva, od kojih 78.8% nije cijepljeno nijednom dozom.

Oprez s naglim relaksiranjem mjera

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr Fran Mihaljević' izvijestila je kakva je situacija u Europi s koronavirusom. 

"Na istoku Europe bilježi se veći broj oboljelih i zaprimljenih na intenzivnoj. Većina ih je necijepljena. U Europi 90,6 posto riječ je o delta-varijanti, drugih varijanti zasad gotovo da i nema. Treba biti vrlo oprezan s naglim relaksiranjem mjera. Prosjek cijepljenih jednom dozom u Europi je 79, 2 posto. Upozorava se da je veliki bazen djece. Nekakve projekcije su da bi minimalno 75 posto ukupne populacije trebalo biti cijepljeno da se sve drži pod kontrolom te se upozorava da se u zemljama koje su naglo popustile mjere širi broj inficiranih", kazala je Alemka Markotić.

"Te zemlje koje su imale jake lockdowne i sad idu u jaka popuštanja, te neke ekstremne odluke nisu najbolje", dodala je.  Ide sezona gripe i izuzetno je važno da to bude uspješno, dodala je. 

Smrt 20-godišnjakinje u Sloveniji

"Osoba je imala prethodnu zdravstvenu situaciju koja je također mogla dovesti do ishoda kakav je bio", rekla je Markotić o slučaju smrti 20-godišnjakinje u Sloveniji nakon cijepljenja Johnsonom. Kazala je da će se provesti analiza cijele situacije te da Slovenija taj slučaj ispituje s EMA-om.

"EMA će vjerojatno donijeti odluku o trećoj dozi u ponedjeljak, a odluku će objaviti u utorak", dodala je. 

Uvođenje COVID potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi

"Sustav socijalne skrbi kao i zdravstveni sustav počeo je s pripremom uvođenja COVID potvrda. Želimo očuvati zdravlje djelatnika i korisnika sustava. Dana 4. listopada aktivira se obveza predočenja COVID potvrda. Sve upute dostavljene su svim poslodavcima u sustavu socijalne skrbi. Sustav će to dočekati pripremljen. Smatramo da na ovaj način osvještavamo koliko smo kao sustav odgovorni", kazao je ministar Josip Aladrović. 

"U cijelom sustavu imamo 61 posto cijepljenih zaposlenika, a kod korisnika taj je broj veći od 80 posto. U domovima za starije osobe imamo procijepljenost zaposlenika od 60 posto, a korisnika nešto više od 85 posto", dodao je. 

Broj cijepljenih u Klinici za infektivne bolesti i procedura provjere potvrda

"Mi smo već priredili sve, napisali smo detaljni postupnik. Ja sam ponosna na svoje djelatnike, na sve što su napravili tijekom pandemije. Ono što možemo reći jest da je od svih naših djelatnika još jedna osoba iz skupine liječnika necijepljena, tu su bili zdravstveni problemi u obitelji, te devet osoba iz dijela medicinskih sestara i tehničara. Nadamo se da ćemo razgovorima riješiti i njihove strahove i dileme. Ima još nekih koji su u postupku cijepljenja", kazala je Alemka Markotić. 

"One osobe koje nemaju COVID potvrdu ili neki drugi dokaz moći će se svaki radni dan testirati izvan radnog vremena, a u slučaju smjenskog rada osigurat ćemo testiranje. Testiranje će obavljati naši djelatnici u kontejnerima kao i antigenske testove. Cijela procedura će trajati 10 do 15 minuta. Visoki je stupanj odgovornosti. Informatička služba već postavlja aplikaciju na mobitele kako bi se mogle očitati potvrde", kazala je Markotić. 

Ministar Aladrović kazao je da su izradili smjernice odluka. "Siguran sam da će cijeli sustav u ponedjeljak biti spreman", dodao je.

Postoje određene projekcije o iznosu koji će biti potreban za testiranje onih koji nisu cijepljeni te će se  kroz rebalans proračuna osigurati sredstva, kazao je Aladrović. 

"Imali smo zadnji tjedan 8546 novih slučajeva, 78 posto, točnije gotovo 80 posto nije bilo cijepljeno. Mi znamo danas iz zdravstvenih radova da osobe koje su cijepljene ili su preboljele mogu na sluznici nositi virus i prenijeti ih drugima, ali to je u puno manjoj mjeri od onih koje nisu cijepljenje. Nitko u svijetu nije uveo da se cijepljene osobe trebaju testirati, osim onih koji su imunokompromitirani, imali su kontakt i rade s osjetljivim osobama. Epidemiološke mjere vrijede i za cijepljene", kazao je Capak.

Testiranje djece ako ima prehladu i povratak u školu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke u kojima je detaljno navedeno kada treba testirati djecu prije povratka u školu ako imaju prehladu, bolove u trbuhu...

"Namjera takve odredbe bila je da se spriječi dolazak u školu djece koja dva dana imaju neke simptome koji bi mogli biti COVID da se bez testiranja ne vraćaju u školu. Međutim, tekst nije bio dovoljno jasan, sada je promijenjen. Djeca koja se vraćaju u školu, a imala su simptome koji bi mogli biti posljedica COVID-19, trebaju se testirati. Može se testirati i PCR-om ali i antigenskim testom", kazao je Capak. 

Tko će odlučivati kada dijete treba na testiranje?

"Neki simptomi mogu biti znak COVID-19, trebamo imati nalaz da utvrdimo je li netko bio bolestan od koronavirusa. Ali htio bih naglasiti da to ne znači da je testiranje obvezno. Ako je netko imao blago curenje iz nosa i prošla su dva ili tri dana i kada je sasvim jasno da nije riječ o COVID-19, tada ne treba testiranje. Najbolje je da odredi pedijatar tko bi trebao na testiranje. A ako posumnja roditelj ili nastavnik, treba također uputiti na testiranje", kazao je.

"Na osnovu dosadašnjih podataka, vrlo je vjerojatno da će Pfizerovo cjepivo biti odobreno u 11. mjesecu i za djecu od pet do jedanaest godina", dodala je Markotić.

Što se tiče produljenja COVID potvrda na 365 dana u Hrvatskoj, Capak je rekao da na razini EU potvrda o preboljenju vrijedi 180 dana.

"Postoji i način da se čovjek zarazi, ali cijepljenjem možemo taj dio anulirati jer zaraza nosi rizik. To jedno s drugim ne treba povezivati. Mislimo da bi uvođenje potvrda moglo podići razinu cijepljenja. Ono što mi na razini Vlade moramo uzeti u obzir jest da je od krucijalne važnosti to da se podigne povjerenje u znanost. Možemo očekivati u budućnosti neke nove epidemije i izazove koje će opet riješiti znanost, nikakve skupine onih ili onih informatora", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Video: Stožer donio osam novih odluka: Provjerite koje su sve promjene



 

Komentara 84

Avatar NasaPosla
NasaPosla
12:01 01.10.2021.

7-dnevni prosjek broja novozaraženih 1220.Vežite se,polijećemo!

Avatar moskva
moskva
19:22 01.10.2021.

Američka Udruga Pedijatara preporučila Pfizerovo cjepivo – a pogodite tko im je najveći financijer...............Još jedan primjer moći farmaceutske industrije i strahovite korupcije kojom je prožet zdravstveni sustav. Američka Udruga Pedijatara (AAP) preporučila je Pfizerovo cjepivom za djecu od 12-17 godina – zatim se otkrilo da je upravo Pfizer najveći financijer te udruge. Umjesto da pruže objašnjenje, udruga je jednostavno – pobrisala tu informaciju sa svojih stranica! Udruga AAP objavila je preporuku u kojoj navodi kako je Pfizerovo cjepivo sigurno i učinkovito. To su poduprli navodnom studijom od samo 2,000 ispitanika. Naveli su kako je bilo nuspojava, ali da eto, nisu povezane sa cjepivom. A kako bi opravdali cijepljenje djece, naveli su kako je pandemija utjecala na mentalno zdravlje djece (iako to zapravo nema veze sa virusom, nego sa lockdownom). I naravno, vješto su prikrili podatak kako niti jedno prethodno zdravo dijete nije umrlo od Covida, tj. da je smrtnost zdrave djece od Covida 0.00% (samim time, cijepljenje zdrave djece je u potpunosti neopravdano) Dokument pogledajte ovdje.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
18:42 01.10.2021.

Volio bih pitati stožer kako objašnjavaju da Indija ima daleko bolju covid statistiku od npr. Izraela (i ne samo Izraela) uz procijepljenost ispod 20%? Podatak za svaku državu se može provjeriti kada se u google ukuca covid statistika i izabere država za koju želite vidjeti statistiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije